Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

DANKO: Môžu o SNS hovoriť čo chcú, my sme problémy ľudí riešili

Andrej Danko v TASR TV Foto: TASR

Máme viac ako 1500 kandidátov na poslancov, 150 kandidátov na starostov čisto za SNS a ďalších v koalíciách s Hlasom, Smerom, KDH a ďalšími stranami, povedal A. Danko (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 8. septembra (Teraz.sk) – V rokoch 2016 – 2020, vo vláde so Smerom-SD a Mostom-Híd, presadila Slovenská národná strana množstvo opatrení, ktoré reálne pomáhali riešiť problémy ľudí v rezortoch, čo mala na starosti. V TASR TV to vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

Aktuálne vládne strany sú podľa neho kritické k svojim predchodcom, potrebné riešenia však ponúknuť nevedia. „O nás môžu hovoriť, čo chcú. Ale my sme riešili problémy živnostníkov paušálnymi výdavkami, riešili sme platy učiteľov,“ pripomenul Danko. Spomenul zvyšovanie platov v armáde, zavedenie rekreačných poukazov, či zníženie DPH na vybrané tovary. „Schválili sme zákon o podnikových bytoch, ktorý Sulík zrušil. Na rozdiel od Sulíka, my sme znížili niekoľko daní,“ tvrdí Danko.



Problémy s pandémiou, alebo aktuálne s vysokou infláciou a energetickou krízou má podľa neho celá Európa, opatrenia na zmiernenie dopadov týchto problémov sú však podľa neho v susedných štátoch výraznejšie ako u nás. Napríklad platy zdravotníkov v Čechách a Maďarsku podľa neho rástli bezprostredne po pandémii, u nás sa stále ešte riešia.

V dôsledku nárastu cien energií sa podľa neho dostávajú podnikatelia do druhotnej platobnej neschopnosti, čo hrozí do budúcnosti vlnou bankrotov. „Nabaľuje sa to ako snehová guľa,“ upozorňuje predseda SNS.

Podobné problémy podľa neho hrozia aj samosprávam, ktorým môžu v dôsledku nárastu cien energií chýbať prostriedky na financovanie prevádzky škôl či športovísk. „Štát ich dostal svojou neschopnosťou pri riadení do ťažkej situácie,“ tvrdí Danko.



Slovenská národná strana podľa neho chcela v komunálnych voľbách vytvoriť opozičný blok zmeny spolu s Hlasom-SD a Smerom-SD. Strana Petra Pellegriniho sa však podľa Danka snaží o politiku akéhosi „jazýčka na váhach“ a uzatvára aj koalície s SaS. „Ja ho (Pellegriniho, pozn. red.) presviedčam o tom, že slovenská spoločnosť bude čoraz viac polarizovaná,“ povedal Danko.

SNS sa podľa neho tradične vie v komunálnych voľbách presadzovať. „Máme viac ako 1500 kandidátov na poslancov, 150 kandidátov na starostov čisto za SNS a ďalších v koalíciách, máme ich s Hlasom-SD, Smerom-SD, aj s KDH a niektorými inými stranami,“ povedal Danko.

Podobne ako lídri Smeru-SD a Hlasu-SD, aj Danko považuje za jediné reálne východisko z vládnej krízy predčasné voľby. „Na Slovensku nikdy nebolo, aby premiér nemal politickú podporu. Povedal, že ide ďalej riadiť štát, hoci si je vedomý, že nevie schváliť ani štátny rozpočet,“ tvrdí Danko. „Nemôžete riadiť štát bez nadpolovičnej väčšiny v Národnej rade SR. Nesiete obrovské riziko, ale do rizika nesiete aj ľudí tým, že neriešite ich problémy,“ uzavrel.