Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

DOLINSKÝ o NOVEJ NEMOCNICI: Reálne sú Rázsochy a dostavba Ružinova

Na screenshote šéf projektu univerzitnej nemocnice Jozef Dolinský. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Nový šéf projektu univerzitnej nemocnice Jozef Dolinský si myslí, že projekt novej nemocnice by mohol byť ukončený do piatich až desiatich rokov.

Bratislava 7. februára (TABLET.TV) - Nová nemocnica v Bratislave sa buduje už 30 rokov. Napriek tomu je nový šéf tohto projektu Jozef Dolinský presvedčený, že sa napokon stane skutočnosťou. "Aj preto som prijal výzvu pána ministra. Ten projekt by mohol byť ukončený v horizonte asi piatich až desiatich rokov," myslí si. Dolinského tím má vláde do konca marca predložiť prvé riešenie. To by mohlo zodpovedať na viaceré otázky, napríklad aj na tú, kde bude nová nemocnica stáť. "S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o rekonštrukciu a dostavbu Univerzitnej nemocnice v Ružinove a začatie výstavby univerzitnej nemocnice v úplne novej lokalite, s najväčšou pravdepodobnosťou na Rázsochách," povedal.

Nemocnica by mala podľa šéfa projektu spájať viaceré funkcie. Okrem poskytovania high-tech zdravotnej starostlivosti aj vzdelávaciu a vedecko-výskumnú. "Súčasťou novej nemocnice budú aj ústavy lekárskej fakulty, campus pre študentov a vedecko-výskumný park," hovorí Dolinský. Na projekte pracuje široké spektrum odborníkov, prizvať plánujú aj zahraničných. "Spolupracujeme s predstaviteľmi stavovských organizácií, s odborármi... Chceme sa rozprávať so zdravotnými sestrami, s predstaviteľmi tretieho sektora, napríklad s INEKO, ktoré sa dlhodobo venovalo problematike univerzitnej nemocnice."



Doktor Jozef Dolinský skončil na poste šéfa Národného onkologického ústavu minulý rok, naďalej ale v ústave pôsobí ako primár Oddelenia ambulantnej chemoterapie. Pod jeho vedením prešiel ústav výraznou zmenou. V roku 2009 založil neziskovku Združenie priateľov NOÚ a prostredníctvom fundraisingu sa snažil dofinancovať chod ústavu. "Počas tých siedmich – ôsmich rokov existencie spolupráce Združenia priateľov NOÚ a NOÚ, združenie investovalo do NOÚ (okrem obrazov), asi 1,4 milióna eur. Len pre porovnanie MZ SR ako náš zriaďovateľ počas tohto istého obdobia asi len 600 tisíc eur," vysvetľuje lekár.

Dolinský sa podľa vlastných slov stal zároveň prvým riaditeľom, ktorý inicioval vyšetrovanie vo vlastnej inštitúcii. Týkalo sa kauzy, ktorá v decembri 2015 otriasla Slovenskom a súvisela s krádežou onkologických liekov. "Už v tom období bol pre spoločnosti, ktoré sa zaoberali reexportom (a samozrejme reexport je vnímaný ako veľmi lukratívna činnosť) problém získať jednotlivé balenia liekov, ktoré by mohli vyviezť. Je logické, že ak niekto chcel reexportovať onkologické lieky, tak pochopiteľne sa zameral práve na NOÚ. Veď predsa mi tu mesačne podáme asi 2 a pol tisíca chemoterapií," uzatvára onkológ, ktorý budúcnosť medicíny vidí v tzv. centrách excelentnosti, orientujúcich sa na liečbu jednej konkrétnej diagnózy.