Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

HRABKO: Ak sa budú politici správať rozumne, zvládnu aj rozpočet

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Vládna koalícia stratila za dva a pol roka rekordných 25 poslancov a jej menšinové postavenie sa v budúcnosti môže ešte prehlbovať, povedal v TASR TV publicista Juraj Hrabko (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 13. septembra (Teraz.sk) – Aj keď sa menšinové postavenie vládneho kabinetu môže v budúcnosti ešte prehlbovať, obavy z rozpočtového provizória na začiatku budúceho roka sú predčasné. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Za predpokladu rozumného postupu vládnych aj opozičných poslancov je podľa neho možné aj za týchto okolností dospieť k dohode a zákon o rozpočte na budúci rok schváliť. „Samozrejme, pri tejto opozícii to bude ťažké a SaS si tiež bude musieť vybrať, čo je pre ňu prioritou,“ poznamenal Hrabko. „Samozrejme, nebude predávať svoju kožu za pekné slovo, bude chcieť vyjednávať,“ dodal.



Práve schopnosť vyjednávať a dosahovať dohody je podľa neho pre existenciu menšinovej vlády kľúčová, pričom zvlášť dôležitú úlohu bude mať predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). „Je úlohou predsedu parlamentu zabezpečiť, aby parlament bol funkčný. Má grémium, má k dispozícii predsedov poslaneckých klubov. Bude s nimi musieť rokovať, vyjednávať, čo je priechodné a čo nie,“ poznamenal.



Podľa Hrabka nie je dôležité to, či konkrétneho ministra nominovala jedna strana alebo tri koaličné strany spolu, podstatné je, že sa zodpovedá parlamentu. „Nie je to ani úradnícka vláda, ani normálna vláda, ale menšinová vláda. Z toho treba vychádzať pri akomkoľvek hodnotení,“ podčiarkol.

Hoci sú traja noví členovia vládneho kabinetu, minister hospodárstva Karel Hirman, spravodlivosti Viliam Karas a minister zahraničných vecí Rastislav Káčer nominovaní ako odborníci, podľa Hrabka bude mimoriadne dôležitá ich schopnosť orientovať sa v politike. „Vo svojom fachu pôsobia všetci dlhodobo a sú prinajmenej takí dobrí, ako odchádzajúci ministri za SaS. Ale môžete byť akýkoľvek odborník, ak nemáte politické schopnosti, môžete ísť napokon z hrušky dole,“ upozornil.

Osobne očakáva, že menšinový kabinet bude zápasiť a podobnými problémami, ako jeho dvaja predchodcovia. „Vládna koalícia stratila za dva a pol roka 25 poslancov, to je rekord. Tento počet poslancov by mohol vytvoriť tri poslanecké kluby. A počet 70 poslancov platí dnes, nemusí platiť už o týždeň. Ten počet sa navyšovať rozhodne nebude. Ale stále sa môže ešte znižovať,“ konštatoval Hrabko.