Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Je možné, že nakoniec žiadna protiinflačná pomoc nepríde

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Z vecného aj politického hľadiska si dovolím predpovedať, že Richard Sulík ostane ministrom, povedal v TASR TV Juraj Hrabko. (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 16. júna (Teraz.sk) – Ak parlament neschváli protiinflačný balíček, či už s pripomienkami prezidentky alebo bez nich, dostane sa Slovensko v pomoci s rastúcou infláciou späť na začiatok. V diskusnej relácii TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Odloženie rokovania o prezidentkou vrátenom zákone až na budúci týždeň podľa Hrabka naznačuje, že sa Igorovi Matovičovi (OĽANO) zatiaľ nepodarilo v parlamente nájsť dosť hlasov na prelomenie veta. „Ak sa nenájde 76 hlasov na opätovné schválenie zákona, tak jednoducho žiadna tzv. pomoc nepríde. Nepríde ani tá, ktorá mala prísť od 1. júla. O tom, či niečo bude, alebo nebude nič, rozhodne 76 poslancov,“ upozornil Hrabko.



Na otázku, kde by mohol minister financií hľadať chýbajúce hlasy, Hrabko odpovedal, že medzi poslancami, ktorí za normu hlasovali pôvodne. „A tých bolo 83. Je celkom nepochopiteľné, keď sa niekto vzpiera hlasovať za to, za čo už raz hlasoval. Tí, čo hlasovali vtedy, nevedeli, za čo hlasujú?,“ pýta sa.

Čas, ktorý získal Igor Matovič na rokovania o podpore, však podľa Hrabka môže využiť aj prezidentka. „Pani prezidentka sa podľa mňa pri svojom vete pomýlila, pri číslovaní jedného odseku. To sa stáva, také chyby vznikajú aj pri prepisovaní rozhodnutia. Spravila dodatok k tomuto rozhodnutiu,“ povedal s tým, že tento dodatok nepodpísala osobne hlava štátu, ale len zástupca jej úradu.



„Som presvedčený, že aj ten dodatok, ktorý sa stáva súčasťou toho vrátenia, má podpísať pani prezidentka. Preto si myslím, že ak rokovanie odložili o týždeň, prezidentka by mala sama ten dodatok podpísať,“ povedal Hrabko s tým, že ak by poslanci napríklad neuznali tento dodatok a schválili pripomienky prezidentky, vznikol by v zákone zmätok.

Na margo argumentácie Zuzany Čaputovej, že časť zákona bola bezdôvodne prerokovávaná v skrátenom legislatívnom konaní, Hrabko povedal, že je oprávnená. Pripomenul, že prezidentka už vo svojom prvom prejave o stave republiky parlament upozornila, že nebude tolerovať zneužívanie skráteného legislatívneho konania a tzv. „prílepky“ k prerokovávaným normám. V praxi ale podľa neho neskôr v niektorých prípadoch takýto postup tolerovala.

Na margo poklesu dôvery k prezidentke v poslednom prieskume agentúry Focus, Hrabko konštatoval, že v ostatným mesiacoch je vidieť takýto trend, čo však nie je nič nezvratné. Aktuálne podľa tohto prieskumu nie je na Slovensku ani jeden politik s dôverou vyššou ako 50 percent a šancu dosiahnuť takúto dôveru má podľa neho aj prezidentka. „Uvidíme, ako sa s tým v prezidentskom paláci vyrovnajú, či si pripustia, že niečo robia zle. Lebo klesajúci trend sa nemusí zastaviť, ak nedôjde k zmene politiky. Dá sa to podľa mňa zvrátiť, dá stále získať dôveru aj nad 50 percent, ale treba preto niečo urobiť,“ povedal.


Odvolávanie v NR SR


Na margo mimoriadnej schôdze parlamentu s cieľom vyjadriť nedôveru ministrovi hospodárstva a podpredsedovi vlády Richardovi Sulíkovi (SaS), Hrabko povedal, že napriek niektorým nie celkom jednoznačným vyjadreniam časti koaličných politikov, by sa jeho odvolanie rovnalo politickému zázraku. „Politika je remeslo, politika sa robí a nečaká sa na zázraky. Tento návrh na vyslovenie nedôvery nemôže byť ani len predmetom vyjednávania v rámci vládnej koalície,“ tvrdí Hrabko, podľa ktorého by dôsledky odvolania ministra boli pre koalíciu fatálne. „Na vyslovenie nedôvery potrebujete vyzbierať 76 hlasov a to sa nenájde. A je úplne jedno, či sa poslanci vládnej koalície zdržia hlasovania, podstatné je, aby nehlasovali za vyslovenie nedôvery,“ uzavrel.