Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

HRABKO o KALAVSKEJ: Demisia sa neponúka ale podáva

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TASR

Z politického hľadiska je dobre, že bol rozpočet schválený, je to vždy lepšie, ako by sme mali byť v rozpočtovom provizóriu, povedal v TABLET.TV Juraj Hrabko.

Bratislava 6. decembra (Teraz.sk) – Ponuka demisie zo strany ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nom. Smer-SD) bola podľa publicistu Juraja Hrabka len politickým gestom nesúhlasu so stiahnutím zdravotníckej reformy z parlamentu. „Demisia sa neponúka ale podáva, ak je myslená vážne. A podáva sa prezidentovi a nie predsedovi vlády,“ upozornil v diskusii na Tablet.tv Hrabko.

Stiahnutie vládneho návrhu z rokovania parlamentu podľa Hrabka znamená v tomto volebnom období koniec snáh o presadenie stratifikácie nemocníc. „Ministerka túto situáciu politicky nezvládla a minister je v prvom rade politik. Ak je odborník, je to dobre, ale v prvom rade musí vedieť robiť politické kroky,“ povedal.

„Zo strany Smeru-SD nebola ochota takéto niečo podporiť a skutočne by to bolo zneužiteľné v predvolebnej kampani,“ tvrdí Hrabko. „Ak sa majú niektoré nemocnice rušiť a aj s tým stratifikácia počíta, aj keď sa často tvrdí opak, je treba takéto reformné kroky urobiť na začiatku volebného obdobia. Aby bolo možné v priebehu volebného obdobia opraviť chyby a doladiť reformu,“ dodal.



Vládna koalícia na sklonku volebného obdobia nenašla dostatok politickej vôle na spustenie zdravotníckej reformy, dokázala sa však zjednotiť pri hlasovaní o návrhu štátneho rozpočtu. „Z politického hľadiska je dobre, že bol rozpočet schválený. Koalícia ukázala, že sa ešte dokáže na niektorých veciach dohodnúť a je to vždy lepšie, ako by sme mali byť v rozpočtovom provizóriu. A pre vládnu koalíciu by neschválenie štátneho rozpočtu pred voľbami znamenalo politický výbuch,“ poznamenal Hrabko.

Slovensku sa v tomto roku nepodarí dosiahnuť vyrovnané hospodárene. Deficit verejných financií má dosiahnuť 0,68 % hrubého domáceho produktu (HDP). V budúcom roku by mal schodok klesnúť na úroveň 0,49 % HDP. Vyrovnané hospodárenie by malo byť od roku 2021. Rozpočet však počíta s poklesom úrovne verejného dlhu v budúcom roku tesne pod hranicu 50 % HDP (49,9 %). Do roku 2020 sa bude dlh ďalej znižovať, a to k úrovni okolo 45 % HDP.

„Vyrovnaný rozpočet sme mali sľúbený už viackrát, ale vždy sa iba sľubovalo. Mňa neprekvapilo, že to nebolo dodržané ani tento rok. Ale vnímam aj vyjadrenia Rozpočtovej rady, že to, čo je naplánované, je neudržateľné. A deficit bude vyšší,“ upozornil Hrabko.

Mimoriadne schôdze


Obe mimoriadne schôdze parlamentu, opozičná, zameraná na prerokovanie odsunutých návrhov zákonov v prvom čítaní, aj iniciatíva Smeru-SD na schválenie uznesenia o presunutí slovenského investičného zlata z Veľkej Británie na Slovensko, neuspeli. V prvom prípade vládna koalícia nepodporila schválenie programu schôdze, v druhom prípade síce Národná rada (NR) SR napokon rokovala, ale v čase hlasovania o uznesení nebola uznášaniaschopná.

„Očakávalo sa, že koalícia nepodporí schválenie programu, lebo si to môže dovoliť a tak je napísaný zákon. Neurobila by to po prvý krát. A v minulosti to robili vtedajšej opozícii aj tí poslanci, ktorí sú dnes v mimovládnych stranách,“ poznamenal Hrabko. Viac ho prekvapilo, že Smer-SD nedokázal presadiť svoje uznesenie o zlate. „To sa dá chápať ako prehra Smeru,“ povedal.

Rokovanie komisie


Na margo dnešného rokovania Stálej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Hrabko povedal, že jej úlohou je preveriť, či sú v poriadku formálne náležitosti podaných kandidátnych listín. „Úlohou volebnej komisie je skontrolovať kandidátne listiny, či sú v súlade so zákonom. Ak nájde nejaký nesúlad, vyzve stranu, aby ho odstránila. Ak tak neurobí, bude strana vyškrtnutá z volebnej súťaže a v takom prípade sa môže odvolať na súd. Súd potom definitívne rozhodne a volebná komisia je povinná rešpektovať názor súdu,“ konštatoval Hrabko.

Na margo kandidatúry 24 strán a jednej koalície Hrabko poznamenal, že niektoré subjekty si radšej ako spojenie v koalícii vybrali kandidatúru na listine volebnej strany. „Na rozdiel od koalície PS/SPOLU, ktorá na vstup do NR SR musí prekročiť sedem percent, strane OĽaNO-NOVA-KÚ-Zmena zdola na to stačí päť percent,“ uviedol Hrabko príklad.

„Navonok to vyzerá ako koalícia, ale koalícia to nie je, je to len premenované OĽaNO na OĹaNO-NOVA-KÚ-ZMENA ZDOLA. Prekvapilo ma, že Ministerstvo vnútra mohlo niečo takéto zaregistrovať, vo svojom názve totiž používajú názvy iných politických strán. Ale je to zaregistrované a ja to spochybniť nemôžem,“ poznamenal Hrabko.

„Problém by už teraz ani vzniknúť nemal, keďže volebná komisia sa má pozerať už iba na to, či je strana vedená v registri politických strán a tam vedená je,“ dodal Hrabko.

Vplyvná prezidentka


Spravodajský server Politico zaradil prezidentku SR Zuzanu Čaputovú medzi 28 najvplyvnejších ľudí v Európe. Podľa Hrabka je slovenská prezidentka na takéto ocenenie ešte krátko vo funkcii, aj tak je však pre Slovensko cenné, že ho dostala. „Som rád, že je na tom 28. mieste medzi vplyvnými európskymi politikmi a je dobre, keď sa v tomto svetle o Slovensku hovorí,“ uzavrel Hrabko.