Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

DANKO: Ak hrozí volebný úspech kotlebovcov,SNS vie prekročiť svoj tieň

Andrej Danko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Mobilizovať ľudí k účasti na regionálnych voľbách bude 7.500 členov SNS, ale aj lídri strany prostredníctvom médií, povedal v TABLET.TV predseda SNS a NR SR Andrej Danko.

Bratislava 13. októbra (Teraz.sk) – Slovenská národná strana (SNS) má ambície dosiahnuť v nadchádzajúcich regionálnych voľbách lepšie výsledky ako v roku 2013, viac ako preteky o počty mandátov ich však vníma ako šancu overiť si schopnosť politickej práce svojich regionálnych štruktúr. Počet členov strany totiž v posledných rokoch prudko narástol a dosiahol číslo 7500. „Vo VÚC a komunálnych voľbách je to vždy skúška regionálnych štruktúr. Preto som nechal rozhodovanie na krajské štruktúry. Samozrejme, pokiaľ nemali jasné stanoviská, rozhodovalo predsedníctvo,“ povedal v diskusii na TABLET.TV predseda SNS a NR SR Andrej Danko.

„Chceli by sme tam, kde cítime silu, otestovať značku Slovenskej národnej strany a otestovať aj samotné regionálne štruktúry,“ povedal. Pôvodne chcela SNS kandidovať vo všetkých ôsmich krajoch sama, nakoniec však v niektorých prípadoch vstúpila do koalície. Napríklad v Banskej Bystrici a Nitre chcela pôvodne postaviť vlastného kandidáta na predsedu VÚC, ale v záujme toho, aby sa nepresadila radikálna ĽS NS Mariana Kotlebu, nakoniec podporuje v oboch prípadoch najsilnejšieho demokraticky orientovaného kandidáta. Podľa Danka sa chce strana správať zodpovedne a keď je to potrebné, vie „prekročiť svoj tieň“.

Prekvapilo ho však, že to isté nechcú opozičné strany urobiť v Nitre, kde je najsilnejším demokratickým kandidátom súčasný predseda VÚC Milan Belica, ale kandiduje aj Milan Uhrík z ĽS NS. Opozícia napriek tomu trvá na tom, že do volieb pôjde aj jej kandidát Ján Greššo.

„Nech sa zamyslia nad tým, čo vykrikujú v Banskej Bystrici a čo robia v Nitre. Prečo neodstúpi pán Greššo a prečo nepodporia pána Belicu. Nech si dajú urobiť koľkokoľvek prieskumov, pán Belica je líder v rámci nitrianskeho kraja. Ak sa pán Uhrík stane županom, zodpovedné budú strany, ktoré podporujú pána Grešša,“ tvrdí Danko.

„Čísla sú nekompromisné. Myslím si, že tieto strany by mali prekročiť svoj tieň. Nerozumiem logike opozície. To máme my podporovať pána Grešša, ktorý je v poradí úplne inde ako pán Belica? To je podľa mňa naivné, vyzývať na to. Podľa modelu z Bystrice by sa pán Greššo mal okamžite vzdať kandidatúry na župana,“ zdôraznil Danko.



Dúfa však, že v budúcich regionálnych voľbách už nebude takéto spájanie často rôzne orientovaných demokratických strán nevyhnutné, lebo ĽS NS už na základe voličskej podpory nebude relevantná alebo ju dokonca zakážu.

„My sme aj v minulosti jasne deklarovali, že nepodporujeme Mariana Kotlebu. Ja som zástanca toho najtvrdšieho riešenia, štát už mal dávno zasiahnuť a zrušiť túto politickú stranu,“ povedal Danko.
„Verejne sa pýtam, či máme dobrý zákon o politických stranách. Keď sme takémuto človeku stranu zrušili, prečo sme nemali v zákone pre neho zákaz politickej činnosti na desať rokov? Tým, že sa prezliekol zo smiešnej uniformy, ktorú mal vtedy na sebe, do obleku, neznamená, že zmenil názory. Je tragédiou, že sa do súťaže politických strán vôbec subjekt ako ĽS NS dostal. Verím, že ústavný a súdny systém urobí s týmito ľuďmi poriadok,“ dodal.

Naopak, z SNS by rád urobil etablovanú a v Európe akceptovanú stredovú stranu. „Ktorá nebude obviňovaná z xenofóbie a rasizmu a bude držať svoje štandardné percentá. Mám ambíciu, aby sa SNS v Európe priblížila k ľudovému formátu. Aby sa stala súčasťou tohto spektra. Hovorím, že Európska únia sa musí reformovať, že nemáme odovzdávať kompetencie a máme si udržiavať národnú identitu. Ale nacionalizmus, tak, ako ho prezentujú niektoré slovenské politické strany, je veľmi nebezpečný,“ vyhlásil Danko.

Kandidáti SNS


S čisto vlastnými kandidátmi na predsedov VÚC prichádza SNS v Bratislave, Košiciach, Prešove a Žiline. „V Prešovskom kraji máme vlastného kandidáta na župana, pána Škvareka, v Košickom pani Tkáčovú, v Žiline Jána Mikolaja a vo všetkých troch krajoch čisto naše kandidátky na poslancov,“ konštatuje šéf národniarov.

