Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

Diplomat Hulényi: Skepsa obyvateľstva rastie s bohatstvom krajiny

Diplomat Peter Hulényi. Foto: TASR TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol riaditeľ Odboru OSN na MZV a EZ SR Peter Hulényi.

Bratislava 8. februára (TASR TV) - Organizácia spojených národov (OSN) si pri príležitosti 75. výročia svojho vzniku dala vypracovať dva globálne prieskumy verejnej mienky. Výskumy sa zaoberali klimatickými zmenami na Zemi, ako aj tým, ako bude vyzerať OSN o 25 rokov, uviedol slovenský diplomat Peter Hulényi.

Jeden z prieskumov, ktorý skúmal aj nálady, ukázal, že skepsa obyvateľstva rastie úmerne s rastúcim bohatstvom krajiny. „V západnej Európe je pohľad na to, ako bude vyzerať svet v roku 2045, oveľa černejší a skeptickejší, než v prípade subsaharskej Afriky,“ vysvetľuje P. Hulényi.

Prieskum ďalej ukázal, že klimatické zmeny sú podľa obyvateľstva planéty najurgentnejšou témou pre OSN. Až 64 percent respondentov považovalo riešenie klimatických zmien za najdôležitejšiu otázku na riešenie, ktorá ide naprieč vekovými, sociálnymi aj demografickými skupinami po celej planéte.

„Zdravotná starostlivosť je vnímaná ako ďalší vážny problém z krátkodobého hľadiska, potom nasledujú ľudské práva, konflikty medzi krajinami a základné ľudské potreby,“ spresňuje diplomat.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom a jeho hosťom, dozviete sa viac aj o úlohe Slovenska v svetovej organizácii.