Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

FICO: Vláda je rozbitá a z parlamentu je zoologická záhrada

Robert Fico v TASR TV. Foto: TASR TV

Sme jediná krajina v Európskej únii a pravdepodobne aj na celom svete, ktorá nevie organizovať predčasné parlamentné voľby, povedal v TASR TV predseda Smeru-SD Robert Fico (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 11. novembra (Teraz.sk) – Vláda je rozbitá a nefunkčný parlament pripomína zoologickú záhradu. Štandardným riešením takejto krízy sú v demokratických krajinách predčasné voľby, vládna koalícia však robí všetko preto, aby možné neboli. V TASR TV to povedal predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Menšinová vládna koalícia môže podľa neho dosiahnuť schválenie dôležitej legislatívy v parlamente dohodou so štandardnou opozíciou, politickou cenou za takúto dohodu by však boli predčasné voľby.

Druhou možnosťou sú podľa Fica ad hoc dohody s SaS a skupinami nezaradených poslancov, kde však nie je transparentné, za akú politickú cenu boli tieto dohody dosiahnuté. „Volebné obdobie sa dá dotiahnuť do konca, ale to tiež musí mať nejakú kvalitu. V situácii, keď má vláda v NR SR 73 poslancov, robia ad hoc dohody. Niektoré z týchto dohôd sú podozrivé,“ tvrdí Fico.



Na vypísanie predčasných volieb je zasa podľa nálezu ústavného súdu najskôr potrebné upraviť samotnú ústavu, v parlamente však podľa predsedu Smeru-SD na takúto ústavnú zmenu nie je politická vôľa. „Čo máme ďalej robiť? Vláda je rozbitá, parlament je nefunkčný. To je zoologická záhrada a nie parlament. A súčasne robia všetko preto, aby nebolo možné organizovať predčasné voľby,“ vyhlásil predseda Smeru-SD.

Východiskom by podľa neho bolo, ak by potrebnú zmenu ústavy urobili priamo občania v referende, ktoré prezidentka Zuzana Čaputová vypísala na 21. januára 2023. Fico odmieta, že by referendum bolo súčasťou kampane jeho politickej strany, ako to naznačila hlava štátu. „Robíme to, o čo nás požiadal ústavný súd. Lebo poslanci odmietajú zmeniť ústavu. Jediná cesta je teda obrátiť sa na občanov a to sa stalo,“ vyhlásil Fico. „Sme jediná krajina v Európskej únii a pravdepodobne aj na celom svete, ktorá nevie organizovať predčasné parlamentné voľby,“ vyhlásil.



Dodal, že zvolený termín referenda spôsobil výrazné skrátenie reálneho času, kedy sa bude dať robiť kampaň. Pred Vianocami to podľa neho veľký význam nemá a po sviatkoch podľa reálne budú na mobilizáciu ľudí približne dva týždne.


Rozpočet a mimoriadne schôdze


Pokiaľ nedôjde k dohode na predčasných voľbách, Smer-SD podľa Roberta Fica nepodporí návrh zákona o rozpočte na rok 2023. Tvrdí, že pri akceptovaní súčasných parametrov návrhu rozpočtu by na budúci rok v apríli musela vláda na základe ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti požiadať parlament o vyslovenie dôvery a na rok 2024 pripraviť vyrovnaný rozpočet, pričom aktuálnou realitou je vysoký deficit. „A oni si vôbec nekladú otázku, ako to chcú zvládnuť,“ poznamenal.

Keďže k dohode medzi ministerstvom zdravotníctva a Lekárskym odborovým združením zatiaľ nedošlo a výpovedná lehota viac ako dvoch tisícok lekárov stále beží, Smer-SD inicioval na túto tému mimoriadnu schôdzu parlamentu. „Realisticky očakávam, že (poslanci) nezahlasujú za program schôdze, lebo zdravotníctvo nechali na kolenách a nebudú to chcieť počúvať,“ povedal predseda Smeru-SD. Nasledovať by mala ďalšia mimoriadna schôdza iniciovaná Smerom-SD s cieľom vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO), dôvodom sú problémy s migráciou. „Myslím, že za odvolanie bude historicky najvyšší počet hlasov. Neviem, či to bude stačiť,“ povedal Fico s tým, že bude záležať na postoji SaS a tých koaličných poslancov, ktorí majú na pôsobenie ministra kritický názor.

Otázka pre Roberta Fica
Blíži sa výročie Nežnej revolúcie. Ako strávite 17. novembra?

-Budeme mať 17. novembra snem strany, tu v Bratislave. Potom pôjdeme klásť vence k soche Alexandra Dubčeka pred Národnou radou SR. Vo večerných hodinách bude niekoľko zhromaždení, ktoré organizujú rôzne skupiny, aj my pripravujeme jedno podujatie. Pravdepodobne to nebude zhromaždenie na námestí, ale niečo mobilnejšie.-