Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

FICO: Zdražovanie aj hrozbu fiaska Plánu obnovy prekrýva téma pandémie

Robert Fico v TASR TV Foto: TASR TV

Ak vláda napokon umožní stretávanie sa rodín počas Vianoc, iba napraví vlastnú hlúposť, povedal v TASR TV predseda Smeru-SD Robert Fico.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Pandémia nového koronavírusu aktuálne na Slovensku prekrýva všetky témy, vrátane veľkého zdražovania tovarov a energií a hrozby fiaska pri čerpaní Plánu obnovy a odolnosti na budúci rok. V diskusii na TASR TV to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.

Hoci vláda nemôže ovplyvniť stúpajúce svetové ceny energií, podľa Fica môže prijímať opatrenia na zmiernenie ich dopadu na občanov. „Opakovane sme žiadali Národnú radu (NR) SR, aby sa zaoberala témou zdražovania. Chceli sme od vlády vecný a časový harmonogram, ako pomôže rodinám,“ zdôraznil.

Je podľa neho možné posielať rodinám plynové vratky, ako to v minulosti urobila jeho vláda, znížiť DPH na energie, zastropovať ceny základných potravín. „Je možné urobiť niečo aj s cenou energie, keďže niektoré položky tejto ceny sa ovplyvniť dajú,“ tvrdí Fico. Dodáva, že už dnes je pri vianočných nákupoch vidieť, že ceny tovarov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi viditeľne stúpli.



Téma pandemických opatrení podľa neho prekryla aj problémy s čerpaním prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti, ktoré sú viazané na realizáciu reforiem. „Obávam sa, že Plán obnovy bude jedno obrovské fiasko práve kvôli tomu, že vláda nemá absolútne nič pripravené,“ vyhlásil predseda Smeru-SD.



Za úspešnú reformu považuje napríklad systém klientských centier vybudovaných v minulosti rezortom vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka. „Človek si v rámci jednej budovy vybavil všetky veci, ktoré sa týkajú štátnej správy. Reforma je, keď idete napríklad do obrovskej modernizácie futbalových štadiónov, za mojej vlády sa kompletne opravilo 21 štadiónov a postavili stovky multifunkčných ihrísk. Reforma nie je, keď zmeníte jedno písmenko a tvárite sa, že reformujete,“ povedal.

Vláda podľa neho napríklad prisľúbila výstavbu 100 000 nájomných bytov, dodnes však nebola schopná schváliť ani príslušnú legislatívu. „Takže to by mali postaviť 50 000 bytov ročne, to sa nedialo ani za socializmu. Nič z toho nebude. Kolíková sa predháňa s nezmyslami, pokiaľ ide o Trestný zákon. A čo je to za reformu, že ide zrušiť krajské sídla súdov?,“ pýta sa Fico.

Otázka pre Roberta Fica
Prečo ste vyzvali najvyšších ústavných činiteľov, aby nebojkotovali zimné olympijské hry v Pekingu?
-Chcem, aby Slovenská republika robila suverénnu zahraničnú politiku, ktorá je postavená na členstve v Európskej únii a NATO. A že automaticky nebudeme opakovať postoje niekoho iného. Americká administratíva dlhodobo rozohráva s Čínou a Ruskou federáciou rôzne hry. Nevidíme absolútne žiadny dôvod, prečo by naši najvyšší ústavní činitelia alebo diplomati nemali ísť na olympijské hry do Číny. Čína je dnes svetovou veľmocou a nám musí záležať na dobrých vzťahoch s touto krajinou. Automaticky opakovať po Amerike nie je správne ani dobré. Pani prezidentka Čaputová to už urobila, najnovšie sa nechal počuť aj pán Kollár, už to urobil aj pán Heger. Je to veľká škoda, lebo vďaka tejto vláde sú aktuálne vzťahy s Čínou pomerne zamrznuté a podobne je to v prípade Ruskej federácie.-

Išli by ste do Pekingu vy osobne?
-Momentálne nie som v postavení jedného z troch najvyšších ústavných činiteľov, môžem tam ísť len ako poslanec NR SR. Ale pokiaľ tam zo slovenských diplomatov a politikov nikto nepôjde a prišlo by pozvanie z čínskej strany, tak by som ho akceptoval. Keby som bol jeden z troch najvyšších ústavných činiteľov, určite by som do Pekingu išiel.-


V oblasti pandemických opatrení si podľa neho vláda mohla vybrať, či pôjde cestou krátkeho a prísneho lockdownu, ktorý by bol sprevádzaný odškodnením poškodených podnikateľov, alebo cestou umožnenia vstupu do obchodov v systéme OTP. „Dalo by sa to otvoriť, ako to vidíme v Maďarsku a v Poľsku a iných krajinách. Teda varianty sú dva. Táto vláda prijala ten najhorší, aký môže byť, mix zákazov a príkazov, ktoré ľudia nedodržiavajú a nechcú ich dodržiavať,“ povedal s tým, že príkladom môže byť rozhodnutie zakázať rodinám stretávanie sa počas Vianoc. Ak by ho vláda zrušila, iba by podľa Fica napravila vlastnú "hlúposť" z minulého týždňa.

Ak by zodpovednosť za vládu mal Smer-SD, v prvom rade by podľa Fica nalial financie do rezortu zdravotníctva, aby sa stabilizovali počty lekárov a sestier. V tomto zmysle aj navrhol v NRSR presunutie 300 miliónov eur do zdravotníckeho rozpočtu, opozičný návrh však v hlasovaní neuspel.

Predseda Smeru-SD považuje očkovanie iba za jeden zo spôsobov boja proti pandémii a osobne sa rozhodol neočkovať. "Je to môj osobný názor. Nepôjdem na očkovanie. Mám na to dôvody, ktoré som si naštudoval, ale mám aj osobné dôvody, pre ktoré tvrdím, že to nefunguje. Želám každému, kto sa chce dať zaočkovať, aby išiel a to očkovanie mu pomohlo. Ale som prísne za dobrovoľnosť v očkovaní," uzatvára Robert Fico.