Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

DANKO: Ak by Žitňanská trvala na Istanbule, táto vláda vôbec nevznikne

Andrej Danko v Tablet.tv Foto: TABLET.TV

Zo 400 zákonov schválených v tomto volebnom období SNS predložila desatinu samostatne a ďalšie spolu s koaličnými partnermi. Podľa Andreja Danka bojovala za to, aby ľuďom v ich živote pomohla.

Bratislava 25. februára (Teraz.sk) – Téma Istanbulského dohovoru bola predmetom diskusií koaličných strán už v čase skladania aktuálnej vlády, parlament ho v priebehu volebného obdobia dva krát odmietol a tretí krát sa k nej vrátil na mimoriadnej schôdzi kvôli názoru pani prezidentky Zuzany Čaputovej, že doterajšie dve uznesenia neboli dostačujúce. V diskusii na Tablet.tv to ešte pred definitívnym hlasovaním parlamentu o Istanbulskom dohovore povedal predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko.

„Táto vláda by v roku 2016 nebola vznikla, keby sme pani Žitňanskej pri koaličnom stole jasne nepovedali, že nech zabudne na Istanbul,“ povedal.

Istanbulský dohovor podľa neho obsahuje sporné ustanovenia a používa termíny ako LGBTI-žena. „V rôznych prílohách sekundárne hovorí o rôznych formách výučby, napríklad aby sme učili maloleté deti, že sa môžu rozhodovať o tom, či chcú byť muž alebo žena. A plno iných šialenstiev,“ tvrdí Danko. „Myšlienka chrániť práva žien je dobrá, ja mám k ženám úctu, napokon, dve, pani Lubyovú a pani Matečnú sme nominovali na posty ministeriek, ale tento dokument je hybridom a zavádza pojmy, ktoré sú v rozpore s tým, čo máme v ústave,“ dodal.




Ďalšie dva ciele SNS a Smeru-SD na aktuálnej schôdzi parlamentu, teda schválenie 13. dôchodku a dvojnásobné zvýšenie detských prídavkov, môže po schválení vetovať prezidentka. Ešte väčšia pravdepodobnosť prezidentského veta by bola podľa Danka v prípade úspechu zrušenia diaľničných známok.

V tomto prípade však chce Andrej Danko dodržať svoje slovo, že ak sa väčšina ľudí v internetovej ankete na stránke SNS vysloví proti rušeniu známok, strana svoju iniciatívu prehodnotí. „Čo sa týka diaľničných známok, ja som sa snažil vysvetliť, že pri cenách, aké sa dnes platia za výstavbu diaľnic, je suma vybraná (ročne) na známkach len kvapka v mori. Nestačí ani na 1,5 kilometra diaľnic. My potrebujeme 270 km diaľnic,“ vysvetľuje, prečo chcela strana platenie diaľničných známok pre fyzické osoby úplne zrušiť.

„Spustili sme anketu a tam ľudia pomerne jasne povedali, že chcú diaľničné známky platiť. Ja sa im v budúcnosti budem snažiť naše stanovisko vysvetliť, ale teraz to nebudem siliť, aby sa to neobrátilo proti mne. Treba ten hlas v ankete rešpektovať, lebo som také slovo dal,“ zhrnul Danko.


Novela rokovacieho poriadku


V diskusii reagoval aj na situáciu, keď musel v parlamente riešiť obštrukciu poslancov okolo Miroslava Beblavého, ktorí dva dni a dve noci okupovali rokovací pult v pléne parlamentu. Na otázku, či neľutuje, že v čase novelizácie rokovacieho poriadku parlamentu nezriadil parlamentnú stráž, ktorá by takéto situácie riešila, odpovedal záporne. „To, že si teraz nejaký poslanec ako pán Poliačik, ľahne pod pult a dá si pizzu alebo keksík, len aby demonštroval svoje zúfalstvo, je pravda, ale aj tak by som nechcel mať parlamentnú stráž. Lacné riešenia, ako navrhoval pán Kotleba, že zhasnime v sále na tri minúty svetlo, nie sú dobré. Lebo násilie plodí násilie,“ povedal Danko.

„Mal som pripravené technické riešenia, sedem pultíkov, a keby ich všetky obsadili, vedel som celú prednú zónu vyhlásiť za rečnícky pult. Tak hádam všetky ministerské a ďalšie miesta by už neobsadili,“ dodal Danko. Tvrdí, že náš rokovací poriadok dnes v okolitých štátoch obdivujú a inšpiruje aj český parlament. „Boli sme jeden zo štyroch štátov, ktoré nemali vystúpenia v pléne parlamentu obmedzené minutážami. Máme moderný rokovací poriadok a som naň hrdý, je tam veľa ustanovení, ktoré ukazujú svoju životaschopnosť,“ zdôraznil Danko.

