Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

DZURINDA: Hanbím sa za dnešnú politiku, ja som Mečiara nikdy neurážal

Foto: TASR TV/Teraz.sk

Do politiky sa po rokoch dokázal vrátiť Miloš Zeman, návrat plánuje v Poľsku Donald Tusk. Ak to v sebe cítite, je to prirodzené, povedal v TASR TV M. Dzurinda. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 18. marca (Teraz.sk) – Aj keď expremiér Mikuláš Dzurinda prešiel mimoriadne tvrdým politickým súbojom s Vladimírom Mečiarom a padali aj expresívne výrazy, nikdy sa neuchýlil k snahe súpera ponižovať a útočiť na jeho ľudskú dôstojnosť. O to ťažšie sa mu sledujú dnešné politické prestrelky, ktoré tieto hranice bežne prekračujú. Povedal to v TASR TV.

So svojou pripravovanou stranou Modrí – Európske Slovensko chce Dzurinda tlačiť na návrat politickej kultúry, ktorá nebude neustále polarizovať spoločnosť osobnými urážkami politikov. „Dnes sa ako človek hanbím, keď vidím, ako sa politici z jednej aj druhej strany urážajú. To je jednoducho treba zmeniť. Súpera si musím trochu aj vážiť, rešpektovať ho. A ukázať, že jeho voliči pre mňa nie sú luza,“ tvrdí Dzurinda.

Poukazuje pritom napríklad na tvrdé výrazy, ktoré padli v diskusii v Michalovciach. „Keď sa politici takto častujú vo verejnom živom vysielaní, čo môžeme očakávať od ľudí v uliciach?,“ pýta sa.



Bývalý dvojnásobný premiér považuje návrat do politiky za vec osobného rozhodnutia. „Myslím si, že keď to človek v sebe cíti, je to celkom prirodzené,“ tvrdí. Pripomína, že do politiky sa po rokoch dokázal vrátiť bývalý český premiér a neskôr prezident Miloš Zeman, o návrate uvažuje v Poľsku Donald Tusk.

„Miloš Zeman neodišiel ako neúspešný premiér. Ja som v Novom Veselí za ním pár krát bol, tú chalupu dobre poznám. Neraz mi hovorieval, Mikuláši, my sme úspešní premiéri. To je jeho výrok,“ spomína Dzurinda.

Zeman si podľa neho na Vysočine oddýchol a neskôr pri prezidentskej kandidatúre zužitkoval svoju relatívne dobrú reputáciu s predchádzajúceho pôsobenia v politike.



On sám pôvodne uvažoval skôr o tom, že by radil novej generácii politikov, dnes ale už vidí, že to nemusí stačiť. V prípade dohody je ochotný akceptovať aj pozíciu lídra Modrých. „Moji kolegovia sa posunuli, ja som sa posunul. Ide do tuhého. Zakladáme vlastnú politickú stranu. Urobím všetko, na čo sa dohodneme,“ tvrdí.

Tím Modrých tvoria podľa neho väčšinou nové tváre, vekový priemer je 38 rokov. Napríklad v ekonomickej oblasti sa však budú môcť oprieť o rady bývalého ministra financií Ivana Mikloša. „Sú to noví ľudia, ale rýchlo utekajú dopredu. A konzultujeme aj tou garnitúrou, ktorá reformovala Slovensko v rokoch 1998 – 2006,“ uviedol Dzurinda.

Skúsenosti sú podľa dôležité preto, aby tím bol schopný dosahovať v práci reálne výsledky a nie o nich iba rozprávať. Dzurinda tvrdí, že ho menej zaujíma politika Roberta Fica, Petra Pellegriniho alebo Borisa Kollára a viac to, či jeho strana dokáže predstaviť vlastnú životaschopnú alternatívu.

Aktuálny stav slovenskej ekonomiky, ale aj celkový stav spoločnosti je podľa Dzurindu zlý. „Boli sme šampióni v konvergencii, z hrôzou zisťujem, že zaostávame. Z rozpočtovo zdravého hospodárenia sme sa vrhli na razantné zadlžovanie budúcich generácií. Kontinuita, to je chaos. To je znižovanie významu a kvality demokratických inštitúcií. To je razantné zvyšovanie štátneho dlhu, únik mozgov zo Slovenska,“ tvrdí.

Na poznámku, že priority jeho strany v oblasti politickej kultúry, školstva, zdravotníctva, ekonomiky či vyrovnávania regionálnych rozdielov majú aj iné strany Dzurinda reaguje, že napríklad on osobne má za sebou konkrétne výsledky práce v týchto oblastiach. „Opatrenia sa dajú robiť, keď sa denne venujete práci a nie politikárčeniu. Nie vymýšľaniu atómoviek, ale práci,“ uzavrel Dzurinda.

M. Dzurinda v diskusii reaguje na tému rozviazania rúk orgánom činným v trestnom konaní:

-Rád by som povedal niečo pozitívne. Ale ak mi poviete, že vláda uvoľnila ruky orgánom činným v trestnom konaní, tak to je predsa úplne samozrejmé, to nemôže byť prezentované ako výsledok vládnutia.-

-Keď sme v rokoch 1998 až 2006 bojovali proti mafii, ma ani nenapadlo chváliť sa tým, že sme rozviazali ruky orgánom činným v trestnom konaní.-

-Keď sa na svahu na Štrbskom Plese stal incident s pánom Černákom, vrátil som sa do vládnej vily na Kamzík a požiadal ochranku, že chcem vypovedať. Policajti to naveľa, naveľa spísali a potom ho dva dni naháňali po Tatrách. Ľudia sa mi rehotali. Všetci mi ukazovali, v ktorom okne má frajerku, len policajti ho nevedeli zobrať. Potom som sa dozvedel, že v noci bol na Štrbskom Plese pán Spišiak, prezident Policajného zboru. Ale premiéra nenavštívil. Dodnes mi to pán Palko nevysvetlil. Veď to bola vážna politická téma. To nebola sranda, bolo to o tom, kto vládne v tejto krajine. Či inštitúcia alebo mafián.-