Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO: Koaličná zmluva nefunguje, vládnuť sa bude bez pravidiel

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR

Pomoc so zdražovaním, ktorú okolité štáty svojim občanom poskytujú už niekoľko mesiacov, na Slovensku stále nie je schválená, upozornil Hrabko v TASR TV. (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 14. mája (Teraz.sk) – Ak niektoré časti Koaličnej zmluvy neplatia a vládne strany nie sú schopné dohodnúť sa na jej novom znení, tak zmluva nefunguje a vládnuť sa bude v skutočnosti bez pravidiel. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Odkedy skupina poslancov Za ľudí spolu s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou opustila hnutie, pomery vo vláde nezodpovedajú stavu definovanému Koaličnou zmluvou. „Keď neplatí v Koaličnej zmluve niečo, neplatí nič, nedajú za z nej podľa potreby vyberať iba zrnká. Tento odsek akceptujem a druhý sa mi už nehodí, tak ten neakceptujem,“ tvrdí Hrabko.



Odpoveď na otázku, či budú koaliční partneri rešpektovať veto SaS v prípade niektorých opatrení na kompenzáciu zdražovania preto podľa Hrabka nezávisí od textu Koaličnej zmluvy, ale ad hoc dohody koaličných partnerov.

„Vyhlásiť, že niečo vetujem, už nie je argument. Lebo Koaličná zmluva je rozsypaná rovnako ako celá koalícia,“ tvrdí Hrabko.



Ak by sa v koalícii našla politická vôľa, je možné dohodnúť sa na novom znení Koaličnej zmluvy a pokračovať vo vládnutí podľa nej, vrátane využívania práva veta. „Ak zoberiem do úvahy spôsoby dvoch rokov vládnutia, tak tomu veľkú šancu nedávam,“ priznal Hrabko.

Koalícia je podľa neho dlhodobo rozhádaná, preto sa nedokáže dohodnúť ani na podobe opatrení určených na kompenzáciu vysokej inflácie. „Každá strana hrá iba na vlastné tričko,“ povedal s tým, že občania väčšiny susedných krajín dostávajú takúto pomoc už niekoľko mesiacov. „U nás sa jej ľuďom nedostáva, lebo sa o nej stále iba hovorí,“ upozornil Hrabko. „V Česku je napríklad už rozhodnuté o tom, že dôchodcovia dostanú v septembri po tretí krát zvýšené dôchodky,“ dodal.

Na margo príhovoru ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v slovenskom parlamente Hrabko povedal, že sa nevymykal z rámca podobných prejavov, ktoré mala ukrajinská hlava štátu v iných parlamentoch. „Vnímal som, že povedal, že rozumie, v akej situácii sa Slovensko nachádza, čo sa týka energetiky a dovozu plynu a ropy z Ruska. Ale zároveň povedal aj to, že kvôli slobode sú potrebné aj obete,“ upozornil Hrabko.

Na margo neúčasti niektorých poslancov v parlamente počas prejavu ukrajinského prezidenta Hrabko povedal, že každý poslanec má právo sa rozhodnúť, či bude, nebude prítomný na prejave alebo dokonca počas neho demonštratívne odíde. „Môžeme to pokladať za nezdvorilé, ale zabrániť sa tomu nedá a je to ich slobodný prejav. Je vecou voličov, ako takéto správanie vyhodnotia,“ uzavrel Hrabko.