Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Interpretačnú doložku k zmluve s USA môže pripojiť aj NRSR

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Omikronovú vlnu by sme mali zvládnuť a určite ju aj zvládneme. Ale štát už toho veľa nerobí, opatrenia sú také, ako keby ani neboli, povedal v TASR TV Juraj Hrabko. (správa, PODCAST a VIDEO)

Bratislava 5. februára (Teraz.sk) – Potom, ako pripojila k obrannej zmluve s USA interpretačnú doložku americká strana a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, tak môže urobiť aj Národná rada (NR) SR. V diskusii na TASR TV na to upozornil publicista Juraj Hrabko.

Slovenská republika a Spojené štáty vo štvrtok večer (v noci na piatok SEČ) v americkom Washingtone podpísali dohodu o obrannej spolupráci (DCA). Signatárom za Slovensko bol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), za USA šéf diplomacie Antony Blinken. Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou SR. Podľa viacerých zdrojov z parlamentu by dohoda o obrannej spolupráci s USA by mohla prísť do NR SR už v utorok (8. 2.).



„Zmluva bude podľa môjho názoru odsúhlasená parlamentom a pani prezidentka ju ratifikuje,“ reaguje Hrabko. Zároveň dodáva, že parlament môže k zmluve pridať vlastnú interpretačnú doložku. „Tak, ako to kedysi urobil pri slovensko-maďarskej zmluve,“ pripomína.

Verejná diskusia k obsahu zmluvy sa podľa neho začala neskoro a dnes prebieha vo fáze, keď sa už na ňom nedá nič meniť. „Vládna koalícia chytá kocúra za chvost. Bude sa snažiť, aby sa parlament čo najskôr zbavil toho vyslovovania súhlasu a bolo to čím skôr zo stola. V záujme vládnej koalície je, aby to čo najskôr prehrmelo,“ povedal.



Schválenie zmluvy v parlamente sa podľa neho snaží svojimi vyhláseniami snaží podporiť aj prezidentka. „Ide po svojej línii tak, ako to vníma a považuje za správne. Pani prezidentka je najvyšším reprezentantom krajiny a stále aj najdôveryhodnejším politikom. Nemusíme s ňou vždy súhlasiť, ale mali by sme počúvať, čo hovorí,“ poznamenal.


Omikron a koaličná zmluva


Omikronová pandemická vlna sa podľa Hrabka bude u nás správať podobne ako v krajinách, ktorými už prešla. Dá sa teda očakávať prudký nárast počtu nakazených, ale rovnako rýchlo by mal potom prísť následný pokles. „Mali by sme to zvládnuť, aj to určite zvládneme. Otázka je cena. To, či sme dostatočne pripravení, si budeme môcť povedať až keď omikron pominie a uvidíme, čo zanechá za sebou. Ale štát už toho veľa nerobí, opatrenia sú také, ako keby ani neboli,“ poznamenal Hrabko. „Treba oceniť, že vláda schválila stavbu triážnych stanov a už sa začínajú stavať. Teda pripravujeme nemocnice na nápor pacientov,“ dodal.

Podľa ministra financií a lídra OĽaNO Igora Matoviča sa koaličná rada dohodla na tom, že treba upraviť koaličnú zmluvu tak, aby ministerka spravodlivosti Mária Kolíková „mohla byť teoreticky aj naďalej ministerkou“.

Skutočnosť, že sa politická realita dlhodobo rozchádza so znením koaličnej zmluvy, je problémom aj podľa Hrabka. „Pán Matovič zdôraznil, že teoreticky by pani Kolíková mohla ostať ministerkou. To slovo „teoreticky“ ma trochu vyrušuje a nemyslím, že ho povedal náhodou,“ upozornil Hrabko. „Bude tak, ako sa koalícia dohodne. Ale keď sa raz dohodnú a dajú to na papier, tak je potom dôležité, aby sa toho papiera aj držali. Ak porušujú vlastné pravidlá, ak ich ignorujú, tak sa to potom na vládnutí odráža,“ uzavrel publicista.