Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

HRABKO: Jeden cirkus sa možno skončil, ale druhý v parlamente ostáva

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Tekuté väčšiny budú v parlamente vznikať a zanikať až do volieb. Budeme určite svedkami mnohých populistických návrhov, povedal J. Hrabko v TASR TV. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 1. februára (Teraz.sk) – Skutočnosť, že parlament dokázal schváliť uznesenie o predčasných voľbách v septembrovom termíne neznamená, že sa podarilo konsolidovať pomery v Národnej rade (NR) SR, kde sa stále dá očakávať živelný a do veľkej miery chaotický vývoj. V TASR TV na to upozornil publicista Juraj Hrabko.

Reagoval tým na vyhlásenie predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), podľa ktorého sa schválením uznesenia skončil „cirkus s referendami a termínmi volieb“.

Podľa Hrabka sa pri kondícii aktuálneho parlamentu nedá vylúčiť dokonca ani to, že niekto predloží nové uznesenie o skrátení volebného obdobia. „Nedajú sa vylúčiť rôzne možnosti, pritom, ako je parlament rozbitý, ani zmena uznesenia o predčasných voľbách,“ poznamenal.

„Pravdepodobnejšie to k septembrovému termínu bude, až predseda NR SR voľby vyhlási. V tejto chvíli, ak sa nájde 30 poslancov, ktorí predložia návrh uznesenia s iným termínom a nájde sa 90 poslancov, ktorí to odhlasujú, tak bude platiť nové uznesenie a nie to so septembrovým termínom,“ tvrdí Hrabko.



Ešte menej predvídateľné sú podľa neho iné parlamentné hlasovania, kde očakáva vznik „tekutých“ väčšín na základe ad hoc dohôd. „Jeden cirkus sa síce skončil, ale druhý v parlamente ostáva. Videli sme, aké šachy vládli v parlamente, keď nedokázali otvoriť ani riadne zvolanú schôdzu,“ pripomenul Hrabko.



Na margo Kollárových slov, podľa ktorých sa koaličná spolupráca zvykla končiť šesť mesiacov pred voľbami, Hrabko povedal, že v koaličných zmluvách naozaj zvyklo byť ustanovenie, podľa ktorého platia do vyhlásenia termínu volieb. Teda približne pol roka pred ich konaním koaličná zmluva končila. „Ale táto koaličná zmluva neplatí už dávno, inak by nemohla padnúť vláda. Už neexistuje žiadna koalícia a ad hoc budú vznikať tekuté väčšiny,“ tvrdí Hrabko. Dodal, že zrejme budeme svedkami mnohých populistických legislatívnych návrhov, ktorých hlavným zmyslom bude podpora predvolebnej kampane danej strany.

Na margo premenovania strany Spolu na Modrú koalíciu Hrabko poznamenal, že Mikuláš Dzurinda dokázal uzatvoriť koalíciu bez toho, že by mal akúkoľvek vlastnú stranu. „Ukázal, že za tie roky nič nezabudol a niečo sa aj naučil. Bolo vidieť, že je politický profesionál. To sa nedá porovnať s nikým zo súčasných politikov, jedine možno s Robertom Ficom,“ poznamenal Hrabko. Dodal, že politické subjekty napravo od stredu sú dnes do značnej miery „rozbité“ a ťažko sa dá predpovedať, ktorý dokáže prevziať iniciatívu a získať voličov na svoju stranu.

Otázka pre Juraja Hrabka:
Ako hodnotíte víťazstvo Petra Pavla v českých prezidentských voľbách?

Volebnú účasť v českých prezidentských voľbách, viac ako 70 percent, vnímam ako víťazstvo voličov. Historický rekord zlomilo už prvé kolo a v druhom účasť ešte vzrástla, takže mandát novozvoleného prezidenta bude veľmi silný.

Babišovi kandidatúra politicky skôr pomôže. V priamych voľbách prezidenta to už býva tak, že v prvom kole sa volí srdcom a v druhom rozumom. V druhom kole už pána Pavla nevolili len tí, ktorí ho chceli vidieť v prezidentskom kresle, ale aj tí, ktorí tam nechceli vidieť Andreja Babiša.

Pán Pavel Andreja Babiša porazil s rozdielom milión hlasov, ale netreba zabúdať ani na tých 2,5 milióna voličských hlasov, ktoré v týchto voľbách získal Andrej Babiš. To je politický kapitál, s ktorým on dokáže narábať.