Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Z dlhodobého hľadiska by demisia I. Matoviča nevyriešila nič

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Kabinet Igora Matoviča nepotrebuje žiadať parlament o dôveru, lebo ju už má. Naopak, na jeho odvolanie by sa muselo nájsť viac ako 75 hlasov, upozornil J. Hrabko.

Bratislava 18. marca (Teraz.sk) – Za predpokladu, že najväčší, viac ako päťdesiatčlenný parlamentný klub OĽaNO-NOVA-Kresťanská únia-Zmena zdola bude stáť za premiérom Igorom Matovičom, by jeho prípadná demisia podľa publicistu Juraja Hrabka nič podstatného neriešila. „Vo funkcii premiéra je Igor Matovič možno politický omyl, ale tak rozhodli voliči a treba to rešpektovať,“ povedal Hrabko v diskusii na TASR TV.

Aj keď sa dobrovoľný odchod premiéra z funkcie ako možný scenár vylúčiť nedá, Hrabko považuje za reálne aj iné možnosti. „Keby premiér teraz odišiel, tak odchádza s hanbou,“ upozornil publicista.

„Aj keby z vlády odišla strana SaS aj Za ľudí, so sedemdesiatimi poslancami sa stále môže dať vládnuť menšinovo. Rozhodne to Igor Matovič môže vyskúšať,“ tvrdí Hrabko.

Kabinet Igora Matoviča podľa Hrabka nepotrebuje žiadať parlament o vyjadrenie dôvery, tú už má. Naopak, na prípadné vyslovenie nedôvery vláde sa musí nazbierať aspoň 76 poslancov. „A to sú dve odlišné veci,“ upozornil Hrabko.

Premiér podľa neho nemusí z vlády vytláčať nikoho a môže nechať na koaličných partneroch, či sa rozhodnú prevziať zodpovednosť za to, že kabinet sami opustia. „Teraz sa hrá o ďalšieho Čierneho Petra. Ak si premiér Matovič nedokázal urobiť vo vláde poriadok doteraz, nevidím relevantný dôvod na to, prečo by mal teraz vytláčať SaS z vlády on,“ povedal Hrabko.



V konečnom dôsledku sú podľa neho k dnešnému dňu otvorené všetky možnosti, od pokračovania štvorkoalície alebo trojkoalície na čele s premiérom Matovičom, cez varianty postavené na výmene premiéra, až po predčasné voľby.

„Takto vyzerá slušné Slovensko v praxi. Nepoznám iný prípad, kedy vláda s ústavnou väčšinou v parlamente do roka a do dňa od svojho vzniku končí,“ poznamenal Hrabko. „Je tu priveľa politických emócií a primálo pokoja a politickej pokory,“ dodal.

V prípade hnutia Za ľudí podľa Hrabka definitívne rozhodnutie prinesie až stranícky orgán, SaS však pokračovanie vlády na čele s Igorom Matovičom odmietla jednoznačnejšie. „Nepokladám za stopercentné, že to tak aj bude. Podľa mňa sú ešte obidva varianty otvorené, aj to, že SaS po druhý krát vládu povalí, aj to, že v nej ostane,“ povedal Hrabko.

Na margo demisie exministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorý svoj odchod odôvodnil snahou pomôcť pri riešení krízy, Hrabko poznamenal, že v tom logiku nevidí. „Sme rodina nemala žiadne personálne požiadavky a ani nikto od nich žiadne personálne vyvodzovanie zodpovednosti nežiadal. Ak mám byť úprimný, politicky sa tomuto kroku rozumieť nedá,“ povedal.

Na otázku, či sa legitimita vlády odvíja od len výsledku volieb, alebo aj od aktuálnej podpory občanov, Hrabko odpovedal, že o tom nemôžu rozhodovať prieskumy verejnej mienky. „Voliči majú prostriedky na to, aby si dokázali voči vláde presadiť svoju vôľu, ak ju naozaj zmenili. Z tohto hľadiska nie sú podstatné prieskumy verejnej mienky. Zbierajú sa podpisy za referendum o predčasných voľbách. Každý, kto je nespokojný s vládou, môže podpísať petíciu a potom ísť na referendum. A potom sa ukáže, koľko ich bude,“ uzavrel Hrabko.