Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

FICO: Musíme dať politickej scéne nástroj na riešenie vládnych kríz

Robert Fico v TASR TV Foto: TASR TV

Aktuálne nie je možné skrátiť volebné obdobie poslancov ani ústavným zákonom, ani referendom. Lenže niekedy sú predčasné voľby jediným riešením, povedal v TASR TV Robert Fico (PODCAST a VIDEO).

Bratislava 10. septembra (Teraz.sk) – V politickej praxi nastávajú situácie, kedy je vypísanie predčasných volieb jediným racionálnym riešením vládnej krízy. Po rozhodnutí Ústavného súdu SR ohľadom referenda o skrátení volebného obdobia stratilo Slovensko právne nástroje, ako v takomto prípade krízu riešiť, preto sa v Smere-SD rozhodli predložiť na septembrové rokovanie parlamentu novelu ústavy. V diskusii na TASR TV to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.

V tejto súvislosti pripomenul rok 2011, kedy v dôsledku hlasovania v parlamente padla vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). „Zrazu všetko prestalo fungovať. Vtedy tam ešte sedeli politici, ktorí sa tomu rozumeli, ako bol napríklad pán Dzurinda, ktorý minimálne vedel, že inú cestu ako predčasné parlamentné voľby nemá,“ pripomenul Fico.

„Za tri minúty sme sa dohodli. Všetci sme vedeli, že predčasné parlamentné voľby sú najlepšie východisko,“ tvrdí. Pre Smer-SD to podľa neho nebolo ľahké rozhodnutie, lebo bolo ešte relatívne krátko po prehratých voľbách a nebolo jasné, či sa voliči k jeho strane vrátia.



Vtedy parlament vypísal predčasné voľby schválením špeciálneho ústavného zákona. Nebolo to po prvý krát, týmto spôsobom bolo volebné obdobie skrátené aj v roku 1994 a 2006. Na Slovensku prišlo v rokoch 2000 a 2004 aj k dvom iniciatívam na skrátenie volebného obdobia referendom, v oboch prípadoch sa referendum konalo, ale bolo neúspešné v dôsledku nízkej účasti voličov.

Aktuálne však Ústavný súd SR konštatoval, že skrátenie volebného obdobia poslancov NR SR referendom alebo prijatím ústavného zákona je v rozpore s ústavou. „Ústavný súd vlastne povedal, že Národná rada (NR) SR nie je rozpustiteľná a zagarantoval poslancom NR SR na štyri roky mandát. Konštatoval, že pokiaľ nie je v Ústave SR priamo napísané, že je možné skrátiť volebné obdobie parlamentu buď ústavným zákonom alebo referendom, tak sa to jednoducho ústavným zákonom ani referendom urobiť nedá,“ konštatoval Fico.

Dodal, že pre poslancov, ktorí sú aktuálne v parlamente po prvý krát a možno naposledy, to môže znieť ako dobrá správa, z uhla pohľadu jeho tridsaťročných politických skúseností je však absencia nástroja na skrátenie volebného obdobia veľkým problémom.

„Nechcem, aby to vyzeralo tak, že považujem referendum za účelový nástroj, ktorý treba vytiahnuť, keď treba niekomu urobiť zle. Respektíve, keď treba tlačiť na koalíciu,“ vyhlásil predseda Smeru-SD. „My sme sa rozhodli ísť do referenda o predčasných voľbách nie preto, že sme už nedočkaví, ale preto, že situácia je neúnosná. A keby to referendum teraz na jeseň bolo, s vysokou pravdepodobnosťou by to bolo druhé úspešné referendum v histórii Slovenska,“ tvrdí Fico.



Aktuálne je podľa neho v spoločnosti silná spoločenská objednávka na predčasné parlamentné voľby a do budúcnosti očakáva, že ešte zosilnie. Slovensko podľa Roberta Fica čaká vlna zdražovania, ktorá je čiastočne spôsobená objektívnymi faktormi, ale čiastočne aj nečinnosťou alebo nesprávnou politikou vlády. „Dnes nie opozícia, ale významné medzinárodné inštitúcie naznačujú, že Slovensko ide do bankrotu. Pokiaľ ide o túto vládnu koalíciu, budú musieť predstaviť konsolidačné úsilie vo výške osem miliárd eur,“ povedal predseda Smeru-SD, podľa ktorého sú ohrozené aktuálne sociálne benefity ľudí.

„Nikdy sme netušili, že na Slovensku budeme svedkami takej deštrukcie právneho štátu. Možno to ešte pred rokom vyzeralo tak, že je to všetko len proti Smeru-SD, ale dnes si ľudia hovoria: Veď to sa môže stať aj mne,“ tvrdí Robert Fico. „Nech sa vyšetruje, ak je niekto presvedčený, že je niekto z niečoho podozrivý, poďme to robiť právne a demokraticky. Nemôžeme zákonnosť obnovovať, ak to niekto takto tvrdí, nezákonnosťami,“ vyhlásil Robert Fico.


Novela ústavy a referendum


Poslanci Smeru-SD predložili na septembrovú schôdzu parlamentu novelu ústavy. „Priamo, ako to žiada ústavný súd, v nej hovoríme, že skrátenie volebného obdobia môže nastať aj na základe prijatého ústavného zákona, alebo na základe referenda,“ uviedol.

Ak by novela v parlamente v prvom čítaní neprešla, Smer-SD podľa Roberta Fica požiada prezidentku Zuzanu Čaputovú o posúdenie novej referendovej petície s dvoma otázkami. V prvej otázke by voliči odpovedali, či má byť súčasťou ústavy aj možnosť realizovať skrátenie volebného obdobia referendom alebo prijatím ústavného zákona v parlamente. A v druhej otázke by sa vyjadrili priamo k tomu, či si želajú predčasné parlamentné voľby. „Ak pani prezidentka povie, že to nedá na ústavný súd, umožní nám to bez problémov začať zbierať podpisy na petíciu,“ naznačil predseda Smeru-SD s tým, že referendum by sa mohlo konať v prvej polovici budúceho roka.

„Ak by ľudia povedali v referende pri prvej otázke „áno“, netreba už prijímať nič, automaticky sa to stáva súčasťou Ústavy SR. Nebude treba prijímať žiadne vykonávacie predpisy, automaticky to bude mať silu ústavného zákona. A potom bude béčko, či ste za predčasné parlamentné voľby,“ uzavrel Robert Fico.