Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Boj o český Hrad

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Publicista Juraj Hrabko komentuje prvé kolo volieb prezidenta v Českej republike.

Prvé kolo volieb prezidenta ČR sa skončilo, začalo sa kolo druhé. Okamžite. Teda vtedy, keď už bolo jasné, že účastníkmi druhého kola budú Peter Pavel a Andrej Babiš. Jedným z hlavných z dôvodov, prečo to je tak a prečo to tak bude, bola svojská gratulácia A. Babiša víťazovi prvého kola P. Pavlovi. Takpovediac bez akejkoľvek bázne a hany ihneď nasadil útočný tón voči súperovi a servítku pred ústa si rozhodne nedával. Netreba sa tomu čudovať ani ho haniť – po prvé preto, lebo v tejto hre o hlavu štátu ide naozaj o veľa. Po druhé preto, lebo inak to ani v politike nevie – voľby hlavy štátu sú politickou hrou, nie hrou na slušných a neslušných. A po tretie hlavne preto, lebo inú taktiku naporúdzi nemá. A. Babiš totiž skončil vo voľbách až za P. Pavlom. Nie o veľa, ale predsa.

Navyše, P. Pavla budú na rozdiel od A. Babiša podporovať viacerí účastníci, ktorí svoju kandidátsku púť skončili. A keďže účasť na voľbách bola historicky najvyššia, čo ukazuje, že voliči sú si vedomí toho, že sa naozaj nehrá o fazuľky, jedna z možností spočíva práve v tom, že sa bude A. Babiš snažiť ich počet v druhom kole znížiť. Svojich má totiž takmer istých dovtedy, kým neurobí nejakú vskutku obrovskú chybu. Či sa mu podarí odradiť iných voličov, nevedno, ale v podstate inú možnosť nemá – nie je totiž schopný na seba naviazať
ešte ďalších voličov. A hoci toho nie je zrejme schopný ani P. Pavel – a podpora jeho bývalých protikandidátov neznamená automaticky, že všetci ich voliči ho budú v druhom kole aj voliť – jeho taktikou zase bude udržiavať voličskú náladu na rovnakej úrovni, teda tak, aby prišlo k čo možno najmenšiemu úbytku voličov. Nebude to ľahké, keďže ho A. Babiš označuje za vládneho kandidáta, čo znamená, že môže tiež za súčasnú ekonomicko-sociálnu situáciu v krajine.

Prvé kolo prezidentských volieb v Česku sa skončilo, druhé začalo. A ak P. Pavel naskočí na taktiku A. Babiša, kampaň v žiadnych v rukavičkách naozaj nebude. Zatiaľ sú víťazmi voliči, keďže účasť na voľbách presiahla 68 percent, o čom môže Slovensko už iba snívať. Samozrejme, platí, že akého prezidenta si českí voliči zvolia, takého aj budú mať, taký ich bude reprezentovať a v ich mene tiež rozhodovať. Dôležité bude tiež poznanie na konci dňa – teda po voľbách. Z definitívnych výsledkov bude totiž možné prečítať aj to, koľkí voliči volili srdcom, koľkí hlavou a koľkí nohami. Aj to v nich bude pre budúcnosť krajiny významné.