Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

K.FORRÓ: Aliancia-Szövetség podporí regióny, na ktoré vláda zabudla

Krisztián Forró, predseda Aliancie-Szövetség Foto: TASR TV

Ak by bola k obrannej zmluve s USA celospoločenská diskusia, nemusela byť rozprava v NR SR taká škandalózna, povedal v diskusii na TASR TV predseda Aliancie-Szövetség Krisztián Forró.

Bratislava 11. februára (Teraz.sk) – Cieľom zjednotenej menšinovej strany Aliancia-Szövetség je pozdvihnutie regiónov, najmä južného a východného Slovenska, na ktoré centrálna vláda v ťažkej pandemickej situácii úplne zabudla. V diskusii na TASR TV to povedal predseda Aliancie Krisztián Forró.

Aliancia vznikla zjednotením Strany maďarskej komunity (SMK), Mosta-Híd a hnutia Spolupatričnosť. „V Aliancii sú Maďari, ako najväčšia národnostná komunita, ale v predsedníctve máme aj Rusína, máme v strane aj Slovákov či Rómov,“ vysvetľuje Forró. Jeho strana chce presadzovať požiadavky menšinových komunít a regiónov a klásť dôraz na životné prostredie. „Vieme, že najväčšie zásoby pitnej vody v Európe sú na Žitnom ostrove. Vidíme, akú hrozbu pre tieto zásoby pitnej vody tvoria ekologické záťaže z minulosti,“ konštatuje predseda Aliancie.



Tvrdí, že ak regióny nemajú zodpovedajúce zastúpenie v Národnej rade (NR) SR, centrálna vláda na ne zabúda a ich potreby nemá kto presadzovať. Ako príklad uviedol vládne reformy. „Naši poslanci Banskobystrického kraja písali žiadosť, aby sa nerušil krajský súd v Banskej Bystrici. Ak by sa človek z Tornale chcel dostaviť do Žiliny na pojednávanie povedzme na deviatu hodinu ráno verejnou dopravou, musí cestovať deň vopred. Prečo robíme ľuďom zle? Chceme im pomôcť, a reforma podľa mňa má pomáhať ľuďom, alebo im robíme len problémy?,“ pýta sa Forró.




V prípade reformy zdravotníctva podľa neho dodnes nie je jasné, ako prebehne kategorizácia nemocníc a či to nepoškodí obyvateľstvo v regiónoch. „Je strašne veľa otáznikov. Tým, že budeme kategorizovať nemocnice, ten najväčší problém nevyriešime, ak nám budú naďalej chýbať lekári a sestry,“ tvrdí. „Vyzerá to tak, že tieto reformy nie sú dobre pripravené. Nikto nepochybuje o tom, že reformy sú pre Slovensko dôležité, aj tie, čo sa týkajú zdravotníctva či súdnictva. Ale to, akým spôsobom to rieši vláda, je pre mňa nepochopiteľné,“ povedal Forró.


Voľby a obranná zmluva


S cieľom posilniť politickú váhu a vnútornú integritu regiónov bude podľa neho Aliancia-Szövetség podporovať zmeny v územno-správnom členení Slovenska, aj zvýšenie počtu volebných obvodov v parlamentných voľbách. „Župy sú stanovené tak, že sú roztrhnuté prirodzené regióny. Napríklad okres Galanta patrí do trnavskej župy a okres Šaľa do nitrianskej,“ poznamenal.

V komunálnych voľbách bude podľa neho Aliancia nominovať svojich kandidátov na základe dohody jej miestnych politikov. Cieľom je vybrať osobu s najväčšou šancou vo voľbách uspieť a nie to, z ktorej platformy Aliancie pochádza. „Musíme zabudnúť na to, kto z akej strany prišiel a aké stranícke tričko mal. Sme silnou regionálnou stranou, tým, že sme sa zjednotili, sme ešte silnejší,“ vyhlásil Forró.

Na margo parlamentnej diskusie pre schvaľovaní obrannej zmluvy Slovenska s USA povedal, že ju považuje za škandalóznu a nezvládnutú tak zo strany koalície ako aj opozície. Pripomenul, že mnohí ľudia si ešte pamätajú na problémy s prítomnosťou cudzích vojsk na Slovensku v čase totality. „Koalícia by k tomu nemala pristupovať tak, že každý, kto má nejaké výhrady k tejto zmluve, je označovaný za klamára a dehonestovaný. Mali otvoriť celospoločenskú diskusiu. Je to citlivá téma, nedá sa to urobiť len tak, že tu máte zmluvu, treba to podpísať a hotovo,“ tvrdí Forró.

Ak by však bola Aliancia v parlamente, za zmluvu by podľa neho zahlasovala. „Ale nie kvôli koalícii, skôr napriek tomu, ako sa správali. Ľudia by potrebu tejto zmluvy úplne inak pochopili, ak by o nej bola celospoločenská diskusia. Myslím si, že je veľmi nešťastné, že k podpisu zmluvy dochádza v čase konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Keby tento konflikt nebol, ľudia by túto zmluvu brali inak,“ uzavrel Forró.

Otázka pre Krisztiána Forró
Slovensko v krátkom čase prišlo o dvoch bývalých špičkových politikov, exministra zahraničných vecí Eduarda Kukana a exministra školstva László Szigetiho. Ako si na nich spomínate?

-Je to veľká strata pre Slovensko. Obidvaja títo politici boli súčasťou politiky v období, kedy sa Slovensko dostalo do NATO a Európskej únie. Pán Szigeti toho veľmi veľa urobil pre našu maďarskú komunitu. Stál na jej čele, keď bolo treba zachraňovať maďarské školy.-