Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

HRABKO: EÚ nemá kapacitu na rýchle dosiahnutie prímeria na Ukrajine

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Dôležité je, že Slovensko Ukrajine poskytlo systém S-300 a nie to, čo sa tam s ním stane. To už je vecou Ukrajiny, povedal v TASR TV Juraj Hrabko. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 12. apríla (Teraz.sk) – Predstava lídra Smeru-SD Roberta Fica, podľa ktorého má Európska únia (EÚ) vnútornú kapacitu na to, aby dokázala v krátkom čase dosiahnuť okamžité zastavenie vojnových operácií na Ukrajine, je nerealistická. Počas diskusie v TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Ak by únia takú kapacitu mala, už by ju podľa neho využila. „Nemyslím si, že Európska únia má taký potenciál. Ak by ho mala a nevyužila ho, tak by sa v podstate stala spolupáchateľom toho, čo sa deje na Ukrajine. Potenciál ukončiť konflikt má Rusko a jeho prezident Vladimír Putin,“ reagoval Hrabko na vyjadrenia Roberta Fica počas zhromaždenia na Slavíne v nedeľu 10. apríla.

Na druhej strane, Hrabko nepovažuje za adekvátne ani obvinenia, že Robert Fico medializáciou daru raketového systému S-300 Ukrajine ohrozil celú operáciu. „Dá sa dokázať iba ten fakt, že to Robert Fico zverejnil skôr, ako to zverejnila vláda. Ale to neznamená, že prišlo k ohrozeniu operácie,“ povedal Hrabko s tým, že podľa medializovaných informácií budú túto otázku nezávisle posudzovať orgány činné v trestnom konaní, ktoré k nej zaujmú stanovisko.



Diskusiu o tom, či sa Ruskej federácii podarilo alebo nepodarilo na Ukrajine konkrétne tento systém S-300 zlikvidovať, Hrabko nepovažuje relevantnú. Možnosť, že systém bude v bojoch zničený, tu podľa neho bude až dovtedy, kým sa neskončia samotné boje. Dôležité podľa Hrabka je, že sme Ukrajine systém poskytli. „Čo s ním bude ďalej, ako s ním bude zaobchádzať, je záležitosť Ukrajiny. Rozhodne ho nedá niekde na výstavu ako výstavný kus,“ povedal.



Podľa Hrabka je dôležité pomáhať Ukrajine aj formou dodávania zbraní. „Ukrajina v tejto chvíli nič nepotrebuje tak veľmi, ako zbrane. Je to aj naša vec. Nemyslím si, že ktokoľvek so zdravým rozumom by chcel mať za nového suseda Rusko,“ konštatoval.

Prieskum agentúry Focus z prelomu marca a apríla priniesol, vzhľadom na prebiehajúci konflikt na Ukrajine, len prekvapivo malé zmeny preferencií. „To sú odchýlky na úrovni štatistickej chyby. Dôležitejšie ako aktuálne preferencie sú dlhodobejšie trendy,“ reagoval Hrabko. Z hľadiska trendov je podľa neho na koni skôr opozícia, ktorá kritizuje rast cien. „Ľuďom sa nežije lepšie, aj keď treba povedať, že je to z objektívnych dôvodov. Opozícia tlačí na koalíciu, aby už konečne niečo robila a je to správne, lebo čo sa týka pomoci ľuďom, koalícia ešte stále nie je rozhýbaná. V okolitých krajinách už pomoc prišla, tu ju vládna koalícia stále iba dohaduje,“ uzavrel Hrabko.