Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

HRABKO: Daň z ruskej ropy je nespoľahlivý zdroj financií

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Parlament zatiaľ zmierňuje následky vysokej inflácie len v prípade rodín, ktoré majú deti, upozornil v TASR TV Juraj Hrabko. (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 28. mája (Teraz.sk) – Zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy, aj keby ho parlament schválil, nemôže byť dlhodobo spoľahlivým zdrojom financií pre vládne opatrenia, keďže dodávky tejto suroviny závisia aj od rozhodnutia ruskej strany. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„S využitím výnosov z dane za využívanie lacnejšej ruskej ropy sa dá počítať len dovtedy, kým tu tá ropa bude. A to závisí aj od Vladimíra Putina, môže ju kedykoľvek zastaviť. A bude vymaľované,“ povedal Hrabko.

Presunutie návrhu zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou až na nasledujúcu schôdzu parlamentu podľa Hrabka ukazuje, že snaha rokovať o tomto návrhu v skrátenom legislatívnom konaní bola zbytočná. „Zákon mal platiť od 1. júna a už je jasné, že od 1. júna platiť nebude,“ konštatoval Hrabko.



Na druhej strane, šanca na schválenie návrhu podľa neho stále existuje. „Veci sa odkladajú preto, aby vznikol časový priestor na rokovania. Aby sa dohodli a každému bolo jasné, s čím sa pôjde do parlamentu,“ povedal.

Parlament schválil prvé opatrenia z protiinflačného balíčka, v rámci návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa zahŕňajú 60 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa. „Treba povedať, že následky inflácie sa zmierňujú iba v prípade rodín, ktoré majú deti,“ upozornil Hrabko.



Problémy očakáva aj pri implementácii podpory voľnočasových aktivít detí. „Nie som si istý, že to pôjde bezbolestne. Je tam značná administratívna záťaž, sú tam stanovené povinnosti pre rodičov – nemyslím si, že to štát zvládne bez problémov,“ zhrnul publicista.

Návrh zákona o štátnej podpore nájomného bývania z dielne hnutia Sme rodina sa v parlamente dlhé mesiace presúval z termínu na termín, aktuálne ho však Národná rada SR schválila vysokou väčšinou 126 zo 130 prítomných poslancov. „Návrh zákona bol presúvaný zo schôdze na schôdzu, lebo neprišlo k dohode v rámci koalície. K tej prišlo až nedávno. Svoju úlohu určite hrali aj rôzne politické obchody,“ reagoval Hrabko.

Bytov je podľa neho dlhodobo nedostatok a najmä mladé rodiny by možnosť cenovo prístupného nájomného bývania rady využili. „Kúpiť byt, to je dnes veľmi drahá záležitosť. Ale treba počkať na realizáciu zákona v praxi,“ upozornil Hrabko.

Koalícia sa nedohodla na spoločných kandidátoch na nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a komisára pre deti. Poslanci dostali možnosť hlasovať samostatne, každý podľa svojho uváženia. Za komisára pre deti zvolili Jozefa Mikloška a za predsedu NKÚ Ľubomíra Andrassyho. „Pán Andrassy pôsobí na Najvyššom kontrolnom úrade dlhodobo, pozná prostredie a má všetky predpoklady byť dobrým predsedom. Kontrolná moc je niekde považovaná už za štvrtú moc popri zákonodarnej, vládnej a súdnej,“ podčiarkol Hrabko.