Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Publicistika

DEMEŠ: Európa sa bude musieť nanovo konštituovať, aby ochránila mier

Pavol Demeš v TASR TV Foto: TASR TV

Otázka, aký profit z konfliktu bude mať Rusko, je postavená na stredoeurópskom videní a zdravom rozume, ale tu už zdravý rozum nefunguje, povedal v TASR TV Pavol Demeš.

Bratislava 2. marca (Teraz.sk) - Útok Ruskej federácie na Ukrajinu ukázal, že Európa môže čeliť bezpečnostným hrozbám, aké boli ešte nedávno nepredstaviteľné. V diskusii na TASR TV to povedal zahraničnopolitický analytik a bývalý minister medzinárodných vzťahov Slovenskej republiky Pavol Demeš.

„Musíme si zvyknúť, že obrana sa stane súčasťou našej budúcnosti. Putinovi sa už teraz podarilo rozbiť systém OSN a OBSE. Budeme musieť nanovo konštituovať, ako bude Európa fungovať, aby si zachránila mier,“ povedal Demeš.

Dodal, že západný integračný model je postavený na vláde pravidiel a je veľké šťastie, že je Slovensko jeho súčasťou. „Integračný model, ktorý vytvára Putin ako alternatívu k tomu nášmu ukazuje neuveriteľne barbarské správanie. Ničí životy ľudí a budúcnosť krajín ako slobodných,“ konštatuje Demeš.

Ideológia ruskej propagandy o Ukrajine ako o štáte, ktorý vznikol historickou chybou a dnes ohrozuje ruskojazyčné obyvateľstvo, je podľa Demeša úplne mylná, rovnako ako plány na tzv. denacifikáciu, demilitarizáciu a neutralitu tohto štátu pod gesciou Ruska. „Predstava Putina o Ukrajine je úplne scestná a nerealizovateľná,“ tvrdí Demeš.



To však podľa neho neznamená, že Rusko hodlá svoju doktrínu zmeniť, hoci mu do budúcnosti prinesie len rastúce problémy. „Otázka, aký profit z toho bude mať Rusko, je postavená na stredoeurópskom videní a zdravom rozume, ale tu už zdravý rozum nefunguje,“ povedal. „Na otázku, čo z toho bude mať Rusko, je odpoveď, že len dlhodobú izoláciu a utrpenie ľudí,“ konštatoval Demeš.



Od aktuálnych rokovaní ruskej a ukrajinskej delegácie Demeš výrazné pozitívne výsledky neočakáva. „Rozhovory sú z ruskej strany absolútnym blafovaním. Čo dnes hovoria diplomati alebo Lavrov, je úplne irelevantná vec,“ tvrdí Demeš. „Vladimír Putin po telefonátoch s americkým prezidentom, po osobnej návšteve francúzskeho prezidenta a nemeckého kancelára, ktorým čosi tvrdil, zrazu vyrazil do útoku. Jednoducho ich oklamal,“ pripomenul.

NATO sa podľa neho do konfliktu na Ukrajine vojensky nezapojilo, aby nedošlo k jeho eskalácii na svetový vojnový konflikt. Je však pripravené vojensky brániť svojich členov. „NATO je obranné spoločenstvo,“ pripomenul Demeš. „Treba ale povedať, že krajiny NATO Ukrajine bezprecedentne pomáhajú, ekonomicky, finančne, sankciami proti Ruskej federácii, ale aj zbraňami. Čo sa tiež ešte nedávno zdalo nemožné. Žiadna z krajín ešte nedostala takú rýchlu, razantnú a silnú pomoc ako Ukrajina,“ povedal. „Sme si vedomí, že Ukrajinci nebojujú len za svoju suverenitu, ale aj za mierové usporiadanie tohto šialenstva, do ktorého Putin Európu vťahuje,“ podčiarkol Demeš.