„V Bratislave máme vlastného kandidáta na župana, štátneho tajomníka Lukáša Parízeka a vlastnú kandidátku, lebo sme sa nechceli zúčastniť hybridných koalícií,“ pokračuje s dodatkom, že sa nevedeli stotožniť so žiadnym z potenciálnych bratislavských koaličných kandidátov a tak sa rozhodli predstaviť vlastného kandidáta aj s rizikom, že sa neprebojuje medzi favoritov.

Primátor Svitu Miroslav Škvarek podľa neho spolu so súčasným predsedom, kandidátom Smeru-SD Petrom Chudíkom a kandidátom KDH Milanom Majerským tvorí trojicu najrelevantnejších kandidátov v Prešovskom kraji.

„Považujeme pána Mikolaja v strane za osobnosť a žilinská krajská organizácia žiadala ísť do volieb samostatne. V Žiline je zlá dopravná situácia a to je problematika, v ktorej je Ján Mikolaj úplne doma. V minulosti riadil ministerstvo školstva. Žilinský kraj je ten, kde máme historicky najsilnejšiu podporu, za čo som tým ľuďom vďačný. Je prirodzená politická ambícia zasúťažiť si aj so Smerom-SD, ktorý je najsilnejšou politickou stranou v kraji,“ povedal Danko na margo stratégie SNS v Žilinskom kraji.

„V Trnave máme čisto svoju, SNS kandidátku na poslancov a na župana tak ako v minulosti podporujeme pána Mikuša,“ pokračuje predseda SNS.

„Pán Mikuš je charizmatická osobnosť, poznám ho veľmi dobre. On ma napríklad naučil vnímať problém arménskej genocídy. Ako človek mi v politike veľa dal, veľa ma naučil. Je to uznávaný športovec a politik a nemyslím si, že je v Trnavskom kraji iná takáto osobnosť,“ tvrdí Danko.

Koalíciu napokon, po dlhých rokovaniach, uzavrela SNS v Trenčíne, kde spolu so Smerom-SD a Mostom – Híd podporuje na post predsedu VÚC Jaroslava Bašku. „V Banskej Bystrici máme vlastnú kandidátku na poslancov a v prípade župana spojíme sily, aby už župu neovládol človek, ktorý si tam zamestnal celú rodinu. A rozprával rozprávky o tom, ako predá bagre, rozdá lopaty a zníži nezamestnanosť. Iné robil a iné rozprával,“ vysvetľuje Danko.

„V Nitre sme zvolili cestu koaličnej dohody. Podporili sme pána Belicu. Cítime zodpovednosť, je to obdobná situácia ako v Banskej Bystrici, keďže v Nitre za ĽS-NS kandiduje pán Uhrík,“ uzatvára Danko.

Mobilizácia a budúcnosť VÚC


Jedným z faktorov, ktoré budú pre výsledok volieb kľúčové, bude podľa neho voličská účasť. Národniari budú podľa neho mobilizovať verejnosť prostredníctvom straníckych štruktúr, aj médií.

„Budem sa snažiť používať vo voľbách modely, ktoré vidím na západe. To znamená, že v deň volieb okresné štruktúry aktivizujú členov strany, veď nás málo nie je, ak prirátame aj rodinných príslušníkov a ďalšie efekty,“ vysvetľuje. „Druhá cesta je vedenie kampane a výzvy voličom. Ľudia by si mali uvedomovať, že moment rozhodnutia prichádza v deň volieb. Potom je už často zbytočné demonštrovať, štrajkovať. Nežijeme na Balkáne. Preto je dôležité ísť voliť,“ povedal.

Krátko komentoval aj slová Veroniky Remišovej, podľa ktorej chce OĽaNO po voľbách otvoriť tému systému VÚC ako takú. Podľa Danka sú na Slovensku politici, ktorí vždy vedia, „ako to má byť“, ale nikdy nevedia, ako pre svoj zámer získať dostatočnú politickú podporu.

„V tejto koalícii vôľa na znižovanie počtu VÚC v tomto volebnom období nebola. Ja som tiež za to, veď to dáva logiku,“ povedal Danko, ktorý dlhodobo presadzuje návrat k modelu založenému na pôvodných troch krajoch, Východoslovenskom, Stredoslovenskom a Západoslovenskom.

„Ak by sme boli súčasťou koalície po roku 2020, chcel by som do programového vyhlásenia dostať ako jeden z bodov racionalitu pri funkčnosti VÚC. Ale potom bude dôležité nastaviť časové obdobia,“ povedal.

„Mám k VÚC veľkú výhradu, aj keď chyby urobil aj štát. Dali sme im školstvo a zdravotníctvo a nestanovili sme pravidlá. Niektoré VÚC nemocnice poprenajímali, iné ich prevádzkujú samy. Niektoré popredali lukratívne areály stredných škôl. Nestanovili sme jasnú kompetenciu a spôsob nakladania s majetkom,“ uzavrel predseda SNS.