Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

FICO: Vláda nevie robiť konsenzuálnu politiku, je dlhodobo v konflikte

Robert Fico v TASR TV Foto: TASR TV

Vládu nemusia ľudia milovať, ale nech má aspoň profesionálnu a odbornú autoritu, povedal v TASR TV predseda Smeru-SD Robert Fico.

Bratislava 20. marca (Teraz.sk) – Koalícia nedokáže vládnuť konsenzuálne, stavia svoju politiku na permanentných konfliktoch a vyvolávaní nenávisti. V diskusii na TASR TV to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.

„Títo štyria partneri boli od samého začiatku odsúdení na konflikty,“ konštatuje. „Ja som prežil dve komplikované koalície a nikdy sa nestalo, aby niekto povedal svojmu partnerovi, že je idiot. V tom momente by sa partner postavil a odišiel z vládnej koalície,“ tvrdí predseda Smeru-SD.

Zlé výsledky boja s koronavírusom počas druhej pandemickej vlny sú podľa neho vizitkou tohto spôsobu práce. „Za tých osemtisíc mŕtvych zodpovedá táto vláda, či chcú, alebo nechcú,“ povedal predseda Smeru-SD.

Pripomenul, že on sám ako premiér v časoch ekonomickej krízy vytvoril Radu solidarity a rozvoja, na ktorej diskutoval o vládnych opatreniach so sociálnymi partnermi.

Aj dnes je podľa neho Smer-SD pripravený podporiť v parlamente tie vládne opatrenia, ktoré budú považovať za správne. Nestotožňujú sa však s ďalším predĺžením núdzového stavu a ani s procedúrou, akou ho vláda naposledy schválila. Z tohto dôvodu sa strana obráti s podaním na ústavný súd.



„V Smere-SD prevláda právny názor, že niektoré obmedzenia dôležité v boji proti pandémii, sa dajú robiť aj bez núdzového stavu. Rovnako u nás prevláda názor, že chodenie detí do školy, otvorené reštaurácie alebo základné služby nemali dramaticky negatívny vplyv na rast počtu ochorení,“ povedal R. Fico.

Dodal, že v skutočnosti sú mnohé oficiálne zakázané služby poskytované aj dnes, do reštaurácií či kaderníctiev sa chodí zadnými vchodmi a po Slovensku cirkulujú tisícky falošných certifikátov z antigénového testovania. „Tak načo to celé je? Na jednej strane strácame peniaze v podobe daní, na druhej sa ľudia aj tak vystavujú riziku infikovania,“ upozornil.

Ľudia podľa neho prestávajú rešpektovať opatrenia, lebo u nich vláda stratila autoritu. „Vládu nemusia ľudia milovať, ale nech má aspoň profesionálnu a odbornú autoritu,“ povedal.


Zmeny vo vláde a referendum


Ak by aj došlo k nejakým zmenám vo vláde alebo vládnej koalícii, kríza bude podľa Roberta Fica pokračovať. „Politická kríza je výsledkom ich neprofesionality, nevzdelanosti a nepripravenosti na vládnutie,“ tvrdí.

Za reálne riešenie by Robert Fico nepovažoval úradnícku ani menšinovú vládu. Na variant predčasných volieb podľa neho zasa vládni politici nepristúpia, ak k tomu nedostanú impulz v podobe výsledkov referenda.

Smer-SD podľa neho nie je hlavným organizátorom petičnej referendovej akcie, jednoznačne ju však podporuje. „Keby u nás neexistovala reálna predstava, že je tu spoločenská objednávka na predčasné parlamentné voľby a na zmenu tejto neschopnej vlády, ani do toho nejdeme,“ povedal.

Dodal, že aktuálny počet vyzbieraných podpisov je niekde medzi 320 a 350 000. Keďže nie je možné zbierať ich obvyklým spôsobom, posielajú ich poštou alebo osobne nosia samotní ľudia. „Je úžasné, ako na petičnú akciu reagujú,“ konštatoval R. Fico.


Zadržanie riaditeľa SIS


Zadržanie exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského pre podozrenie z korupcie podľa Fica prebehlo spôsobom, ktorý poškodil SIS pred jej partnermi v zahraničí. Teraz je podľa neho dôležité nájsť takého kandidáta na post riaditeľa spravodajskej služby, ktorý dokáže jej povesť zlepšiť. Nemá ísť o politika, ale človeka z oblasti spravodajských služieb.

„Neviem si predstaviť, že by teraz prišiel na SIS človek z politického prostredia, ktorý ani netuší, čo je tajná služba. Musí prísť človek, ktorý pôsobí dlhodobo v oblasti spravodajských služieb, ale o ktorom bude predseda vlády presvedčený, že nemá osobné vzťahy, ktoré by mu znemožnili urobiť v službe poriadok,“ uzavrel R. Fico.