Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Pred 130 rokmi sa narodil Stan Laurel z dvojice Laurel a Hardy

here Stan Laurel, archívne foto. Foto: wikipedia.org

Stan Laurel sa narodil ako Arthur Stanley Jefferson 16. júna 1890 v Ulverstone, v južnom Anglicku.

New York/Bratislava 16. júna (TASR) – Jeden chudý, druhý tučný. Jeden roztržitý a popletený, druhý rozhodný a dôrazný. Na takýchto klasických kontrastoch stála komická dvojica Laurel a Hardy. Podľa všetkého bola prvou na svete a založila tradíciu komických dvojíc. Stan Laurel a Oliver Hardy spoločne vystupovali od roku 1927 a zapísali sa zlatými písmenami do éry nemej grotesky aj do filmovej histórie.

Britský komik, herec, scenárista a režisér Stan Laurel hral v takmer 200 filmoch. V roku 1961 dostal Čestného Oscara za celoživotné dielo. V utorok 16. júna uplynie 130 rokov od narodenia umelca.

Stan Laurel sa narodil ako Arthur Stanley Jefferson 16. júna 1890 v Ulverstone, v južnom Anglicku. Mal štyroch súrodencov a jeho rodičia sa venovali divadlu, čo nepochybne prispelo k tomu, že mal aj Stan od detstva vzťah k hereckému umeniu.

Prvé profesionálne predstavenia na javisku odohral v Britannia Panopticon v Glasgowe, keď mal 16 rokov. V roku 1910 sa pripojil k hereckej spoločnosti Freda Karnoa, v ktorej pôsobil Charlie Chaplin a ktorá okrem Anglicka pôsobila aj v USA. Po odchode Chaplina na sólovú dráhu sa skupina rozpadla a Stan Laurel sa usadil v USA ako kabaretný umelec. Postupne si získal meno v sólových vystúpeniach a v prvých krátkych nemých filmoch. Svoje pôvodné meno si v tom čase zmenil na umelecké Stan Laurel.

V rokoch 1916 až 1918 spolupracoval s Alicou a Baldwinom Cookovcami, s ktorými ho spájalo priateľstvo. Keď v roku 1917 nakrútil krátku grotesku Orechy v máji (Nuts in May), presvedčil o svojich kvalitách na striebornom plátne a ostal mu verný. V roku 1918 sa tiež prvý raz stretol Oliverem Hardym, keď si zahrali v nemom filme Šťastný pes (The Lucky Dog).

V roku 1926 podpísal Stan Laurel zmluvu so spoločnosťou Hal Roach Studio s pôvodným zámerom pracovať pre ňu ako scenárista a režisér. Pre Olivera Hardyho pripravoval grotesku Ženu za každú cenu (Get'em Young). Hardy však utrpel popáleniny pri pečení jahňacieho mäsa. Pred kameru sa postavil Stan - a už pred ňou ostal.

V rokoch 1927-1928 vznikla celá séria filmov s názvom Komédie Laurela a Hardyho. Bol to začiatok obdobia slávnej hereckej dvojice - Laurel a Hardy. Už groteska Šľahačková revolúcia z tohto obdobia sa stala klasikou komediálneho žánru. V roku 1931 si trúfli na dlhší takmer hodinový film Laurel a Hardy za mrežami (Pardon Us).

Laurel a Hardy ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Hoci začali nakrúcať aj čoraz viac snímok väčšieho formátu, až do roku 1935 ostali verní aj groteskám. Ich najväčším spoločným úspechom bola groteska Sťahujeme Klavír (The Music Box) z roku 1932 – priniesla dvojici Oscara za najlepší krátkometrážny film.

Ešte v roku 1939 nakrútili úspešný film Laurel a Hardy v cudzineckej légii (The Flying Deuces) a v roku 1940 Laurel a Hardy študujú (A Champ at Oxford) a Laurel a Hardy na mori (Saps at Sea).

V roku 1951 nakrútili celovečerný film Laurel a Hardy zdedili ostrov (Atoll K) a pripravovali projekt pre televíziu. V tom čase im však prácu komplikovali zdravotné problémy. Stan Laurel ochorel na cukrovku, neskôr ho postihla mozgová príhoda.

Na archívnej snímke z 29. apríla od aukčnej siene McTear's v škótskom Glasgowe je list Stana Laurela z dvojice Laurel a Hardy.
Foto: TASR/AP


Oliver Hardy utrpel v roku 1954 ťažký srdcový infarkt. Napokon po mozgovej mŕtvici, ktorú dostal 15. septembra 1956, nebol schopný hovoriť ani sa pohybovať a 7. augusta 1957 zomrel. Stan niesol smrť svojho priateľa veľmi ťažko a nebol schopný sa zúčastniť ani na jeho pohrebe. Ako však povedal: "Drobček by rozumel." (Babe would understand – Drobček, teda Babe, bola Hardyho prezývka.)

V roku 1962 získal Stan Laurel Oscara za celoživotné dielo. Zomrel na následky infarktu 23. februára 1965. Nikdy sa nevyhýbal kontaktu s fanúšikmi a jeho telefónne číslo bolo zverejnené v telefónnom zozname.

Je zaujímavé, dvojicu Laurel a Hardy volali v rôznych krajinách rozličnými názvami: V Nemecku napríklad Dick und Doof či v Poľsku Flip a Flap. Ich humor vrátane divokých naháňačiek a súbojov so šľahačkovými tortami však rozosmieva dodnes divákov na celom svete.