Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

FICO: Ústavné orgány štátu nefungujú. Riešením je referendum a voľby

Robert Fico v TASR TV. Foto: TASR TV

To, či sa vrátim, bude rozhodnutie voličov, nie moje. Voliči rozhodnú, či tu budem alebo nebudem, povedal v TASR TV predseda Smeru-SD Robert Fico. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 15. januára (Teraz.sk) - Ústavné orgány štátu v podstate prestali fungovať, vládna koalícia je rozpadnutá, vláda má minimálnu dôveru a nie je schopná včas prijímať rozhodnutia. Riešením politickej a sociálnej krízy môže byť úspešné referendum o ústavnej zmene a následne predčasné voľby. V TASR TV to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico.

Úradnícku vládu menovanú prezidentkou Zuzanou Čaputovou za východisko z krízy nepovažuje, keďže by podľa neho mala malú šancu získať dôveru parlamentu. „Teoreticky môžeme byť svedkami látania politických dier až do riadnych parlamentných volieb. Ale to si neviem celkom dobre predstaviť. Postaviť úradnícku vládu a nemať podporu v parlamente je hazardovanie so stabilitou tohto štátu,“ tvrdí Fico s poukazom na množstvo problémov, ktoré vláda musí riešiť.



Príkladom podľa neho môže byť neskorá reakcia štátu na riziko extrémneho zdraženia elektrickej energie pre malých a stredných podnikateľov. „Slovensko potrebuje silné politické líderstvo, stabilitu a dialóg so sociálnymi partnermi. Sme demokratická krajina. Smejem sa, ak niekto hovorí, že demokraciu ohrozia skoršie parlamentné voľby,“ tvrdí Fico. Rozhodne odmieta, že by riziko pre demokraciou mohla predstavovať jeho strana. „Čo strašia mnou? To, či sa vrátim, bude rozhodnutie voličov, nie moje. Voliči rozhodnú, či tu budem alebo nebudem,“ vyhlásil.



Aktuálnu snahu dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) vyzbierať v parlamente 76 hlasov na podporu svojho nového kabinetu považuje Fico za neformálnu aktivitu, ktorá má v tejto chvíli veľmi ďaleko k úspešnej realizácii. „Pán Heger nie je predsedom politickej strany, teda nemá žiadnu legitimitu na rokovanie s politickými stranami. Po druhé, je odvolaný, nemá dôveru a po tretie, nemá poverenie prezidentkou,“ zhrnul Fico.

Situácia je podľa neho zrelá na riešenie predčasnými voľbami, po rozhodnutí ústavného súdu o referendovej petícii z roku 2021 však chýbajú právne nástroje na ich vypísanie. „Môže sa stať, že chaos, ktorý v tomto okamihu naberá na obrátkach, bude pokračovať počas celého roka 2023 až do riadnych volieb v roku 2024, čo by túto krajinu neuveriteľne poškodilo,“ tvrdí Fico.

Scenár, podľa ktorého by novelu ústavy a následne vypísanie predčasných volieb dokázal odhlasovať parlament podľa neho naráža na neochotu množstva poslancov, ktorí majú malú šancu postúpiť do parlamentu aj po nasledujúcich voľbách.

Riešením by podľa neho mohlo byť referendum, ktoré na Slovensku prebehne 21. januára. V ňom by totiž mohli ústavu zmeniť priamo voliči, pričom dôsledkom ich rozhodnutia by bola možnosť skrátiť akejkoľvek budúcej vláde volebné obdobie referendom alebo uznesením 76 poslancov parlamentu. „Význam tohto textu je v tom, že na vyvolanie predčasných volieb nebude potrebných 90 hlasov poslancov, ale iba 76. Ak na pád vlády stačí 76 hlasov, malo by to podľa nás stačiť aj na vyvolanie predčasných volieb,“ tvrdí predseda Smeru-SD, podľa ktorého by takáto zmena výrazne zvýšila šancu na skrátenie aktuálneho volebného obdobia.

Hoci referendum aktívne podporovali politické strany, podľa Fica nejde o stranícku akciu. „Je úplne jedno, kto referendum inicioval, pretože na konci dňa potrebujete 350 000 podpisov. V roku 2021 sme ich nazbierali takmer 700 000, teraz ich bolo v extrémne krátkom čase vyzbieraných 400 000,“ povedal.

Na otázku, aká veľká je šanca, že volebná účasť prekoná mimoriadne vysoké kvórum viac ako 50 percent všetkých registrovaných voličov, Fico odpovedal, že to nebude jednoduché a práve preto spolu s ďalšími opozičnými stranami intenzívne mobilizujú voličov. „Každé referendum sa koná v nejakej atmosfére. Za 30 rokov, čo pôsobím v slovenskej politike si nepamätám, že by bola taká veľká miera nespokojnosti,“ uzavrel Fico.