Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Koalícia sa potrebuje dohodnúť naozaj, nie iba džentlmensky

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Nikto by prezidentke Zuzane Čaputovej nevyčítal, ak by správu o stave spoločnosti predniesla až na októbrovej schôdzi parlamentu, povedal J. Hrabko (PODCAST a VIDEO).

Bratislava 17. septembra (Teraz.sk) – Pred Slovenskom stoja veľké výzvy v podobe nepriaznivého vývoja verejných financií a nastupujúcej jesennej vlny pandémie, preto by mali vládne strany v čo najkratšom čase prekonať aktuálne politické problémy, vrátane ukončenia vojny policajtov a nového nastavenia pomerov v koalícii. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Treba zastaviť vojnu medzi policajtmi, prokurátormi a sudcami. Treba sa vysporiadať s koaličnou dohodou. Snaha nechať koaličnú dohodu tak a dohodnúť sa džentlmensky, by mohla platiť v iných krajinách, kde sú džentlmeni,“ povedal Hrabko. Na druhej strane, ak chce koalícia naďalej vládnuť, inú cestu ako vzájomnú dohodu podľa neho nemá.


Rozhodnutie poslancov zo strany Hlas-SD stiahnuť z parlamentu návrh na vyslovovanie nedôvery ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej, považuje Hrabko za takticky správny. Parlament by totiž podľa neho návrh nepodporil a tým by nepriamo vyslovil ministerke dôveru v novej pozícii, kedy už nie je členkou ministerského klubu Za ľudí, ale SaS.

Hrabko neočakáva, že by parlament vyslovil nedôveru ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) a nepokladá za pravdepodobné, že by o jeho výmenu požiadal premiér Eduard Heger (OĽaNO). „Návrhy na odvolanie pána ministra Mikulca budú zlúčené do jedného. Dá sa predpokladať, že ak dovtedy neodstúpi sám, na základe iniciatívy opozície odvolaný nebude,“ povedal.

Za jediné pozitívne riešenie situácie v bezpečnostných zložkách považuje Hrabko vládu zákona, kedy sa neprihliada na „našich a vašich ľudí“, ale len na skutkový stav.



Popri koaličných a opozičných návrhoch na legislatívne zmeny by mala na aktuálnej schôdzi NR SR zaznieť aj správa prezidentky Zuzany Čaputovej o stave republiky. Podľa Hrabka by však každý akceptoval, ak by sa, vzhľadom na úmrtie v rodine, rozhodla prednesenie správy odložiť. „Avizovala, že požiadala predsedu parlamentu, aby správu zaradil na program schôdze. Myslím, že každý by akceptoval, ak by to bolo zaradené až na októbrovú schôdzu z rodinných dôvodov,“ konštatoval Hrabko.


Návšteva pápeža a koronavírus


Za satisfakciu pre prezidentku označil Hrabko jej stretnutia s pápežom Františkom. Pripomenul negatívne postoje niektorých predstaviteľov cirkvi k jej osobe v čase, keď na post hlavy štátu kandidovala.

„Návštevu pápeža na Slovensku možno označiť za vydarenú,“ konštatoval Hrabko. „Je vidieť, ako bol pápežov tím zohratý, ako mal pripravené všetky vystúpenia a v každom okamihu sa vedelo, čo a ako bude. Toto našim politikom chýba, odborný kruh poradcov,“ poznamenal.

Na druhej strane, návšteva pápeža, ale aj začiatok školského roka, či návrat ľudí z dovoleniek sú rizikovými faktormi z hľadiska šírenia koronavírusu. „Myslím si, že do desiatich dní budeme vidieť, čo to prinieslo, respektíve neprinieslo,“ poznamenal Hrabko.

Prípravu Slovenska na jesennú vlnu pandémie považuje za slabú. Spoliehame sa podľa neho najmä na zaočkovanosť a na to, že časť obyvateľstva už chorobu priamo prekonala. „Štát môže využiť skúsenosti z jari, či jesene minulého roka z hľadiska usporiadania lôžok v nemocniciach či prikázania povinnej práce zdravotníckemu personálu,“ uzavrel Hrabko.