Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

DUŠANIČ: Domáce fabriky sú schopné dodávať pre slovenskú armádu

Na snímke predseda Sekcie výrobcov obranného priemyslu (SVOP) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Martin Dušanič Foto: Teraz.sk

Štátu plynú podľa M. Dušaniča z dodávok od domáceho priemyslu mnohé výhody.

Bratislava 13. novembra (teraz.sk) - Domáce strojárske fabriky sú schopné dodávať techniku pre slovenskú armádu a políciu. Sú dokonca pripravené podieľať sa aj na avizovanom projekte armádnych bojových vozidiel. Majú nato predpoklady z hľadiska know-how, výroby, inovačného potenciálu, pracovného kapitálu a technologického zabezpečenia. Domáce riešenie je pre silové zložky najlepšie európske riešenie, hovorí predseda Sekcie výrobcov obranného priemyslu (SVOP) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Martin Dušanič.

Vláda by sa mala v blízkej budúcnosti zaoberať nákupom bojových vozidiel 4x4 a 8x8 pre armádu. Do materiálu sa dostala aj klauzula spolupráce s domácim priemyslom. Ako to vnímate?
- Snaha zapojiť domáci priemysel do dodávok pre silové zložky je celosvetovým trendom a má pre krajinu mnohé synergické efekty. Domáce strojárske fabriky sú schopné dodávať techniku pre slovenskú armádu a políciu. Sú dokonca pripravené podieľať sa aj na avizovanom projekte armádnych bojových vozidiel. Majú nato predpoklady z hľadiska know-how, výroby, inovačného potenciálu, pracovného kapitálu a technologického zabezpečenia. Oceňujem, že sa vláda priklonila k spolupráci s domácimi podnikmi.



Mnohí politici v tejto súvislosti hovorili o európskych riešeniach...
- Najlepšie európske riešenie je podľa môjho názoru reprezentované dodávkami od domácich firiem. Pokiaľ to, samozrejme, know-how a výrobné kapacity dovoľujú. Treba si uvedomiť, že Slovensko už dnes patrí do jadra Európskej únie, ctí si jej záväzky, vyznáva spoločné hodnoty, aplikuje jej kľúčové politiky a používa spoločnú menu. Tiež je naša krajina plnohodnotným členom NATO. Ak sa ešte pri nákupoch pre armádu vytvorí priestor pre domáce podniky a ich zamestnancov, tak sme dosiahli najlepšie a najraciońalnejšie riešenie.

Aké vidíte výhody zapojenia sa domáceho priemyslu pri dodávkach do armády?
- Všetci akosi zabúdajú, že na peniaze z ktorých sa idú nakupovať aj obrnené vozidlá sa skladajú daňoví poplatníci. Čiže občania a firmy. Bolo by preto od štátu férové ich do tohto procesu naspät zapojiť - ako potenciálnych dodávateľov a ich zamestnancov. Vidím tu viaceré synergické efekty. Podporí sa domáca ekonomika, jej daňové príjmy, vývojový potenciál, investície, zastabilizujeme zamestnanosť a aj viaceré slabšie regióny. Ak by sme sa priklonili k novému vývoju, tak ešte vytvoríme aj exportný potenciál dodávok pre iné zahraničné armády.

Ak by prišlo naozaj k zapojeniu slovenských výrobcov do pripravovaných armádnych projektov nevytvoria sa aj nové pracovné miesta?
- Už dnes členovia SVOP zamestnávajú viac ako 4 800 ľudí prevažne v slabších regiónoch. Isté je, že účasť domácich firiem v dodávkach pre armádu by jednoznačne stabilizovala zamestnanosť. Nevylučujem, že by dokonca mohlo prísť aj k potrebe nových pracovných miest. Zdôrazňujem, aj s vyššou pridanou hodnotou.

Aký je Váš názor na transparentnosť celého procesu?
- Musíme si uvedomiť, že na transparentnosť sa treba pozerať v kontexte bezpečnosti. Sektor obranného priemyslu sa často nazýva aj špeciálnym priemyslom, čiže funguje v špecifickom režime. Firmy musia zo zákona poskytovať konkrétne informácie a na obchodovanie žiadať o licenciu. Čiže nejde o odvetvie ako ktorékoľvek iné. Som rád, že ministerstvo obrany pozvalo domáce firmy na diskusiu o potenciálnej spolupráci. Dňa 21. septembra mohli jednotlivé firmy prezentovať armáde svoje výrobné portfóliá. Dokonca sa hovorilo aj o bojových vozidlách. Ďalšia možnosť komunikácie s rezortom obrany bude počas pripravovaného priemyselného dňa začiatkom decembra na Záhorí.

V akom stave je domáci obranný priemysel? Má nato, aby výhodne a kvalitne dodával armáde?
- Slovenský obranný priemysel má za sebou dlhú históriu, môže stavať na dobrej tradícii a kvalitnom know-how. Spomeniem len pár príkladov. Samohybné kanónové húfnice Zuzana a Dana sa presadili v Čechách, Poľsku, Rusku, Fínsku, na Cypre, či v afrických krajinách. Disponujeme kompletnými technológiami pre výrobu hlavní kalibrov 30mm – 155mm. Máme sériovú výrobu kvalitného automatického kanóna 2A42 – 30mm. Odmínovací systém Božena bol použitý v globálnych operáciach KFOR na Balkáne, v Afganistane, Iraku, Na Srí Lanke alebo v Nigérii. Na Slovensku vyrábame unikátny ultraľahký typ mínometu a kvalitnú muníciu. Na tomto potenciále treba stavať, podporovať ho a rozvíjať. Je mylné domnievať sa, že sa naše firmy presadia v zahraničí bez dodávok pre domáce ozbrojené sily.

Aké sú skúsenosti s dodávkami pre armády v zahraničí?
- Uprednostňovanie domácich fabrík a záujmov svojich občanov je trendom v mnohých krajinách. Typickým príkladom sú Francúzi tvrdo raziaci prístup Buy National, čiže z domácich zdrojov. Sami investovali štátne zdroje napríklad do vývoja vlastného lietadla. Francúzske firmy uspeli pri dodávkach bojových lietadiel, či ponoriek. Dodávku 117 obrnených bojových vozidiel bude realizovať opät francúzska spoločnosť Nexter Group. Razantne podporujú svoje výrobné závody v Marignane, Bordeaux-Mérignac, či Cherbourg. Ako ďalší príklad spomeniem Indiu. Krajina prijala tzv. Indickú iniciatívu. Pri dodávkach bojových lietadiel si štát dal podmienku spolupráce s domácich priemyselným holdingom Reliance Group. O Rusku a USA sa baviť v tomto kontexte ani nemusíme.

Ako je to v okolitých krajinách?
- Z dostupných verejných zdrojov vieme, že Česká republika zadala napríklad priamu požiadavku na dodávku guľovníc, pištolí a armádnych vozidiel od domácich firiem bez tendra. Spoluprácu medzi domácim priemyslom a armádou zakotvila česká vláda v stratégii vyzbrojovania a podpory rozvoja obranného priemyslu. V stratégii sa jasne hovorí, že kedy je to pre Ministerstvo obrany ČR výhodné a nevyhnutné, bude využívať výnimku zo zákona a smerníc EÚ a súčasne využívať možnosti zadávania zákazok formou vertikálnej spolupráce štátnym podnikom. Poliaci uplatňujú princíp polonizácie, ktorý hovorí o národnej sebestačnosti, podpore a raste poľskej priemyselnej produkcie. Podobnou cestou by malo ísť aj Slovensko.