Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

A. DANKO: Lockdown sa nemal prijímať zo dňa na deň

Andrej Danko v TASR TV Foto: TASR TV

K nízkej miere zaočkovanosti podľa predsedu SNS Andreja Danka prispeli aj tí, ktorí dotlačili vládu k vráteniu ruskej vakcíny Sputnik V. Povedal to v diskusii na TASR TV. PODCAST a VIDEO

Bratislava 30. novembra (Teraz.sk) – Zavedeniu lockdownu ako najprísnejšieho pandemického opatrenia mala predchádzať spoločenská dohoda so zamestnávateľmi a zamestnancami, ktorá by obyvateľstvo pripravila na prijatie takéhoto rozhodnutia z autority štátu. V diskusii na TASR TV to povedal predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

„Predsa nie je možné vyhlásiť lockdown z večera do rána a ignorovať potreby podnikateľov, z ktorých mnohí majú napríklad nakúpené zásoby do reštaurácií,“ vyhlásil Danko, ktorý situáciu považuje za chaotickú a neprehľadnú. „Lockdown by malo byť to najtvrdšie opatrenie, ale toto, čo je tu, je komédia. Nikto nevie, kto má čo robiť a kto to má kontrolovať,“ tvrdí Danko.

Autorita štátu tým podľa neho trpí. „Ľudia prestávajú mať úctu k rozhodnutiam štátu. Búria sa, lebo s nimi nikto nediskutuje. Prečo prezidentka nezvoláva okrúhle stoly všetkých relevantných politických strán?,“ pýta sa predseda SNS.



Kritiku, že za zlú pandemickú situáciu môže aj vlažný, prípadne priamo odmietavý postoj časti opozície k očkovaniu, Danko odmieta. „Najlepšie je svoju neschopnosť hodiť na niekoho iného. Aby bolo jasné, Slovenská národná strana je za dobrovoľný prístup k očkovaniu. Samozrejme, vždy sme presadzovali, aby mali ľudia na výber rôzne látky, nie iba od západných farmaceutických firiem. Viete, že sme podporovali aj Sputnik V,“ pripomenul.

Na poznámku, že o očkovanie Sputnikom bol na Slovensku malý záujem, Danko reagoval slovami, že táto vakcína sa bez problémov využíva v susednom Maďarsku a mnohých ďalších krajinách sveta, na Slovensku však bol proti jej používaniu vyvinutý veľký tlak. „Slniečkári majú sami podiel na nízkej zaočkovanosti, keď donútili vládu vrátiť Sputnik,“ tvrdí Danko.

SNS však podľa neho nepovažuje očkovanie za jediný spôsob boja s pandémiou. „Podceňujeme iné metódy boja s covidom, ako je napríklad ambulantná liečba. Prečo vláda nevytvorila unifikovaný systém postupu pri liečení covidu? Čo máte robiť, keď ste pozitívni? Veď sme ľudí nechali doma sa trápiť, nevedia komu zavolať, aké lieky si dávať, kedy už majú ísť do práce... Sú tu nové lieky a nádej, že očkovanie nie je jediná cesta, ako problém vyriešiť,“ tvrdí.




Vláda podľa neho na jar bojovala sama so sebou, prišlo k výmene premiéra a ministra zdravotníctva, ale prípravu na nasledujúcu vlnu pandémie zanedbala. „Dnes tvrdia, že nie je dosť pľúcnych ventilácií, pritom je ich dosť, ale chýba personál. Ak dokázali Česi zdvihnúť platy zdravotníkom o 27 percent, čo robila táto vláda?,“ pýta sa.

Pripomína, že SNS v minulom volebnom období presadla výrazné zvýšenie platov učiteľov aj vojakov, vďaka čomu obe skupiny o niečo lepšie zvládajú aktuálne náročné obdobie. Aktuálna vláda by podľa neho mala najprv zvýšiť platy a stabilizovať situáciu v zdravotníctve a až potom diskutovať o štrukturálnej reforme.

„Najprv je treba zdvihnúť platy zdravotníckemu personálu a lekárom a na to nepotrebujete žiadnu reformu. Lebo statifikácia nemocníc tak, ako ju urobila Andrea Kalavská a presadzoval ju Peter Pellegrini, je totálna hlúposť,“ tvrdí Danko, podľa ktorého aktuálne ministerstvo zdravotníctva iba kopíruje model reformy z čias vlády Petra Pellegriniho (Hlas-SD). „My sme za našich čias rušenie nemocníc, aj rušenie súdov zablokovali na koaličnej rade. A bez takého cirkusu, ako okolo toho robí Boris Kolllár,“ povedal.

Danko nesúhlasí s kritikou paušálnych výdavkov pre živnostníkov, ktoré svojho času presadila tiež SNS. „Dovtedy živnostníci museli zbierať bločky. My sme chceli, aby sa živnostník, ktorý ručí celým svoji majetkom, mohol sústrediť na prácu a daňovú povinnosť si mohol jednoducho vypočítať na základe daného percenta,“ konštatoval s tým, že obvinenia, podľa ktorých takto na živnostníkov doplácajú ostatní daňoví poplatníci, považuje za nepravdivé. Aj keď sa na jednotlivých vládnych reformách, vrátane daňovej reformy Igora Matoviča (OĽaNO), podľa Danka dajú nájsť aj niektoré pozitívne stránky, celkovo ľuďom viac berú ako dávajú. „Som zástanca reforiem, ale takých, čo ľuďom pomôžu. A nie tie, čo budú likvidovať to, čo je dobré,“ uzavrel predseda SNS.