Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

FORRÓ: Programové vyhlásenie schválili dvakrát, menšinám nesplnili nič

Krisztián Forró v TASR TV Foto: TASR TV

Pre krajinu by bolo najlepšie mať predčasné voľby čím skôr. Žiaľ, budú až 30. septembra, povedal v TASR TV predseda strany Aliancia-Szövetség Krisztián Forró. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 22. marca (Teraz.sk) – Hoci bolo Programové vyhlásenie vlády v tomto volebnom období v prakticky tej istej podobe v parlamente schválené dvakrát, z dôležitých menšinových cieľov sa z neho nepodarilo naplniť nič. V TASR TV to povedal predseda strany Aliancia-Szövetség Krisztián Forró.

Stalo sa to napriek tomu, že v poslaneckom klube dominantnej koaličnej strany OĽANO pôsobil počas uplynutých troch rokov veľmi aktívne poslanec maďarskej národnosti György Gyimesi. „Aj keď bol dostatočne nahlas a spomínal tieto témy, ale výsledky neboli,“ povedal Forró.



Jednotlivec podľa neho nestačí, na efektívnu podporu menšinovej kultúry a školstva je potrebné, aby mala v parlamente svoj vlastný poslanecký klub špeciálne menšinová strana.

To isté podľa neho platí pri otázke podpory regiónov južného a východného Slovenska. „Z regiónov južného a východného Slovenska jednoducho odchádzajú ľudia, lebo tam nevidia perspektívu. Pritom je nádherná časť našej krajiny,“ upozornil predseda Aliancie.



Cieľom strany je podľa neho postúpiť v nadchádzajúcich parlamentných voľbách do Národnej rady (NR) SR a tam hľadať partnerov na riešenie svojich priorít. „Okrem dôrazu na národnostné komunity a regióny sa chceme zamerať aj na malých a stredných podnikateľov. Tvoria základ fungujúcej ekonomiky,“ povedal. „Je dôležité posilniť samosprávy. Pre nás je dôležité posilniť rodiny, aby sa ľudia nebáli mať ďalšie dieťa. Chceme sa zamerať aj na ochranu životného prostredia,“ konštatuje Forró.

Samotné predčasné parlamentné voľby podľa neho prichádzajú príliš neskoro. „Vlády, ktoré tu boli od roku 2020 nedokázali zabezpečiť istotu a stabilitu ani vtedy, keď mali ústavnú väčšinu. Potom mali väčšinu, aj tú stratili a teraz už nemajú ani mandát. Napriek tomu sú tu,“ tvrdí predseda Aliancie. „Pre krajinu by bolo najlepšie mať predčasné voľby čím skôr. Žiaľ, budú až 30. septembra. Bojím sa, čo sa tu ešte udeje za tých šesť mesiacov. Vidíme, že neistota je obrovská a ľudia sú zúfalí. Budú stále viac frustrovaní, sklamaní a jednoducho nespokojní,“ odhaduje Forró.

Vlády tohto volebného obdobia to podľa neho nemali jednoduché, museli sa vyrovnávať s koronavírusovou krízou, konfliktom na Ukrajine, aj rastúcou infláciou a energetickou krízou. Preto sa podľa neho Aliancia nesnaží byť za každú cenu iba kritická. „Sú to veľké problémy, ktoré treba riešiť. Ale to riešenie je chaotické a nie je dotiahnuté do konca,“ vyhlásil Forró.

Hoci sa Aliancia nebráni rokovaniam o možnostiach spolupráce s inými stranami a aktívne komunikuje napríklad s poslancom Gyimesim (OĽANO), do parlamentných volieb chce ísť samostatne. „Strana Aliancia – Szövetség pôjde do volieb s vlastnou kandidátnou listinou. Aj to, že nás dnes rôzne strany vyhľadávajú v súvislosti s možnou spoluprácou, berieme ako pozitívny signál, že nás berú ako partnerov a rešpektujú regionálnu silu, ktorú zastupujeme,“ uzavrel Forró.