Mikrointerview s Andrejom Dankom
-Prečo ste sa rozhodli zvolať mimoriadnu schôdzu NRSR tak krátko pred voľbami?-
Je to mimoriadna schôdza, ak dostanem 30 podpisov poslancov, musím ju do siedmich dní zvolať. Je to aj o Smere-SD a SNS a najmä sú to vládne návrhy. Pôvodne som očakával aj iné návrhy, myslel som, že bude riešená otázka mýta, prípadne iné sociálne zákony, ale prišli z vlády tieto. Myslím si, že parlament má pracovať do poslednej chvíle.

-Prečo ste obštrukciu poslancov okolo Miroslava Beblavého, ktorí blokovali rečnícky pultík vyriešili prinesením nového až po dvoch dňoch?
Verím, že ľudia pochopia a na konci dňa s rozvahou pristúpia k urnám, lebo pán Matovič je nebezpečný aj sám pre seba. A pán Beblavý chcel s pánom Poliačikom získať tie percentá, ktoré má dnes on. Lebo takouto politikou Igor Matovič v Národnej rade získaval body. Robil tam teátro, nosil do sály rôzne pomôcky.

Myslím si, že im to nevyšlo. Ale keby som s tými pultíkmi konal hneď, hrozil konflikt, emócie boli silné. Rátal som s tým, že im hlavy vychladnú. Nerátal som s tým, že pán Beblavý, nech už je akýkoľvek, ale má vzdelanie, že si dá pyžamo, spacáčik a bude spať v rokovacej sále. Že si pán Poliačik dovolí ležať tam pod stolom, objednať si pizzu, vyťahovať farebné ponožky, fotiť si ich pri štátnom znaku. Myslím si, že dosiahli politické dno a na konci dňa pomohli iným lídrom opozície.



Dôchodky, dane a podnikové byty


Aj aktuálne rokovanie o 13. dôchodku podľa neho ukazuje, že štátu sa darí dostatočne na to, aby sa mohlo na dôchodky tlačiť. Rozhodne pritom odmieta kritiku opozície, že by bolo zvýšenie minimálnych dôchodkov, ktoré presadila jeho strana, nespravodlivé voči ľuďom, ktorí odviedli na odvodoch viac, dôchodok však nemajú oveľa vyšší ako minimálny. . „Vôbec to nie je sociálne nespravodlivé. Ak niekto predtým poberal 258 eur minimálneho dôchodku mesačne, to je pri dnešných nákladoch na energie či lieky naozaj smiešny peniaz. Tridsať, štyridsať či päťdesiat rokov musíte mať odpracovaných. Nikomu to z neba nepadne. Dôchodcom to narastie o 55 euro, aj keď treba povedať, že Sociálna poisťovňa to nezvládla a niektorým to bude spätne doplácať až v marci. Považujem to za sociálne spravodlivé a chcem, aby sa v budúcnosti aj iné dôchodky zvyšovali,“ povedal Danko.

„Chceli sme zabrániť aj tomu, aby ľudia museli nosiť rôzne potvrdenia o príjmoch. Uvedomte si, že v deväťdesiatych rokoch mnohé firmy skrachovali, ľudia prišli o prácu a nemajú potvrdenie o príjme,“ dodal na margo minimálnych dôchodkov. Zároveň upozornil, že SNS naviazala výšku minimálneho dôchodku na výšku priemernej mzdy, takže bude spolu s ňou automaticky rásť. „Zrušili sme pre dôchodcov koncesionárske poplatky, tlačil som na to, aby mali väčšie financie na kúpeľnú starostlivosť,“ povedal Danko.

Pripomenul, že jeho strana priniesla rekreačné poukazy, ktoré významne oživili príjmy štátu z cestovného ruchu, zaviedla možnosť 13. platu oslobodeného od daní a odvodov, znížila DPH na základné potraviny a daň z príjmu pre fyzické osoby a živnostníkov s obratom do 100.000 eur. „Dali sme viacero motivačných opatrení, podnikové byty na šesťročný odpis a po desiatich rokoch sa to dá predať,“ poznamenal.

Slovenská národná strana má podľa neho kľúčovú zásluhu na tom, že platy učiteľov narástli za štyri roky dokopy viac ako o tretinu a výplatná páska vojaka je v priemere na úrovni 2000 euro.

