Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

DANKO: SNS stavia silnú kandidátku, ale nie Noemovu archu pre všetkých

Andrej Danko v TASR TV Foto: TASR

Už dnes mám echo, že tých päť percent dosahujeme. Vidíte ako sa nás boja? Pozrite sa, čo s nami stvárajú niektoré médiá, povedal predseda SNS Andrej Danko (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 26. apríla (Teraz.sk) – Slovenská národná strana (SNS) stavia silnú kandidátnu listinu do parlamentných volieb aj prostredníctvom spájania sa s predstaviteľmi menších, ale dlhodobo vyhranených národne a kresťansky orientovaných subjektov. Nemá však záujem byť platformou pre akýchkoľvek nezávislých poslancov, ktorí hľadajú uplatnenie. V TASR TV to povedal predseda SNS Andrej Danko.

Reagoval tým na otázku, prečo SNS nerokuje o mieste na kandidátnej listine s nezaradenou poslankyňou Romanou Tabák, ktorú by si na nej vedel predstaviť napríklad líder partnerskej strany Život-NS Tomáš Taraba.

Danko tvrdí, že Romanu Tabák váži, ale pri tvorbe kandidátnej listiny s ňou nepočíta. „Som zodpovedný za kandidátku, spájam národné a kresťanské sily, ktoré sú dlhodobo národné a kresťanské. Ale pani Tabák pracovala s Kollárom, aj Matovičom a SNS nie je Noemova archa, kde príde každý, keď sa rozhodne,“ vyhlásil Danko.



Tvrdí, že pôvodne uvažoval o vytvorení predvolebného bloku Hlas-SD-Smer-SD-SNS, ktorý by spolu išiel už do komunálnych volieb. Dnes sa ukazuje, že to nebude možné a každý z týchto troch subjektov pôjde do volieb samostatne. Slovenská národná strana však bude na svojej kandidátnej listine angažovať osobnosti z menších národne orientovaných strán. „Oslovil som politické strany, ktoré sa hýbu pod piatimi percentami. Taraba s kuffovcami, Radačovský so svojim tímom, rokujeme s huliakovcami. Rokujeme s rôznymi osobnosťami občianskeho a politologického spektra,“ povedal.



V prieskumoch sa SNS aktuálne približuje k päťpercentnej hranici pre vstup do parlamentu. „Už dnes mám echo, že tých päť percent dosahujeme. Vidíte ako sa nás boja? Pozrite sa, čo s nami stvárajú niektoré médiá,“ tvrdí Danko.

Spoločné stretnutie s Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) a Robertom Ficom (Smer-SSD) sa mu zatiaľ organizovať nepodarilo, ale očakáva, že s nimi bude viesť dialóg separátne. Hoci Smer-SSD a Hlas-SD súperia o voliča, podľa Danka by mali udržiavať vzájomnú komunikáciu už v čase pred voľbami.

Slovenská národná strana tiež uvažuje, že by sa pripojila k podpore Národnej petície za zmenu, ktorú rozbehla strana Petra Pellegriniho. „Chcem pomôcť aj Petrovi Pellegrimu, aby prišiel, aby sme ho podporili v národnej petícii a súčasne vytvorili dialóg,“ povedal Danko s tým, že ciele tejto petície sú veľmi blízke aj politickému programu SNS.

Danko varuje pred opakovaním situácie z roku 2016, kedy podľa neho vzniku vlády s účasťou Igora Matoviča zabránilo až rozhodnutie SNS radšej ísť do vládnej koalície s národnostnou stranou Most-Híd, Smerom-SD a Sieťou. Napokon sa však OĽANO dostalo do vládneho kabinetu spolu s SaS, hnutím Sme rodina a Za ľudí v roku 2020. „Boli tu tri roky experimentov, ľudia, ktorí vládli, neboli pripravení do funkcií. Slovensko potrebuje zásadnú zmenu,“ tvrdí Danko.