Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

GYÁRFÁŠOVÁ: Cesta k demokracii nie je priamočiara ani nezvratná

Oľga Gyárfášová v relácii DC Klub. Foto: TASR TV

Hosťkou Pavla Demeša v relácii CD Klub bola sociologička Oľga Gyárfášová.

Bratislava 31. marca (TASR TV) – Eufória z roku 1989 na Slovensku veľmi rýchlo vyprchala a nasledovalo odklonenie od integračnej cesty, zaostávanie za susedmi v regióne, opisuje sociologička Oľga Gyárfášová vývoj demokracie na Slovensku od začiatku 90. rokov minulého storočia. Ďalším míľnikom vývoja v našej krajine bol podľa nej rok 1998 - porážka Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) vo voľbách - po ktorom prišlo "hviezdne obdobie" Slovenska. "Bola to dekáda, v ktorej sme vstúpili do Európskej únie, NATO, zaviedli sa kľúčové reformy," spresňuje Gyárfášová.

"Po roku 2012 sledujeme stagnáciu, ktorá spôsobila zaostávanie Slovenska a stále väčšiu oligarchizáciu štátu, túto dekádu ukončila vražda Jána Kuciaka v roku 2018," dodáva sociologička. Ako uviedla, hoci odvtedy sa mnohé demokratizačné procesy podarili, mnohé ostali v neistote.

"V istom zmysle akoby sme si priznávali, že nevieme predikovať, aká cesta k demokracii bude a kam povedie. Dnes už vieme, že nie je priamočiara, a dokonca ani nezvratná," dodáva Gyárfášová.

Ako uviedla, keď hovoríme o kvalite demokracie, tak základné inštitúcie na Slovensku fungujú, ale mnohé sú veľmi slabé, a sú to aj politické strany."V reprezentatívnej demokracii potrebujeme silné, programovo postavené politické strany, ktoré zastupujú záujmy, názory a hodnoty ľudí," tvrdí sociologička a dodáva: "Dostali sme sa do situácie, že máme ´kvázi´strany, ktoré sú ako organizácie neskutočne slabé, postavené zväčša na jednej osobe, odchodom lídra strany zanikajú, čo je známka obrovskej nestability." Strany podľa nej nemajú žiadne svoje stálejšie platformy, ani neprodukujú verejné politiky, ktoré by menili politiky štátu.



Pozrite si reláciu CD Klub s Pavlom Demešom, dozviete sa viac o tom, ako sociologička Oľga Gyárfášová hodnotí v poradí druhý virtuálny Summit za demokraciu, ktorý hostil americký prezident Joe Biden a na ktorom sa zúčastnila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.



Rozhovor vo forme podcastu nájdete TU.