Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

DRUCKER: Ak bude referendum, hlasovať pôjdem. Ale mám výhrady

Tomáš Drucker v TASR TV Foto: TASR TV

Ľudia veľmi nevedia posúdiť, za čo všetko vlastne Matovič môže a za čo už nemôže. Samozrejme, môže za spôsob komunikácie, vrátane komunikácie opatrení, povedal v TASR TV T. Drucker z Dobrej voľby.

Bratislava 10. februára (Teraz.sk) – Ak sa na Slovensku bude konať referendum o predčasných voľbách, exminister zdravotníctva a líder strany Dobrá voľba Tomáš Drucker sa ho zúčastní a bude hlasovať za skrátenie volebného obdobia napriek tomu, že má pochybnosti tak o referendovej otázke, ako aj o niektorých jeho iniciátoroch. Povedal to v diskusii na TASR TV.

„Vláda je nekompetentná, stratila za rok obrovskú dôveru ľudí a je potrebné nájsť inú alternatívu. A ani Richard Sulík a Veronika Remišová sa nemôžu tváriť ako opozícia k Igorovi Matovičovi, lebo sú v jeho vláde,“ povedal Drucker.

Strany, ktoré referendum podporili ako prvé, teda Hlas-SD, Smer-SD a SNS, však Drucker za takúto alternatívu nepokladá. „Som za to, aby sme ako opozičné politické strany ponúkli alternatívu, kľudne aj v predčasných voľbách, ale nemôžem sa politicky spájať so subjektmi, o ktorých som presvedčený, že by nemali vládnuť,“ dodal.

Druhá vec podľa neho je, či bude referendum v prípade úspechu reálne schopné vyvolať predčasné voľby. „Mám výhrady k tomu, ako je formulovaná otázka,“ tvrdí Drucker.



V posledných parlamentných voľbách sa podľa neho väčšina voličov politicky orientovala najmä na základe požiadavky poraziť v nich Smer-SD a poverenie na to dala veľká časť z nich Igorovi Matovičovi (OĽaNO).

„Ten, od koho sa to čakalo, to nedal a dal to Igor Matovič, ktorý povyťahoval voličov zo všetkých kútov politického spektra. Na to doplatili iné strany, Progresívne Slovensko sa nedostalo do parlamentu, SaS a Za ľudí mali tiež problémy. A toto postihlo aj nás,“ povedal Drucker na margo volebného výsledku Dobrej voľby, ktorej necelých 90 000 hlasov voličov na postup do parlamentu nestačilo.

„Dnes je rok od volieb a situácia je úplne opačná. Smer-SD a Hlas-SD majú spolu podporu 35 percent voličov. Podporu získali vďaka človeku, ktorý ich vo voľbách možno dočasne porazil, ale teraz ženie voličov smerom k nim,“ tvrdí líder Dobrej voľby.

„To sa ešte v histórii nestalo, aby niekto za rok dokázal zničiť takú obrovskú dôveru nie len v seba, ale aj v štát,“ dodáva. Voliči sa podľa Druckera presúvajú najmä k Hlasu-SD . „Asi je tam nejaká nostalgia za pôsobením Petra Pellegriniho ako premiéra. A ľudia veľmi nevedia posúdiť, za čo všetko vlastne Matovič môže a za čo už nemôže. Samozrejme, môže za spôsob komunikácie, vrátane komunikácie opatrení, kde už nikto nevie, čo vlastne platí a čo neplatí,“ odhaduje exminister.

Kríza podľa neho zmení celú globálnu ekonomiku. „Treba sa na to pripraviť, ale ľudia to zatiaľ vnímajú skôr periférne. Teraz si hovoria, už nech to skončí, už nech idú preč. A hľadajú niekoho, kto ich porazí. Tak, ako to bolo vo voľbách predtým. A veľmi neuvažujú nad tým, aké má za sebou výsledky. Verím, že raz ľudia prídu na to, že ani v politike nestačí iba marketing,“ uviedol Drucker.