Stíhačky a vzťahy


Kritiku, že Slovensko nemalo pristúpiť k nákupu amerických stíhačiek F-16 odmieta. „V minulosti sme sa rozhodli byť členmi NATO a musíme si plniť všetky povinnosti. Jedna z nich je ochrana vzdušného priestoru. My máme dve letiská, Sliač a Kuchyňu, ruské stroje dosluhujú a vláda bola v horizonte desať rokov povinná nejako rozhodnúť,“ vysvetľuje.

„Na jednej strane tu boli európske stroje, ktoré si prenajíma napríklad česká armáda. Ale keď si na konci dňa zrátate náklady týchto prenájmov, vychádza ich to podobne, ako keď my si kúpime vlastné stroje,“ tvrdí. „Mohli sa na vláde rozhodnúť aj zrušiť letku. Ale potom by sme letiská museli dať k dispozícii inému štátu, ktorý by nám zabezpečoval ochranu vzdušného priestoru, za čo sa platí minimálne 50 miliónov ročne. Slovensko nie je banánová republika, aby sme si nevedeli zabezpečiť ochranu vzdušného priestoru,“ vyhlásil.

„Slovensko je jediný štát vo východnej zóne, kde nie je dočasne osadená americká armáda s vlastnou jurisdikciou. Ak odtiaľto raz odišli sovietske vojská, nechceme tu ani iné. Ja sa snažím o korektný vzťah so Spojenými štátmi, ale vždy hovorím, že treba mať dobré vzťahy aj s Ruskom a Čínou a tiež v Európskej únii,“ poznamenal Danko.

Dodal, že mal dvakrát možnosť stretnutia s Vladimírom Putinom, má dobré vzťahy s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom lavrovom, aj šéfom Dumy Vjačeslavom Volodinom. „Mám priateľov vo Francúzsku, v Nemecku, Taliansku, alebo na Balkáne, v Čiernej Hore, Srbsku. Mal som mať teraz prijatie u pána prezidenta Zemana, ktoré som musel kvôli schôdzi NR SR zrušiť,“ povedal Danko.


Kandidátna listina a politika SNS


Hornú časť kandidátnej listiny strany podľa neho tvoria ľudia, ktorí sa do parlamentu prebojovali už v roku 2016 a po celý čas boli oporou SNS. „Prvá desiatka sa rodila ľahko, okrem pani Matečnej sú to všetci tí, čo prešli sitom už v roku 2016, mňa za štyri roky ani jeden poslanec nezradil, dokonca sme ich mali na začiatku 15 a teraz 16,“ povedal.

Prvých desať mien na kandidátnej listine SNS
1. Andrej Danko, JUDr., 45 r., poslanec NR SR, Miloslavov
2. Jaroslav Paška, Ing. arch., 65 r., poslanec NR SR, Bratislava
3. Eva Smolíková, Mgr., 56 r., poslankyňa NR SR, Dolný Ohaj
4. Anton Hrnko, PhDr., CSc., 65 r., historik, Stupava
5. Gabriela Matečná, Ing., 55 r., ministerka, Bratislava
6. Štefan Zelník, MUDr., PhD., 65 r., poslanec NR SR, Žilina
7. Tibor Bernaťák, JUDr., 45 r., poslanec NR SR, Bratislava
8. Dušan Tittel, Ing., 53 r., poslanec NR SR, Bratislava
9. Karol Farkašovský, PhD., 64 r., poslanec NR SR, Bratislava
10. Rudolf Urbanovič, Ing., 59 r., štátny tajomník, Liptovský Mikuláš



Zo 150 kandidátov sú iba dvaja nestraníci. „Jedného nestraníka máme na 20. mieste, Erika Zbiňovského, ktorý je veľmi aktívny v agende kresťanstva a rodiny a na 150. mieste je primátor Popradu Tóno Danko,“ upozornil.

„Politika prestala byť pomocou ľuďom a stala sa divadlom. Dokonca sú niektoré strany prepojené s internetovými stránkami, ktoré znevažujú ich politických súperov,“ tvrdí Danko. Slovenská národná strana sa podľa neho zameriava na strednú triedu a v tomto volebnom období sa snažila presadiť čo najviac opatrení, ktoré by jej mohli pomôcť.

„Máme národný, kresťanský a sociálny pilier. Postavili sme sa Istanbulskému dohovoru bez toho, že by sme urážali homosexuálne páry. Len nechceme, aby si adoptovali deti. Ukazujeme, že sa netreba báť ani znižovania daní. Páči sa mi nástroj Viktora Orbána, podľa ktorého matka s tromi deťmi neplatí daň z príjmu. Verím, že si ľudia na konci dňa dajú ruku na srdce a povedia, že SNS bojovala za nich, že im pomohla v živote,“ uzavrel predseda SNS.