Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Publicistika

Donalda Trumpa čaká veľká hra a jadrový kufrík

Budúci americký prezident republikán Donald Trump. Foto: TASR/AP

Svet pozná nového amerického prezidenta po napínavej a tvrdej volebnej kampani. Komu vo svete prišlo jeho víťazstvo a rétorika vhod? Prečítajte si.

Bratislava 12. novembra (Teraz.sk) - Tím novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa sa stretne v najbližších týždňoch s mnohými predstaviteľmi washingtonskej administratívy, aby sa lepšie oboznámil s fungovaním ministerstiev. Medzi kľúčové budú určite patriť rezorty obrany, zahraničných vecí a tajné služby. Víťazstvom vo voľbách sa pre republikána Trumpa jeho karta, v porovnaní so životom pred stredou deviateho novembra, riadne obrátila.

Utiahne si prezident Trump opraty, ktoré si riadne popustil vyhláseniami v predvolebnej kampani? Bude prezidentom aj pre Afroameričanov, hispánskych Američanov či Američanov praktizujúcich islam? Odpoveď na to dajú v realite jeho prvé návštevy v zahraničí spojené s ekonomickými opareniami (skutočnými, nie sľubovanými) a osobnosť ministra zahraničných vecí, ktorého si vyberie. Pre Slovensko bude významné smerovanie novej americkej vlády ku Európskej únii a Severoatlantickej aliancii, ktorých sme členmi.

Hranica medzi USA a Mexikom v štáte Kalifornia. Kovová bariéra lemuje hranicu od stredy 09.11.2016. Zvolený prezident D. Trump navrhol ako kandidát daň 35 percent na automobily a autodiely zo strany amerických firiem v Mexiku. Finanční analytici predpovedali, že Trumpova výhra ohrozí cezhraničný obchod.
Foto: TASR AP

Veľkopodnikateľ bude od 20. januára 2017 prezidentom najmocnejšej krajiny sveta s atómovým kufríkom a vojenskými základňami napríklad na Filipínach, v Japonsku či Južnej Kórei, kde majú Spojené štáty desaťročia strategické záujmy. Nejde len o južného suseda USA – Mexiko. V kampani Trump prisľúbil, že postaví múr na hranici s touto krajinou a náklady zaň ponesú Mexičania. Nelegálna migrácia z južnej a strednej Ameriky je dlhodobo známa bolesť Spojených štátov. Cez hranicu prenikajú na americké územie okrem nelegálnych imigrantov aj drogy. Verejne známe však je, že akýkoľvek múr sa dá obísť, podkopať, prelomiť, preliezť, vyhodiť do vzduchu a ani povestný čínsky múr neochránil Čínu na sto percent pred cudzincami – prišli na pevninu z lodí v prístavoch.


Na archívnej snímke protest proti jadrovej politike severokórejského lídra Kim Čong-una.
Foto: TASR

Severná Kórea vraj uprednostňuje Trumpa


Demokratická kandidátka na prezidentský post Hillary Clintonová bola pre komunistickú Severnú Kóreu (OSN uvalila na KĽDR sankcie za jadrové skúšky) neprijateľná, zato Trump vraj áno. Podľa agentúry Reuters mal povedať, že je pripravený rokovať so severokórejským vodcom Kim-Čong unom o jadrovom programe, zatiaľ čo Clintonová bola za sankcie voči režimu v KĽDR.


Filipínsky prezident Rodrigo Duterte.
Foto: TASR/AP

Vynadá Duterte aj prezidentovi Trumpovi?


Pár hodín cesty lietadlom z Japonska, Číny alebo Severnej Kórei a prezident Trump alebo jeho viceprezident či minister zahraničných vecí dorazia do filipínskej Manily. Tamojší prchký a prostoreký prezident Rodrigo Duterte poslal slušne napísané "do čerta" súčasného šéfa Bieleho domu Baracka Obamu. Duterte jasne hovorí, že nechce na filipínskych ostrovoch cudzích vojakov a chce odpútať krajinu od USA. Niektoré médiá porovnávajú oboch mužov. Ich vyjadrenia bývajú nekompromisné, a mohli by sa preto vzájomne rešpektovať.


Lietadlo F/A-18 Hornet štartuje z paluby americkej lietadlovej lode USS John C. Stennis počas vojenského cvičenia Japonska, USA a Indie pri japonskom ostrove Okinawa 15. júna 2016. FOTO TASR/AP
Foto: TASR AP

O základniach v Japonsku nehovorili


Na tradične dobré vzťahy to vyzerá s kľúčovým spojencom USA vo východnej Ázii – s Japonskom. V telefonickom rozhovore po voľbách a pred návštevou Tokia si premiér Šinzó Abe a Donald Trump potvrdili svoje predsavzatie spolupracovať na mieri a stabilite v ázijsko-tichomorskom regióne. Nediskutovali o transpacifickej obchodnej dohode ani o ďalších sporných záležitostiach, ako sú výdavky na amerických vojakov v Japonsku. Japonská ministerka obrany Tomomi Inadaová sa však nechala počuť, že jej krajina už platí dosť na amerických vojakov umiestnených na japonských základniach.


Na ilustračnej snímke sú členovia teroristickej skupiny Palestínsky islamský džihád (PIJ) počas cvičenia v palestínskej obci Deir al-Bala v strednej časti pásma Gazy 11. decembra 2014.
Foto: TASR/AP

Slovné palivo pre džihádistov


Podľa webového serveru Independent víťazstvo kandidáta republikánov na post šéfa Bieleho domu môže prísť vhod džihádistickým skupinám, ktorú sú napojené na moslimských extrémistov z Al-Káidy. Donald Trump mal v kampani kritické postoje k islamskej kultúre a moslimom. Stačí si odložiť kontroverzné twíty budúceho prezidenta na tému moslimov a vo vhodnom čase ich zrecyklovať. Podľa odborníka Charlesa Listera by sa tieto skupiny mohli vyhlasovať za ochrancov utláčaných moslimov.

Veľkými témami pre USA ako globálneho hráča sú vzťahy s Ruskom a Čínou a Latinskou Amerikou, jadrová bezpečnosť sveta, boj s terorizmom, podmienky medzinárodného obchodu a finančníctva, mierový proces na Blízkom východe či konflikt v Sýrii a v neposlednom rade ľudské práva a demokratické slobody. Budúci americký prezident podľa západných zdrojov vyvolal dojem, že sa v Bielom dome bude "riadiť inštinktom". Ostáva veriť, že inštinkt Donalda Trumpa nesklame, pretože takú veľkú hru, aká ho čaká, ešte nehral.