Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

HRABKO: Kľúčovým hráčom pri riešení vládnej krízy je premiér

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Rozdielne názory Poľska, Česka, Slovenska a Maďarska na ukrajinský konflikt spoluprácu V4 neohrozia, povedal v TASR TV publicista Juraj Hrabko. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 30. júla (Teraz.sk) – Kľúčovým hráčom pri riešení akejkoľvek vládnej krízy je predseda vlády, ktorý má najsilnejšie právomoci a možnosti ju riešiť. Prezidentka sa dostáva k slovu až vtedy, keď je na stole výmena členov vlády, prípadne celého kabinetu. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Aktuálne je podľa neho úloha prezidentky pri riešení koaličného sporu malá a ani nie je dôvod, aby vstupovala do straníckych šarvátok. „Ak by prišlo k výmenám na vládnych postoch, tam má pani prezidentka silné slovo, tam bude ona tým kľúčovým hráčom. Premiér je kľúčovým hráčom teraz, potom sa ich úlohy vymenia,“ povedal Hrabko.



Pokiaľ má predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) naozaj záujem na pokračovaní štvorkoalície, mal by sa podľa Hrabka sústrediť na tento model riešenia problému a iné možnosti, napríklad menšinovú vládu, zatiaľ verejnosti ani nespomínať. „Predsa nemôže jedným dychom povedať, že je za štvorkoalíciu, ale ak nie, nevylučuje scenár menšinovej vlády. Ako premiér mal stáť za štvorkoalíciou, vtedy by bol politicky dôveryhodný,“ tvrdí Hrabko.



Dodáva, že podľa jeho názoru mal predseda vlády riešiť problém hneď ako vznikol. „Politická chyba premiéra bola, keď prijal dvojmesačné ultimátum, ktoré mu dala SaS. Tým pádom sa ocitol v pozícii, keď nie je tvorcom udalostí, ale je v ich vleku,“ povedal Hrabko.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) konštatoval, že v otázke Ukrajiny sú vo Vyšehradskej štvorke (V4) tri krajiny, Česko, Poľsko a Slovenská republika, ktoré ukázali jasný postoj. Ak sa podľa neho Maďarsko rozhodlo stáť niekde inde, medzi, berie to na vedomie. Vyhlásil to v reakcii na tvrdenia maďarského premiéra Viktora Orbána, podľa ktorého sa v otázke rusko-ukrajinskej vojny Česká republika a Slovenská republika chcú zapáčiť Európskej únii.

„Každý vie, že postoj Slovenska k udalostiam na Ukrajine je iný ako postoj Maďarska, tak isto ako je iný vzťah Poľska a Maďarska k týmto súvislostiam, ale V4 to podľa môjho názoru neovplyvní. Aspoň nie v tejto chvíli,“ odpovedal Hrabko na otázku, či môžu rozdielne názory na túto tému ohroziť spoluprácu V4.

„Zástupcovia všetkých štyroch členov V4 sú veľmi rozumní, čo sa týka inštitúcie ako takej. Nepredpokladám, že by niektorý z nich chcel byť hrobárom V4,“ povedal. Na druhej strane, názorové rozpory v takejto kľúčovej otázke podľa Hrabka spôsobujú, že V4 stratila schopnosť spoločne sa k nej vyjadrovať.

Pandemická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 je stabilná aj napriek vyššiemu počtu pacientov s covidom v nemocniciach. Sprísňovanie opatrení sa nateraz neplánuje. Potvrdil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Hrabko reagoval, že počet chorých je vysoký, ak by to však mal byť dôvod na zmeny opatrení, ako prvý by to mal konštatovať hlavný hygienik Ján Mikas. „Bolo to tak každé leto, odkedy sa vírus objavil. V lete sa nič nerobilo, nikto sa nepripravoval na jeseň a na jeseň boli všetci prekvapení, že ten vírus je tu opäť,“ poznamenal Hrabko.