Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

HRABKO: Koaličné strany vyjadrenia na adresu B. Kollára nedomysleli

Foto: Tablet.TV

Nová politická strana Petra Pelleginiho Hlas-sociálna demokracia sa podľa J. Hrabka zatiaľ snaží nadviazať na pozitíva dosiahnuté stranou Smer-SD, ale zodpovednosť za negatíva ponechať R. Ficovi.

Bratislava 1. júla (Teraz.sk) – Problém s magisterskou prácou Borisa Kollára (Sme rodina) spôsobil podľa publicistu Juraja Hrabka v prvom rade samotný predseda parlamentu tým, ako ju pred rokmi napísal, ale koaliční partneri naň nedokázali dostatočne racionálne reagovať. „Nejaké stanovisko potom, ako robili silné ramená, zaujať museli. A som zvedavý, ako sa z aktuálnej politickej kaše dostane strana Za ľudí. Lebo ich stanovisko bolo natvrdo povedané, žiadali odstúpenie pána Kollára. A čo bude to „B“, keď on neodstúpi?,“ opýtal sa v Tablet.tv 30. júna Hrabko.

Ak dá politická strana takéto ostré vyhlásenie, musí mať podľa Hrabka pripravených niekoľko krokov dopredu. „A takéto stanovisko sa nedáva, ak nechcete vystúpiť z vládnej koalície,“ upozornil Hrabko v súvislosti s výzvou strany Za ľudí. Odchod niektorého člena z vládnej koalície kvôli študentskej práci predsedu parlamentu však podľa Hrabka nedáva politickú logiku a nie je naň dôvod.

„Naozaj neviem, ako majú pripravený druhý a tretí krok, keď vydajú takéto zásadné stanovisko. Ak nič neurobia a Boris Kollár ostane na svojom mieste, vyznejú smiešne a bude sa im to pripomínať,“ povedal Hrabko.

Jeho vyjadrenie ešte nereagovalo na dnešné stanovisko SaS, ktorá tiež vyzvala Kollára na odchod z parlamentnej funkcie, zároveň však slovami Richarda Sulíka zdôraznila, že vládnu koalíciu kvôli tomu povaliť nemienia. Rešpektujú nárok Sme rodina na post predsedu parlamentu a rozhodnutie je podľa nich na Kollárovi.




Opakovanie situácie pripomínajúcej staršiu kauzu Andreja Danka (SNS) stavia podľa Hrabka celú koalíciu do nepriaznivého svetla. „Stal sa z toho problém celej vládnej koalície. Vidíme, že sa správajú rovnako, ako predchádzajúce vládne koalície. Opäť sú tu naši ľudia a čakanie na slušné Slovensko sa odkladá,“ poznamenal Hrabko.

Ak by vláda skutočne pripravila zákon, ktorým by preverila všetky staré študentské práce a absolventom s kompilátmi alebo plagiátmi začala odoberať diplomy, situáciu podľa neho ešte viac skomplikuje. „Úplne vylúčiť sa to nedá,“ odpovedal Hrabko na otázku, či je takéto niečo vôbec reálne. „Samozrejme, bude to stáť veľa peňazí a času a úžitok z toho nebude takmer žiadny,“ konštatoval.

Nová strana Petra Pellegriniho sa bude volať Hlas – sociálna demokracia. Podľa Hrabka vzniká v priaznivej politickej konštelácii. „Keď sa vládna koalícia správa tak, ako sa správa a veľa strán sa vôbec do parlamentu nedostalo. Pozitívnu minulosť si prisvojujú a negatívnu chcú ponechať Smeru- SD. Peter Pellegrini ešte stále ťaží z toho, že bol premiér a vystupuje omnoho slušnejšie, ako svojho času Robert Fico,“ povedal.

Zároveň ale upozornil, že zodpovednosti za roky spoluvlády so Smerom-SD sa nedá zbaviť tak jednoducho, ako si to možno niektorí bývalí členovia strany predstavujú. Aj keď Pellegrini podľa neho uvažuje aj o ľuďoch z iných strán, napríklad z Dobrej voľby, gro jeho novej strany tvoria podľa Hrabka ľudia zo Smeru-SD.