Koronavírusová kríza


Tak na zdravotnej, ako aj ekonomickej úrovni koronakrízy podľa neho chýba systematické riadenie a vláda príliš často improvizuje. „Treba mať akčný plán, aké ciele chceme dosiahnuť a tomu podriadiť všetky kroky. Musíme ochrániť zraniteľné skupiny a dostať pod kontrolu zdravotníctvo. Ak to bude nevyhnutné, tak krízovo riadiť nemocnice. Je potrebné vytvoriť ekonomické pravidlá, aby sme ešte viac neudupali ekonomiku. Potrebujete mať plán, ako obnoviť školstvo,“ vyrátal Drucker.

Napríklad COVID automat mal byť podľa neho spustený už minulý rok v lete, aby chránil regióny pred nástupom druhej vlny pandémie. Jednotlivé opatrenia automatu sa mali v jednotlivých regiónoch zapínať postupne podľa toho, ako by tam rástli počty chorých. Namiesto toho ho zapíname v opačnej situácii, keď už je väčšina regiónov v bordovej alebo dokonca čiernej farbe. „COVID automat zapíname zvrchu. Všetko je to neskoro. A nikto nevie, čo vlastne platí a čo neplatí,“ tvrdí.

Podľa Druckera neexistuje univerzálne opatrenie proti pandémii, namiesto hľadania „atómovej bomby“ je podľa neho potrebné aplikovať celý systém opatrení, od informovania občanov, cez prevenciu a očkovanie až po testovanie, izoláciu a liečbu chorých.

„Pri tejto početnosti chorých ľudí je len otázkou času, kedy vznikne nejaká ďalšia životaschopná horšia mutácia. Čím dlhšie budeme mať takúto situáciu s koronavírusom, tým vyššia je šanca, že príde niečo ešte horšie,“ tvrdí Drucker.

Pripomína, že napríklad vo Veľkej Británii občanom minulý rok zdarma distribuovali vitamíny. „Keď už nová mutácia prišla, musíme na ňu hneď reagovať nejakým akčným plánom. Prečo dnes nie sú FFP2 respirátory k dispozícii zraniteľným skupinám obyvateľov? Je to v boji proti šíreniu vírusu niekoľkonásobne účinnejší nástroj, ako celoplošné testovanie antigénovými testami,“ vyhlásil líder Dobrej voľby.

Antigénové testy sú podľa neho určené na rýchlu identifikáciu infekčných ľudí, ale ich schopnosť detekovať vírus je omnoho nižšia, ako v prípade PCR testov. „Vôbec nie sú určené na plošné testovanie. Stojí to množstvo peňazí a zvyšuje sa riziko, že sa pri tom stretnú nakazení a zdraví ľudia,“ upozornil Drucker s tým, že v dôsledku novej mutácie vírusu v takomto prípade nemusí byť dostatočnou ochranou ani rúško.

Očkovanie je podľa neho jedným z veľmi silných nástrojov proti šíreniu vírusu. „Či nás bude chrániť aj o dva roky, to nevieme, ale to nie je úplne podstatné. Je to jeden z nástrojov a sú tu aj ďalšie. Vakcinácia je podľa mňa absolútne bezpečná, čo sa týka dizajnu vakcín. Technológia neobsahuje žiadny živý vírus,“ upozornil.

Vzhľadom na množstvo dezinfomácií ohľadom očkovania je podľa neho dôležitá kampaň, vrátane príkladov známych osobností. Nesúhlasí preto s kritikou predsedu Hlasu-SD, podľa ktorého by informačná kampaň mala byť postavená na faktoch a nie odporúčaniach celebrít. „Neviem, prečo to Peter Pellegrini kritizuje, možno mu to tak v prieskumoch vyšlo. Ľudia potrebujú aj informačnú kampaň, ale verte mi, väčšina populácie nemá ani základné znalosti z biochémie a skôr sa spoľahne na príklad ľudí, ktorým dôveruje,“ uzavrel Drucker.