Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

HRABKO: Ak by SaS odišla z koalície, okamžite by vznikla nová koalícia

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Páni Kočner a Rusko výrazne precenili seba a podcenili súpera, ktorým bol americký majiteľ súkromnej televízie, komentoval J. Hrabko rozsudok v zmenkovej kauze.

Bratislava 16. januára (Teraz.sk) – Ak by SaS odišla z vládnej koalície, okamžite by sa vytvorila nová koalícia na báze strán OĽaNO, Sme rodina a hnutia Za ľudí, ktorá by v parlamente disponovala väčšinou 82 poslancov. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Strana Richarda Sulíka podľa neho, na rozdiel od roku 2012, kedy padla vláda Ivety Radičovej, nemá toľko poslancov, aby svojim prípadným odchodom spôsobila predčasný koniec volebného obdobia.

Ak by premiér Igor Matovič myslel vážne svoje slová o tom, že dlhodobé spory je potrebné „už raz rozseknúť, lebo takto sa už fungovať nedá“, podľa Hrabka by mohol SaS požiadať o výmenu osoby na poste ministra hospodárstva.

„Ak mu strana nevyhovie, má možnosť požiadať prezidentku, aby ministra odvolala. A bude na rozhodnutí SaS, čo urobí. Či kvôli jednej osobe vo vláde opustí vládnu koalíciu. Ak im bude lepšie v opozícii spolu so Smerom-SD, Hlasom-SD a ĽS NS, tak pôjde do opozície, ak nie, bude hľadať cestu ako sa rozumne dohodnúť,“ tvrdí Hrabko.

Na druhej strane, podľa Hrabka premiérovi formát štvorkoalície, aj účasť Richarda Sulíka vo vláde v skutočnosti do istej miery vyhovuje. Hoci sa tón koaličných hádok podľa Hrabka už ani nedá politologicky komentovať, hlasovania v parlamente koalícii bez problémov prechádzajú. „Premiér nie je vládca, tiež sa musí dohodnúť. A často sa mu to aj darí, čoho dôkazom sú spoločné hlasovania v parlamente,“ poznamenal Hrabko.



Najvyšší súd SR potvrdil 19-ročný trest nepodmienečne pre Mariana Kočnera a Pavla Ruska v kauze falšovania televíznych zmeniek. Rozsudok je právoplatný. "Páni Kočner a Rusko výrazne precenili seba a podcenili súpera, ktorým bol americký majiteľ súkromnej televízie," reagoval Hrabko. „Politický význam je veľký. Ukazuje, že špekulanti už nebudú môcť robiť to, čo robili. Respektíve, budú si musieť nájsť iné cestičky,“ reagoval Hrabko. Dodal, že trest je zákonný, ale podľa neho prísny, keďže televízii napokon finančná škoda nevznikla.


Koronavírus


Viac ako dva týždne sprísneného lockdownu od 1. januára by podľa Juraja Hrabka mali v najbližších dňoch priniesť ovocie v podobe mierneho zlepšovania čísiel pozitívne testovaných.„Myslím si, že ak ešte týždeň vydržíme, prípadne sa opatrenia ešte o niečo sprísnia, tak uvidíme, že nárast sa zastavuje. Samozrejme, na situácii v nemocniciach sa to prejaví až s istým časovým odstupom,“ povedal.

Problémom môže byť nový kmeň vírusu, ktorý sa na Slovensko dostal z Veľkej Británie. „Na novej mutácii je najnebezpečnejšie, že sa šíri omnoho ľahšie ako pôvodný vírus. Aj to môže byť jeden z dôvodov, prečo budú čísla klesať možno pomalšie, ako by to bolo v prípade starého vírusu,“ pripustil Hrabko.

Zároveň ocenil rozbiehajúcu sa spoluprácu štátu so samosprávami v oblasti lokálneho testovania antigénovými testami. „Iniciatíva by mala vychádzať zo samospráv a vláda by mala zabezpečovať iba servis. To znamená zabezpečiť hlavne testy a prípadne pomôcť so zabezpečením zdravotníkov. A to sa týka aj podnikov, ak chcú testovať, nech testujú. Urobia to podľa mňa lepšie ako vláda a tá by im mala slúžiť ako servis. Hlavne na dodávku materiálu, ktorý je vláda schopná nakúpiť lacnejšie, ako keby ho kupovala priamo samospráva,“ poznamenal Hrabko.

Na margo pripravovaného celoslovenského testovania povedal, že sa bude dať hodnotiť až potom, ako budú známe jeho konkrétne parametre.