Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Publicistika

DANKO: Prezidentka Zuzana Čaputová by mala predstúpiť pred parlament

Andrej Danko v TASR TV Foto: TASR TV

Som presvedčený, že Igor Matovič sám demisiu nepodá a bude čakať, či sa nájde 76 poslancov, ktorí by mu vyslovili nedôveru, povedal A. Danko v TASR TV.

Bratislava 26. marca (Teraz.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová by sa nemala obmedziť iba na prijímanie demisií ministrov a poskytovanie stanovísk z prezidentského paláca, ale mala by so svojou víziou riešenia vládnej krízy predstúpiť pred Národnú radu SR. V diskusii na TASR TV to povedal predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

„Mala by vystúpiť v pléne Národnej rady a jasne ukázať spoločnosti cesty, ako by sa mala vyvíjať. Samozrejme, aj ona musí rešpektovať výsledky parlamentných volieb,“ konštatoval Danko.

Osobne očakáva, že premiér Igor Matovič (OĽaNO) demisiu nepodá a pôjde v rokovaniach až na hranu. „Bude čakať, či sa nájde 76 poslancov, ktorí by mu vyslovili nedôveru. Netreba zabúdať na veľmi dobrý vzťah Igora Matoviča s Veronikou Remišovou,“ upozornil Danko.

Dodal, že predseda vlády Matovič možno napokon nazbiera v parlamente tesnú väčšinu, na druhej strane sa však situácia môže pomerne rýchlo otočiť aj iným smerom. „Možno je treba rozmýšľať aj o možnosti úradníckej vlády, kde by bola prezidentka veľmi silným hráčom,“ pripustil predseda SNS.

Danko podľa vlastných slov zažil v minulom volebnom období dve vládne krízy, ktoré vyústili v prvom prípade do výmeny ministra a v druhom až k pádu vlády a kreovaniu novej. „Základný rozdiel je v tom, že to neboli vojny lídrov, kde jeden povie druhému, že je idiot a vláda odchádza na etapy,“ povedal Danko.



„V druhej kríze to bolo vzdanie sa funkcie zo strany Roberta Fica a odovzdanie Petrovi Pellegrinimu. Nebolo ľahké potom vládnuť, lebo jeden hovoril jedno a druhý druhé. Ale na konci dňa sme nerobili taký cirkus, ako vidíte dnes,“ dodal.

Tvrdí, že členmi predchádzajúcej vlády boli klasické politické strany, ktoré mali svoje štruktúry, dnes sú to skôr neštandardné subjekty a o obsahu politiky rozhodujú v prvom rade osobnosti lídrov.

„Slovensko dnes chátra, inštitúcie a ministerstvá sú rozbité, sme na hanbu okolitým štátom. To, čo sa tu robí, je šialené a nebezpečné pre Slovensko. Ministri nevedia, čo riadia, ignorujú sa stavovské organizácie a odborové zväzy. Nepamätám si, kedy boli ľudia takí nervózni a napätí,“ tvrdí Danko.

Konštatuje, že epidémia koronavírusu je aj v Rakúsku, ale ľudia tam majú mnoho vyššiu dôveru k spôsobu, ako s ňou štát bojuje. „Je tam sociálny systém a predseda vlády, ktorý spoločnosť ukľudňuje, riešia problémy a kompenzujú výpadky miezd. Tu začne veľká vlna prepúšťania, ľudia nebudú mať z čoho platiť vodu, plyn, elektriku a hypotéky. To tu nikoho nezaujíma. Prečo táto vláda neodpustí odvody a dane? Prečo neurobia systémové opatrenia? A do toho sa idú Sulík s Matovičom hádať?,“ pýta sa Danko.

Za pozitívny krok zo strany premiéra označil rozhodnutie podpísať kontrakt na dovoz vakcín Sputnik V. „Ale keď už nabral odvahu Sputnik doviezť, mal zabezpečiť aj očkovanie touto látkou. Orbán po piatich dňoch, keď doviezol Sputnik, už začal očkovanie,“ povedal Danko. Dodal, že svoje kontakty v Ruskej federácii využil na podporu získania vakcín pre Slovensko aj on osobne. Celkovú štátnu stratégiu v boji s koronavírusom však označil za chaotickú.

Za východisko z krízy považuje predčasné voľby a za cestu k nim referendum, ktoré začala minulý rok ako prvá presadzovať práve Slovenská národná strana. „Ľudia si sami žiadajú hárky a kontaktujú inštitúcie. To už dávno nie je o troch politických stranách, ale o atmosfére v spoločnosti. Sme politické strany a je to aj politický boj, ale na druhej strane, nemáme iný legitímny nástroj ako tých troch-štyroch zastaviť a znovu začať Slovensko budovať,“ uzavrel Danko s tým, že odovzdanie podpisov prezidentke očakáva koncom apríla alebo začiatkom mája.