Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

DANKO: Vládni politici sa stále na niečo vyhovárajú

Andrej Danko v TASR TV Foto: TASR

S Pellegrinim sme mali veľa pracovných konfliktov, ale ľudsky sme nikdy nemali problém si sadnúť, povedal v TASR TV Andrej Danko (SNS). (správa, PODCAST a VIDEO)

Bratislava 6. apríla (Teraz.sk) – Povinnosťou vládneho kabinetu je hľadať riešenia problémov aj v krízovej situácii spôsobenej pandémiou koronavírusu alebo konfliktom na Ukrajine a nie sa stále vyhovárať na ťažké podmienky alebo činnosť bývalých vlád. Pri hodnotení prvej polovice volebného obdobia to v TASR TV povedal predseda SNS Andrej Danko.

„Mám úctu k ich rozhodnutiam, uznám aj ich schopnosti, len nech už niečo pre ľudí robia. Nech sa stále nevyhovárajú,“ vyhlásil. „Ukrajinská kríza však opäť ukazuje, že keď vyberú riešenie, je to to najhoršie. Sú majstri sveta vo vyberaní najhorších riešení,“ tvrdí Danko.

Najlepšie sa podľa neho bude dať porovnať výkon aktuálnej a bývalej vládnej koalície po skončení štvorročného volebného obdobia. „Počkajte, kým budú títo ľudia vládnuť štyri roky a potom porovnávajte ich štyri roky s tými štyrmi, kedy sme vládli my. Keby sme nestihli zvýšiť platy v školstve my, bol by aj tam veľký problém. Prečo táto vláda nezvýšila platy zdravotníkom? Sme jediný štát v Európe, ktorý tak neurobil,“ povedal Danko.

Na poznámku, že podľa koaličných politikov vláda zdedila napríklad Štátne hmotné rezervy v stave absolútne nepripravenom na krízy typu pandémie alebo veľkej migračnej vlny, Danko odpovedal, že na tieto výzvy neboli pripravené hmotné rezervy žiadneho európskeho štátu.



„Mali plnú špajzu a požičali si 12 miliárd euro. Po dvoch rokoch nevieme, kde sú tieto peniaze. Nikdy v histórii sa Slovensko tak rapídne nezdĺžilo, ako za posledné dva roky,“ vyhlásil Danko.

Za pozitívum činnosti aktuálnych vlád považuje to, že nezrušili niektoré opatrenia z minulého volebného obdobia, napríklad rekreačné poukazy, ktoré podľa neho pomohli slovenskému cestovnému ruchu v ťažkom čase pandémie. „Napokon nezrušili paušálne výdavky,“ pripomenul Danko. „Infraštruktúra v športe dnes rastie vďaka fondu, ktorý založila SNS. Niektoré športové kluby sa zachránili len preto, že dnes môžu byť športovci živnostníci, za čo sme boli tiež kritizovaní. Kríza ukáže, či je človek schopný nájsť cestu, alebo len stále hovoriť: to nie ja,“ konštatoval predseda SNS.




Na druhej strane, za negatíva súčasného volebného obdobia považuje zrušenie možnosti vyplatiť zamestnancom do 500 eur bez daní a odvodov vo forme 13. alebo 14. platu, zrušenie obedov v školách zadarmo alebo zrušenie automatického zvyšovania minimálnych dôchodkov.

Plán obnovy a nadväzujúce reformy Danko za silnú stránku vládnej politiky nepovažuje. „Každý štát dostal systémovú pomoc Európskej únie na určité veci a každý si nastavil svoj Plán obnovy. Ten slovenský absolútne nereflektuje na potreby Slovenska, je to premrhaná šanca,“ tvrdí.

Na margo pomoci odídencom Ukrajiny Danko povedal, že štát si objednal súkromnú firmu na činnosti, ktoré mal zabezpečiť sám. „Každý existujúci konflikt je treba odsúdiť. Čo sa týka pomoci, iba bezcitný a zlý človek by povedal, aby sme nepomáhali ľuďom, ktorí sem prichádzajú z konfliktu na Ukrajine,“ konštatoval s tým, že úlohou štátu je organizovať pomoc tak, aby sa nedala zneužívať.

Danko tvrdí, že Slovenská národná strana nie je „americká ani ruská“, ale pragmaticky presadzuje slovenské záujmy. „Robili sme aj ťažké rozhodnutia, keď sme kupovali F16-ky, stratili sme podporu časti národných voličov. Ale boli sme v situácii, že buď sa zruší stíhacie letectvo na Slovensku, alebo budeme mať aspoň opciu na lietadlá,“vyhlásil.

Za alternatívu k súčasných vládnym stranám v nadchádzajúcich komunálnych voľbách považuje spoluprácu SNS so Smerom-SD a Hlasom-SD. „S Pellegrinim sme mali veľa pracovných konfliktov, ale ľudsky sme nikdy nemali problém si sadnúť,“ tvrdí Danko. „Na Slovensku bude nutná spolupráca politických strán. Počúvam od Pelleginiho aj od Fica, že nie sú stotožnení s ĽS NS. A pri Republike už Beňová povedala, že ak Smer bude robiť s Republikou, ona zo Smeru odíde,“ uzavrel Danko.