Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

GLOSA J. HRABKA: Niekomu ide o moc, inému o veľa. A ďalšiemu o všetko

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko glosuje nadchádzajúce parlamentné voľby.

Je to také oficiálne, že oficiálnejšie to už ani nemôže byť – rozhodnutie predsedu NR SR o vyhlásení parlamentných volieb bolo v utorok zverejnené v Zbierke zákonov. A podľa jeho textu sa voľby do NR SR uskutočnia v sobotu 29. februára 2020. Predseda parlamentu A. Danko sa nepomýlil, je to naozaj tak. Čierne na bielom.

Vyhlásenie volieb v Zbierke zákonov so sebou prináša viacero náležitostí, ktoré však voličov nemusia veľmi zaujímať. Sú určené predovšetkým politickým stranám, ktoré sa chcú uchádzať v nadchádzajúcich voľbách o ich priazeň, úradom a inštitúciám, ktoré majú v súvislosti s voľbami nejaké povinnosti. Tie volič nemá – naopak, bude mať k dispozícii rôzne suveníry, ktoré mu budú politické strany ponúkať. Samozrejme, popri politickom programe, ako by krajinu viedli, keby im dali vo voľbách dôveru. Inak to ani nejde.

Ponuka strán na politickom trhu bude aj na budúci rok zrejme dostatočne veľká. Aj napriek kaucii v sume 17 tisíc eur, bez zaplatenia ktorej nebude strana k voľbám pripustená. Stranám sa kaucia vráti po získaní najmenej dvoch percent voličských hlasov, na ktoré si zatiaľ každá trúfa. A tá, ktorá si netrúfa aspoň dúfa, že keď sa vzdá v prospech inej strany, táto jej kauciu preplatí. Inými slovami, keďže kandidátnu listinu možno aj stiahnuť, nedá sa vylúčiť, že na začiatku volebnej súťaže môže byť väčší počet strán, ako na jej konci. A rovnako sa to týka aj kandidátov, nie každá listina, ktorá bude mať na začiatku decembra 2019 plný počet 150 mien, ich bude mať aj na konci februára 2020.

Tak či onak, pre voličov začínajú pred voľbami hody na spôsob hudba, tanec, klobása, o ktoré sa postarajú kandidujúce strany. Môžu si ich užiť, až ich budú bruchá bolieť. Ide iba o to, aby ich po voľbách neboleli hlavy, ale to už záleží na nich – ktorej strane dajú hlas, tá ho aj bude mať- A potom s ním narábať. Prirodzene, inak ako sľubovala pred voľbami, lebo tými sa nič nekončí, ale mnohé začína. To sa však reálne uvidí až v marci 2020, teda po voľbách.

Pred voľbami platí iné - že niektorým stranám v nich ide o moc, iným o veľa a ďalším o všetko.