Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

FICO: Ľudia zodpovední za dnešnú vládu sú politicky odpísaní

Robert Fico v TASR TV. Foto: TASR TV

Prezidentka Čaputová zodpovedá za tento chaos a rozvrat, ktorý tu momentálne je, povedal v TASR TV predseda Smeru-SD Robert Fico (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 4. mája (Teraz.sk) – Aj keď sa výsledky parlamentných volieb nedajú vopred presne odhadnúť, zdá sa, že ľudia zodpovední za dnešnú vládu sú už politicky definitívne odpísaní. V TASR TV to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.

Príliš neskorý termín predčasných parlamentných volieb podľa neho spôsobuje, že sa chaos v štáte z mesiaca na mesiac prehlbuje a spolu s tým rastie aj požiadavka na veľkú politickú zmenu. „Ľudia ako Káčer, Mikulec či Heger sú totálny prepadák. Heger sa tvári, že riadi štát, ale pritom neriadi nič,“ tvrdí Fico.

Pripomenul, že predseda vlády Eduard Heger odišiel z najsilnejšej vládnej strany a vstúpil do mimoparlamentného subjektu s názvom Demokrati. Líder OĽANO Igor Matovič podľa Fica cestuje po Slovensku a robí si predvolebnú kampaň, pričom ďalšia z bývalých koaličných strán, SaS, prešla do opozície. „Tu už dnes nikto nie je za nič zodpovedný. Každý si robí, čo chce,“ vyhlásil Fico. Zodpovednosť za vládu a tým aj aktuálny "chaos a rozvrat" má podľa neho prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá súhlasila s posunutím termínu volieb na 30. septembra.



Krajina podľa Fica potrebuje upokojenie a profesionálne riešenie nahromadených problémov. Za konštruktívny príspevok Smeru považuje napríklad zákony predložené na mimoriadnu schôdzu k zdražovaniu potravín, ktorú sa napokon pre obštrukciu väčšiny poslancov v parlamente nepodarilo ani otvoriť. „Absolvovali sme okrúhle stoly v potravinármi, prvovýrobcami a obchodníkmi a vznikli nejaké návrhy,“ povedal s tým, že na rokovaniach bol prítomný aj predseda pôdohospodárskeho výboru parlamentu Jaroslav Karahuta zo Sme rodina. Toto hnutie napokon podporilo opozíciu pri snahe otvoriť schôdzu, poslancov však napriek tomu nebolo dosť.



Podľa Fica mohli bývalí vládni poslanci zablokovať konanie tejto schôdze, ale v takom prípade by mali nejaké návrhy na riešenie situácie predložiť sami. „Potom nech niečo urobia oni. Nemôžu nechať ľudí vystavených zdražovaniu potravín, ktoré dosahuje 30 percent a máme dvakrát vyššiu infláciu ako je inflácia v krajinách, ktoré používajú euro. Nech niečo pripravia, ale neurobili nič,“ tvrdí Fico.

Smer-SD sa podľa neho chce téme zdražovania venovať aj naďalej, za prioritnú považujú aj tému zdravotníctva. „Myslím si, že 290 miliónov eur určených pre Rázsochy vyletí hore komínom. Radšej by mal Heger priznať, že na Rázsochy nie sú pripravení. Sú aj iné riešenia,“ povedal Fico.

Aj keď posledná riadna schôdza parlamentu má byť v júni, líder Smeru-SD nevylučuje iniciatívu na zvolanie mimoriadnej schôdze aj po tomto termíne. „Nebude záujem zvolávať NRSR kvôli hlúpostiam. Ale do 30. septembra ponechali túto krajinu napospas amatérom. Pritom tu treba robiť každý deň,“ tvrdí. Podľa Fica to platí aj v prípade, že fyzicky nebude k dispozícii rokovacia sála Národnej rady (NR) SR. „Vraj má prísť k rekonštrukcii NR SR. Dobrý pokus. Najvyšší zákonodarný zbor Slovenskej republiky nemôže povedať, že nebude zasadať preto, lebo sa vymieňajú káble. Čo urobí predseda NRSR, ak 30 poslancov zvolá mimoriadnu schôdzu? Bude ju musieť zvolať,“ uzavrel Fico.

Otázka pre R. Fica
Je pre vás 1. máj skôr výsledkom tradícií robotníckeho hnutia z 19. storočia alebo manifestácií z čias socializmu?

-Je obdobie, kedy ako keby sme nechceli vzdávať úctu ľuďom, ktorí ráno vstávajú do práce a tvoria hodnoty, bez ohľadu na to, akú kvalifikáciu a vzdelanie na to potrebujú. Myslíme si, že 1. máj ako štátny sviatok práce by nemal byť vnímaný ako nejaký moment minulosti. A byť zakotvený iba kvôli tradícii. Je deň v roku, kedy si týchto ľudí treba pripomenúť a Smer-SD ho má hlboko vo svojom politickom kalendári, podobne ako Medzinárodný deň žien a Slovenské národné povstanie. A neopomínal by som ani sviatok sv. Cyrila a Metoda, Deklaráciu zvrchovanosti SR a Deň ústavy.

Išli sme po celom Slovensku, stavali sme máje, zdôrazňovali význam tradícií. Na 1. mája sme mali niekoľko podujatí, najväčšie z nich bolo v Poprade. Malo to byť aj poďakovanie našim voličom. Naplnili sme športovú halu, kde bolo 3 600 ľudí a ďalšia masa ľudí nám ostala vonku. Teší ma, že voliči a sympatizanti, ktorí prišli, majú k tomuto sviatku pozitívny vzťah. Chcem poďakovať, bola to fantastická politická oslava, ľudia doslova žiadajú zmenu. Veľkú zmenu.-