Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Je to skôr koaličný rokovací kolotoč, než koaličná kríza

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

V tejto chvíli už tak nezáleží na tom, koľko ľudí sa zúčastní návštevy pápeža, ako na tom, aby prebehla podľa možnosti bez komplikácií, povedal v TASR TV Juraj Hrabko (PODCAST a VIDEO).

Bratislava 10. septembra (Teraz.sk) – Aktuálne dianie v koalícii podľa publicistu Juraja Hrabka viac pripomína rokovací kolotoč, než reálnu koaličnú krízu. „Ku koaličnej kríze to má ďaleko. Vládna koalícia má viacero možností, aby si dokázala sama poradiť,“ povedal v diskusii na TASR TV.

Na druhej strane, zásadná podmienka lídra SaS Richarda Sulíka, aby Mária Kolíková aj po odchode z hnutia Za ľudí ostala ministerkou spravodlivosti, je podľa Hrabka zatiaľ iba v rovine vyjednávacej pozície SaS.

„Richard Sulík si takúto podmienku môže stanovovať, ale pravdou je, že koaličná dohoda, ktorou sú viazaní všetci štyria koaliční partneri, hovorí o tom, že ak pani Remišová teraz požiada, aby pani Kolíková odišla zo svojho postu, je Richard Sulík povinný to akceptovať. Tak to podpísal v koaličnej zmluve. A zmeniť to nemôže sám, iba po dohode s ostatnými,“ upozornil Hrabko.



Ak teda koaliční partneri akceptujú požiadavku SaS, budú podľa Hrabka musieť otvoriť koaličnú dohodu a v takom prípade sú otvorené aj všetky ostatné pozície. „Vejár možností, ako sa môže koalícia dohodnúť a rozhodnúť, je široký,“ upozornil.

Hoci predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) chcel ešte preveriť možnosť, že by hnutiu Za ľudí aj po prestupe skupiny poslancov do poslaneckého klubu SaS ostal parlamentný klub, podľa Hrabka to po poslednej novele rokovacieho poriadku možné nie je.



„V tejto chvíli už dali poslanci na vedomie predsedovi parlamentu, že prestúpili z jedného klubu do druhého. Je zrejmé, že poslanecký klub Za ľudí nemá osem členov a preto automaticky zaniká,“ povedal Hrabko.


Odvolávacie schôdze


Na margo opakovaného podávania žiadostí o zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s cieľom odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), Hrabko konštatoval, že koalícia na začiatku zle prečítala situáciu a rozhodla sa prvú mimoriadnu schôdzu odsunúť obštrukciou. Teraz jej už neostáva nič iného, len to opakovať, až kým sa táto agenda neprerokuje na riadnej schôdzi Národnej rady SR.

„Ak to niekomu prináša pozitívne politické body, tak je to opozícia. Lebo sa tým vzbudzuje dojem, že ten, kto v parlamente nechce rokovať, je vládna koalícia. Že sa bojí rokovať, aj keď má v parlamente veľkú väčšinu. Pritom je jasné, že minister Mikulec v parlamente odvolaný nebude,“ odhadol Hrabko.


Návšteva pápeža


Na margo návštevy pápeža Františka na Slovensku, ktorá prebehne 12. až 15. septembra, Hrabko povedal, že v tejto chvíli už nejde ani tak o to, koľko sa jej zúčastní ľudí, ako o to, aby prebehla bez komplikácií a podľa plánovaného programu. „Slovensko bude na niekoľko dní, obrazne povedané, pukom sveta. Reportáže sa budú vysielať po celom svete. Mnoho ľudí v zahraničí sa napríklad dozvie, že Slovensko má prezidentku. Meno Slovenska sa bude skloňovať vo všetkých pádoch. Preto je dôležité, aby všetko dopadlo tak, ako je plánované,“ uzavrel Hrabko.