Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

HRABKO: Koalícia je z hľadiska počtu poslancov stále v dobrej kondícii

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Minister zdravotníctva Marek Krajčí zrejme tlak ustojí a zotrvá vo svojej funkcii, povedal v TASR TV Juraj Hrabko.

Bratislava 20. februára (Teraz.sk) – Odchod Miroslava Kollára z poslaneckého klubu hnutia Za ľudí podľa publicistu Juraja Hrabka nemusí byť v najbližších týždňoch posledným oslabením vládnej koalície. „Nedá sa vylúčiť, že odídu aj ďalší poslanci. Aktuálne má k tomu najbližšie pán poslanec Čepček, ktorý bol dočasne vylúčený z poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA-KÚ-Zmena zdola. Ale čo sa týka počtu poslancov je vládna koalícia v dobrej kondícii. Môže si dovoliť stratiť viac ako 15 poslancov a stále ešte nestratí moc,“ povedal Hrabko v diskusii na TASR TV.

Výzvu lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho na demisiu vlády a začiatok rokovaní o vytvorení úradníckeho kabinetu považuje Hrabko za platonickú. „Výzva na demisiu je úplne v poriadku, je to normálna opozičná politika, ale záleží iba od vládnej koalície, čo urobí. A stále platí, že vládnu koalíciu dokáže poraziť a doraziť iba samotná vládna koalícia,“ zdôraznil Hrabko.

Prezidentka Zuzana Čaputová podľa neho nemá žiadnu ústavnú kompetenciu, ktorou by mohla vládu tlačiť k demisii. „Pán Pellegrini by bol určite rád, keby politický pohyb nastal, ale ja ho tam nevidím,“ uviedol Hrabko.



Prezidentkinu kritiku vládnej politiky v boji proti pandémii ochorenia COVID-19 pritom vníma ako oprávnenú. „Na jar 2020 sme nemali žiadne antigénové testy a aj tak sme na tom boli lepšie. Tu naozaj netreba vymýšľať koleso, ako povedala pani prezidentka. Pred rokom sme vedeli ako sa máme správať. Opustili sme to a vymýšľali sme nové spôsoby a toto je výsledok,“ povedal Hrabko.

Napriek tom si nemyslí, že by mal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) odstúpiť z funkcie. „Myslím si, že minister zdravotníctva tlak ustojí. Osobne si myslím, že by mal odísť až v prípade, že skolabujú nemocnice, čo sa však tiež nedá do budúcnosti vylúčiť. Výzvy na jeho odchod sú prirodzenou súčasťou politiky, ale nepokladám ich za veľmi relevantné. Otázkou totiž je, kto by mohol nastúpiť na jeho miesto,“ poznamenal Hrabko.

Na margo diskusie o možnosti očkovania ruskou vakcínou Sputnik V zdôraznil, že má byť pragmatická a geopolitika do nej nepatrí. „Tá rovnica je veľmi jednoduchá a priama. Ak všetky ostatné vakcíny, ktoré sa používajú na Slovensku museli prejsť odobrením Európskej liekovej agentúry, tak ním musí prejsť aj Sputnik V,“ povedal.

Na margo aktuálneho 30. výročia podpisu deklarácie o spolupráci v maďarskom Vyšehrade Hrabko povedal, že združenie V3 a neskôr V4 zohráva dodnes v našom priestore pozitívnu úlohu. „Ale otcovia – zakladatelia si podľa môjho názoru sľubovali omnoho užšiu spoluprácu. A aj ďalšie nabaľovanie. Tým nemyslím, že by sa V4 mala meniť na V5, V6 či V7, ale skôr bližšiu spoluprácu s ďalšími krajinami, ako je napríklad Rakúsko. Mohli sme hrať v EÚ oveľa silnejšie, ako dnes hráme,“ zhrnul Hrabko.