Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO o 1. polroku 2020: Spoločnosť mala veľké očakávania

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Myslím si, že Peter Pellegrini obranu proti vírusu naštartoval dobre. A myslím si, že aj Igor Matovič v nej pokračoval dobre, hodnotí boj s epidémiou v prvom polroku 2020 Juraj Hrabko.

Bratislava 29. decembra (Teraz.sk) – Slovenská spoločnosť mala podľa publicistu Juraja Hrabka začiatkom roka veľké očakávania a svoje preferencie prejavila vo voľbách, v ktorých hnutie OĽaNO/NOVA/Kresťanská únia/Zmena zdola prevalcovalo všetkých a všetko. „Programové vyhlásenie vlády bolo ambiciózne a sľubovalo nápravu vtedajšieho stavu krajiny. Možno aj reformné. Ale reformu ľahko napíšete, problémom je potom jej prevedenie,“ poznamenal Hrabko v TASR TV pri hodnotení politického diania na Slovensku v prvom polroku 2020.

Mediálne preferovaný blok strán, postavený najmä na spolupráci koalície Progresívneho Slovenska/SPOLU s hnutím Za ľudí Andreja Kisku, KDH a Stranou maďarskej komunity, vo voľbách podľa neho neuspel, len kiskovcom sa tesne podarilo postúpiť do parlamentu.

„Matovič mal aj kus šťastia na zhluk náhod, to už sa nikdy nezopakuje. Ale on to aj vedel robiť a, jednoducho, aj v politike potrebujete mať šťastie. Vyhral voľby vo férovej súťaži, odstavil Smer-SD a ukázal médiám, ako hlboko sa mýlia, keď stavajú na koňov, ktorí prehrali,“ poznamenal Hrabko.

„Nakoniec, aj KDH doplatilo na príliš vrúcny vzťah s Progresívnym Slovenskom. Chcelo to byť akési zopakovanie roku 1998, ktoré veľmi nevyšlo, a nakoniec na to doplatilo tak Progresívne Slovensko/SPOLU, ako aj KDH,“ dodal Hrabko.



Koalícia PS/SPOLU podľa neho doplatila aj na svoju poctivosť, keď kandidovala „v súlade s duchom zákona“ ako oficiálna koalícia. Koalícia mala prah vstupu do parlamentu zvýšený na sedem percent, čo sa PS/SPOLU veľmi tesne prekonať nepodarilo.

„Smer-SD uhral dobrý volebný výsledok, aj keď mu nestačil a musel ostať v opozícii. Smer-SD má veľkú voličskú základňu a tá mu ostala aj teraz. Ak sa pozrieme na súčasné preferencie Smeru a Hlasu, spolu ukazujú takmer tridsať percent,“ upozornil Hrabko.

Po voľbách podľa neho celkom prirodzene vytvorili koalíciu všetky parlamentné strany, ktoré dovtedy politicky bojovali so Smerom-SD, teda OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. V opozícii nechali okrem ficovcov iba ĽS NS Mariana Kotlebu.


Epidémia COVID-19


Prvý prípad COVID-19 bol na Slovensku registrovaný 6. marca, teda iba týždeň po voľbách. Pri moci bol ešte odchádzajúci premiér Peter Pellegrini, napriek prehre vo voľbách sa však podľa Hrabka postavil k problému čelom. „Pracoval až do konca. A musel, nemal inú možnosť. Bolo treba reagovať, ak si spomínate na zábery z Talianska, to bola hrôza. Nikto nevedel presne, čo vírus dokáže a čo nedokáže. Myslím si, že Peter Pellegrini obranu proti vírusu naštartoval dobre,“ hodnotí Hrabko.

„A myslím si, že aj Igor Matovič v nej pokračoval dobre. Nebál by som sa povedať, že z medicínskej stránky to Slovensko do leta zvládlo priam excelentne. Napriek tomu, že museli skladať koalíciu, riadiť krajinu, museli bojovať s vírusom. A vysvedčenie im dáva porovnanie s ostatnými krajinami, patrili sme k najlepším z najlepších, aspoň čo sa týka spomalenia šírenia vírusu,“ dodáva.

Už v prvom polroku sa však podľa Hrabka ukazovali nedostatky v odškodňovaní podnikateľov a živnostníkov poškodených lockdownom. „Jedna vec je všetko zatvoriť a druhá potom aj odškodniť tých, ktorých ste zatvorili. Lebo aj to je úloha štátu,“ povedal s tým, že tieto problémy sa v druhom polroku 2020 ďalej prehlbovali.