Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

FICO: Ponúkame demokratickú formu vládnutia založenú na dialógu

Robert Fico v TASR TV. Foto: TASR TV

Padla politická kultúra, prestali fungovať demokratické inštitúty, povedal na margo prvej polovice volebného obdobia a dôvodov na vypísanie referenda Robert Fico (Smer-SD). (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 1. júna (Teraz.sk) – Alternatíva, ktorú chce Smer-SD spolu s ďalšími politickými stranami a sociálnymi partnermi občanom ponúknuť prostredníctvom referenda nie je postavená na straníckom obsahu, ale na zmene formy vládnutia. V TASR TV to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.

„Ponúkame novú formu vládnutia, demokratickú, právnu, založenú na sociálnom dialógu,“ vyhlásil Fico. V priebehu prvej polovice volebného obdobia podľa neho prestali na Slovensku fungovať demokratické inštitúty a upadla politická kultúra.

„Prvé, čo musí ponúknuť nová vláda, je ukľudnenie politickej situácie, návrat elementárnej politickej kultúry, aby sa vnútrokoaličné spory nestali predmetom večnej verejnej diskusie a, samozrejme, návrat k sociálnemu dialógu,“ tvrdí Fico. „My sme urobili rôzne chyby, ale v jednej veci určite nie – a to bolo, že sme viedli normálny dialóg s partnermi. Nám by sa nemohlo stať to, čo sa teraz stalo s mestami a obcami. Pravidelne sme rokovali aj so zamestnávateľmi a zamestnancami,“ tvrdí Fico.



Smer-SD bude podľa neho naďalej presadzovať ľavicové videnie politiky, referendum ale musí rešpektovať aj liberálne či konzervatívne videnie sveta. „Hovoríme - poďme ponúknuť nie ľavicovú alternatívu, aby niekto nemal pocit, že ľavica chce za každú cenu vládnuť, ale aby sa znovu rozdali karty. A krajina sa musí trochu ukľudniť. Nemôžeme žiť a existovať v takejto atmosfére,“ povedal.



Na otázku, prečo si myslí, že referendum s novou otázkou prezidentka Zuzana Čaputová vypíše, ak predchádzajúcu otázku dala posúdiť ústavnému súdu, Fico odpovedal, že tentoraz bude otázka koncipovaná priamo ako návrh ústavného textu. „Ideme do jednej - jedinej otázky, ktorá bude mať charakter ústavného textu. Navrhujeme slovenskej verejnosti, či sú za takúto zmenu ústavy. A tam bude presne formulované, čo chceme, aby bolo zmenené, pokiaľ ide o referendum, predčasné parlamentné voľby a skrátenie volebného obdobia,“ vysvetlil.



Podpisy na petíciu chcú vyzbierať v takom čase, aby prezidentka mohla termín referenda spojiť s termínom konania komunálnych a regionálnych volieb. „Referendum je za danej situácie jediná možnosť ako odstaviť túto vládu. Riadne voľby sú v roku 2024 a dovtedy narobia obrovské škody. Táto vláda je prekonaná a v podstate rozpadnutá. Sú pohromade iba preto, že si myslia, že nie je možné organizovať predčasné voľby,“ tvrdí Fico.

Pripúšťa, že rozhodnutie bude opäť na hlave štátu a je možné, že vládnej koalícii „hodí záchranné koleso“. „Ale máme povinnosť ísť proti tomu a vysvetľovať pani prezidentke, že jej povinnosťou je chrániť záujmy Slovenskej republiky,“ tvrdí.

Opatrenia na kompenzáciu inflácie


Ak sa na nadchádzajúcej schôdzi Národnej rady SR bude rokovať o mimoriadnom zdanení výhody z predaja ruskej ropy, Smer-SD podľa neho zváži podporu tomuto návrhu. „Pokiaľ ide o získavanie zdrojov z firiem, ktoré majú nadštandardné zisky, proti tejto filozofii Smer-SD nie je. Pozrieme sa, aký bude predložený návrh a podľa toho sa rozhodneme,“ povedal.

Za ďalší možný zdroj peňazí na vládne opatrenia považuje znovuzavedenie bankového odvodu, odmieta však financovať opatrenia na kompenzáciu zdražovania zo zdrojov samospráv. „Kladieme si otázku, prečo berú peniaze mestám a obciam, z ktorých to chcú celé financovať, ale bankám, ktoré majú rekordné zisky, nezobrali ani jedno – jediné euro,“ vyhlásil Fico.

Opatrenia na kompenzáciu vysokej inflácie, ktoré parlament už schválil, považuje Fico za „výsmech“. „Oklamali verejnosť, vylúčili celý rad domácností z akejkoľvek pomoci, nechali ich vystavené obrovskému zdražovaniu a ešte to zobrali mestám a obciam, ktoré to po komunálnych voľbách budú musieť dostať od ľudí naspäť v podobe zvýšených daní alebo poplatkov za služby,“ uzavrel Fico.

Otázka pre Roberta Fica
Boli by ste v prípade účasti v budúcej vláde ochotní nadviazať na niektoré reformy aktuálneho kabinetu?

- Nie je veľmi na čo nadväzovať. Ak boli nejaké dobré veci, nebudeme ich rušiť len preto, že ich schválila predchádzajúca vláda. Ak niečo funguje, mne je jedno, kto to schválil. Ale tváriť sa, že táto vláda prijala nejaké reformy, je znásilňovanie.-