Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO o 1.POLROKU: Úspechom bol Plán obnovy, neúspech boj s pandémiou

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Výmena na poste premiéra nepriniesla výrazné zmeny vo vládnej politike, hodnotí Juraj Hrabko politické míľniky prvého polroka 2021. (správa, PODCAST a VIDEO)

Bratislava 29. decembra (Teraz.sk) – Najväčším úspechom slovenskej politiky v prvom polroku 2021 bolo úspešné odovzdanie Plánu obnovy a odolnosti Európskej komisii. Najväčším neúspechom boli vysoké čísla obetí druhej vlny pandémie nového koronavírusu. V diskusii na TASR TV to pri hodnotení politických míľnikov prvého polroka 2021 povedal publicista Juraj Hrabko.

„Skvelá práca, tu nie čo vytknúť, ak hovoríme iba o príprave a schválení Plánu obnovy. Hoci to neboli preteky, boli sme naozaj medzi prvými. Pochvala, ktorá sa nám ušla z Európskej komisie (EK), sa veľmi príjemne počúvala,“ reagoval Hrabko na slová predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej, ktorá 21. júna označila slovenský Plán obnovy za ambiciózny a kvalitný.



Zároveň ale upozornil, že vypracovanie a úspešné odovzdanie plánu bolo tou ľahšou časťou úlohy, tou ťažšou bude jeho realizácia.

Za najväčší problém prvého polroka označil Hrabko zle zvládnutú druhú pandemickú vlnu. „Príprava na ďalšiu vlnu sa úplne podcenila. A potom sa už chytal kocúr za chvost. Boli to časy, keď antigénový test platil tri týždne,“ pripomenul Hrabko. „Vianoce boli otvorené. Ľudia už toho mali plné zuby, vláda musela mierne ustúpiť, čo sa potom ukázalo ako chybný krok a vypomstilo sa na jar tohto roka,“ dodal.




Ľudia podľa neho spočiatku dúfali, že očkovaním definitívne ukončia riziko ochorenia na covid-19, tlak na očkovanie bol obrovský a vakcín nedostatok.

Rozhodnutie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) doviezť na Slovensko ruské vakcíny neschválené Európskou liekovou agentúrou Hrabko napriek tomu považuje za chybu. „Ak sme v určitom spoločenstve, mali by sme dodržiavať existujúce pravidlá, ktoré sú v tomto spoločenstve nastavené,“ tvrdí.

Politickou cenou, ktorú za svoje rozhodnutie Matovič zaplatil, bola podľa Hrabka strata najsilnejšieho vládneho postu. Výmena na poste premiéra však podľa Hrabka nepriniesla zásadnú zmenu vládnej politiky, keďže Matovič ostal lídrom najsilnejšej vládnej strany.