Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

HRABKO: Dobre, že Kotlebu na oslavy SNP nepozvali

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Nadchádzajúci bratislavský summit Rady Európskej únie v Bratislave podľa Hrabka neprinesie rozhodnutia, otvorí však viaceré témy v súvislosti s budúcnosťou únie.

Bratislava 31. augusta (Teraz.sk) – Prejavy troch najvyšších ústavných činiteľov, prezidenta Andreja Kisku, predsedu Národnej rady SR Andreja Danka a premiéra Roberta Fica počas osláv 72. výročia SNP v Banskej Bystrici podľa publicistu Juraja Hrabka zodpovedali dlhodobej línii všetkých troch politikov. Tradičná bola aj neúčasť predsedu banskobystrického VÚC Mariana Kotlebu.

„Vzhľadom na spôsoby, aj doterajšie vyjadrenia pána Mariana Kotlebu, si myslím, že je správne, keď nedostane pozvánku na oslavy SNP, ktoré v minulosti dehonestoval,“ poznamenal Hrabko v diskusii na TABLET.TV.

Prezident Kiska v prejave upriamil pozornosť na aktuálny odkaz SNP a upozornil, že nie je možné tolerovať šírenie fašistických tendencií v modernej dobe. Andrej Danko (SNS) zdôraznil, že povstanie nebolo zradou národných princípov, ale naopak ich pozdvihnutím a premiér Fico (Smer-SD) pripomenul rusko – slovenskú dimenziu SNP. „Myslím si, že každý z troch ústavných činiteľov povedal to, s čím pravidelne chodí na tieto oslavy. Vrátane premiéra, ktorý bol možno ešte trochu ovplyvnený návštevou u Vladimíra Putina,“ povedal Hrabko.



V diskusii Hrabko reagoval aj na prebiehajúcu výmenu na poste ministra dopravy. „To, že pán minister Brecely (#Sieť) podal demisiu písomne a nešiel za prezidentom osobne, je zvláštne. Neviem, či na to boli nejaké objektívne dôvody, ale podľa mňa štábnu kultúru je treba dodržiavať a tých desať minút u pána prezidenta, ktorému by osobne podal demisiu, by ho nezabilo,“ poznamenal.

Dodal, že už prvé vyjadrenia nastupujúceho ministra Árpáda Érseka (Most - Híd) naznačujú, že dôjde k politickej zmene zamerania ministerstva a napríklad rýchlostné cesty, dôležité pre juh Slovenska, dostanú v porovnaní doterajším stavom vyššiu prioritu.

Možnosť splynutia #Siete s niektorou koaličnou stranou, ktorú pôvodne avizoval premiér, podľa Hrabka už nie je na programe dňa. „Tak isto si myslím, že strana #Sieť nezanikne, lebo s tým súvisia financie, o ktoré strana nechce prísť. Tie hlasy, ktoré hovorili, že #Sieť sa zlúči alebo zanikne, boli veľmi predčasné,“ povedal s tým, že #Sieť má záväzky z predvolebnej kampane, ale zároveň aj nárok na financie od štátu, ktorými môže záväzky splácať.

Hlasovanie o generálnom tajomníkovi OSN


V pondelkovom (29.8) neformálnom hlasovaní o budúcom generálnom tajomníkovi OSN skončil slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák ako druhý z desiatich kandidátov. V tretej neoficiálnej voľbe nového generálneho tajomníka OSN, ktorá sa konala v rámci neverejného zasadnutia Bezpečnostnej rady (BR) OSN, zvíťazil bývalý portugalský premiér António Guterres. Mandát súčasného generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, ktorý túto funkciu zastáva druhé funkčné obdobie - spolu 10 rokov - sa končí na konci roka.

„Ide o druhé miesto v treťom kole, netreba zabúdať, že v prechádzajúcom kole bol tiež druhý (M. Lajčák, pozn. Teraz.sk), ale odspodu. Trochu prekvapujúce je neustále prvé miesto bývalého portugalského premiéra,“ komentuje Hrabko. „Času na lobovanie je ešte veľa, nedá sa z toho vyčítať, kto má aké šance, alebo len veľmi jemne. Ale ešte sa to môže úplne zmeniť. Lobuje sa veľmi, ide o významnú funkciu, ale lobujú všetci,“ povedal.

Summit Rady Európskej únie


"Keď som zbadal čulú diplomatickú aktivitu, ktorá neformálnemu stretnutiu Európskej rady v Bratislave predchádza, začal som pred summitom pociťovať obrovský rešpekt," komentoval premiér Robert Fico nadchádzajúci septembrový summit EÚ v Bratislave.

„Je to iba politická rétorika zo strany Roberta Fica. Bratislavský summit o ničom nerozhodne, to jasne povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. To, čo sa očakáva, je naštartovanie diskusie a preto aj diplomatické kontakty pribúdajú. Má sa naštartovať diskusia, ako ďalej s Európskou úniou,“ reagoval Hrabko. „Dôležité nebudú ani tak samotné závery summitu, ako to, ako sa budú plniť,“ dodal.

Hrabko nesúhlasí s názorom prvého podpredsedu SNS Jaroslava Pašku, podľa ktorého chce nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande rozbehnúť na summite proces centralizácie EÚ, ktorý povedie k posilneniu moci týchto veľkých štátov. „Na margo vyjadrení pána Pašku len toľko, že ani Francúzsko, ani Nemecko nemôžu urobiť nič bez súhlasu ďalších krajín. Tým je povedané všetko,“ reagoval Hrabko .

Na otázku, či sa podľa neho opozícia rozhodne rokovať s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom o zmenách v rokovacom poriadku parlamentu, odpovedal, že to príliš neočakáva. „Zrejme si mimovládne strany vyberú inú cestu. Ide o to, či príde ku kompromisu alebo to bude rokovací poriadok iba vládnej koalície,“ povedal Hrabko. „Hoci, ešte je predčasné o tom hovoriť, lebo v prvom čítaní ide iba o politickú debatu, nemôžete predkladať pozmeňujúce návrhy,“ dodal.

K samotnému návrhu je však kritický. „Je tam veľa nedorobkov, aj zlých riešení a nevidím veľmi veľa dobrých riešení,“ poznamenal. Návrh podľa neho napríklad zakazuje vnášať do rokovacej sály „zariadenia ako mobilné telefóny, alebo iné, ktoré dokážu nahrávať zvuk či obraz“. „Ale to dokážu aj notebooky, ktoré poslanci používajú ako pracovný nástroj. Inak povedané, nezakazuje sa im vytvárať takéto záznamy, ale nosiť dnu takéto zariadenia,“ upozornil. Hrabko sa nestotožňuje ani s tým, aby mali poslanci časovo limitované vystúpenia v parlamente, pritom vedenie NR SR a členovia vlády by nijako obmedzení neboli.