Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

Depeche Mode sa rozhodli byť s Fletchom aj na konci. V Ghosts Again

Na snímke vľavo gitarista Martin Gore a vpravo spevák skupiny Depeche mode David Gahan počas ich koncertu na futbalovom štadióne Pasienky, 20. mája 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pieseň nie je temná, ale rozhodne nie je veselá. Je nežná ako priateľstvo a smutná ako lúčenie. Nádej, ktorú obsahuje, je iba v jej otvorenom konci.

Náhla a nečakaná smrť zakladateľa Depeche Mode Andyho Fletchera v máji minulého roka zranila a zasiahla aj jeho kolegov z kapely. Boli zároveň Andyho celoživotnými priateľmi a súputníkmi na divokej ceste kariéry jednej z najtrendovejších hudobných skupín posledných štyroch desaťročí.

David Gahan a Martin Gore sa na realitu Fletchovej smrti pokúsili reagovať ako priatelia, ale aj ako umelci. Nie náhodou sa nový album inšpiroval latinským príslovím, ktorým sa svojho času zdravili stredovekí mnísi – Pamätaj, že umrieš.

Album Memento Mori vyjde v marci a na bratislavský koncert DM sa môžeme tešiť koncom mája.

Pilotný song má názov Ghosts Again (Znovu duchmi) a fanúšikov prekvapil ľahkým a melodickým zvukom, na aký v posledných rokoch u tejto kapely neboli zvyknutí...


Snaha prekonať neprekonateľné


Téma bilancovania ľudského života na prahu smrti nie je nová a je pomerne ľahké spracovať ju gýčovo.

Je to parketa, na ktorej sa rýchlo ukáže hĺbka pohľadu tvorcu - a Depeche Mode znovu ukázali, že veľkými umelcami sú.

Ambícia Ghosts Again je nesmierna, autori akoby sa snažili prekonať hranice času a priestoru a pridať sa k priateľovi v jeho najťažší deň. Aby nebol sám vo chvíli umierania, kedy je tak ťažké mať spoločnosť...

Akoby spievali a hrali spolu s Fletchom o tisíckach stretnutí a rozlúčiek, o pominuteľnosti času. O tom, ako naše snahy a ciele strácajú zoči-voči smrti zmysel.

A aj samotný čas sa zmení. Stratí energiu a dynamiku, ostáva čosi ako odlesk nedeľného slnka, stav beztiaže a pomalosti. Čas lúčenia.



Použité trblietavé zvuky pripomínajú začiatky Depeche Mode z čias Ice Machine a melodická gitara New Order z osemdesiatych rokov. Už nie je dôležité, aby boli depešou najnovšej módy, triafajú sa do nálady a do priateľa, s ktorým chcú byť.

Autor videa Anton Corbijn to ešte podčiarkol – čiernobiely obraz evokuje minulosť, bilancovanie, dokumentárny film o živote. Video nie je extrémne tmavé, čiernu vyvažuje biela a množstvo svetla zasa tmu.

Pieseň nie je temná, ale rozhodne nie je veselá. Je nežná ako priateľstvo a smutná ako lúčenie. Nádej, ktorú obsahuje, je iba v jej otvorenom konci. „Nebo sníva bezmyšlienkovitými myšlienkami, moji priatelia. Vieme, že budeme znovu duchovia... Viera spí. Milenci na konci šepkajú: Budeme znovu duchovia.“

Text:
Ghosts Again

Wasted feelings
Broken meanings
Time is fleeting
See what it brings

Hellos, goodbyes, a thousand midnights
Lost in sleepless lullabies

Heaven's dreaming
Thoughtless thoughts, my friends
We know we'll be ghosts again

Sundays shining
Silver linings
Weightless hours
All my flowers

A place to hide the tears that you cried
Everybody says goodbye

Faith is sleeping
Lovers in the end
Whisper we'll be ghosts again

Heaven's dreaming
Thoughtless thoughts, my friends
We know we'll be ghosts again

Faith is sleeping
Lovers in the end
Whisper we'll be ghosts again


Zľava Andrew Fletcher, Dave Gahan a Martin Gore z britskej skupiny Depeche Mode pózujú fotografom pred tlačovou konferenciou v rámci prezentácie nového albumu a blížiaceho sa turné 11. októbra 2016 v Miláne.
Foto: TASR/AP