Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

J. HRABKO KOMENTUJE KUCIAKOVU KAUZU: Nevinní!?

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Emócie nikdy neboli, nie sú a ani nebudú dobrým radcom, píše v komentári J. Hrabko.

Špecializovaný trestný súd oslobodil spod obžaloby A. Zsuzsovú a M. Kočnera vo veci objednania vraždy J. Kuciaka a jeho partnerky. Rozhodnutie nie je právoplatné a keďže prokurátor už ani len teoreticky nemôže nepodať odvolanie, posúdi ho Najvyšší súd. V tomto roku však isto nie, na to je prípad priveľmi komplikovaný a spis priveľmi rozsiahly.

Je prirodzené, že takýto záver sa nepáči mnohým – počnúc rodičmi zavraždených, cez viaceré médiá, ústavných činiteľov a ďalších expertov, ktorí situáciu zneužívali a zneužívajú na vlastnú propagáciu a napokon, páčiť sa nemôže ani prokuratúre. Netreba sa tomu veľmi čudovať, možno iba pripomenúť, že emócie nikdy neboli, nie sú a ani nebudú dobrým radcom. Platí to aj teraz, keď je takáto správa pre nich prekvapením a šokom. Opäť, stačí si len pripomenúť silné reči, rýchle úsudky a prezentované závery, medzi ktorými nemožno ani lupou nájsť, čo i len teoretickú možnosť, že to mohlo a môže byť aj inak. Hoci – teoreticky – existujú vždy najmenej dve možnosti.

Rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu je z toho uhla pohľadu dobrou správou. Sudcovia sa nezľakli špecializovanej verejnej mienky, nebrali do úvahy ani špecializované verejné protesty, naopak, svojim rozhodnutím sa im postavili na odpor, pričom sami seba i svoje rodiny vystavili ohrozeniu. Až tak sú zrejme presvedčení o správnosti svojho rozhodnutia. Lebo veď mohli oboch menovaných za potlesku kliky poslať do basy hneď a zaraz a debata by teraz bola iba o tom, či stačí na 25 rokov alebo v nej majú dožiť. Aj takto sa však buduje slušné Slovensko, na ktoré už jeho iniciátori po dosiahnutí osobných cieľov dávno zabudli.

Senát si je pritom všetkom isto vedomý, že jeho postup, zhodnotenie dokazovania i argumenty budú veľmi, ale naozaj veľmi prísne posúdené kolegami z odvolacieho súdu, ktorí sa dostanú pod podobný tlak, pretože záujem laickej ani odbornej verejnosti neutíchne. Naopak, všetci budú hľadať diery v rozsudku, spochybňovať výsledky hodnotenia dôkazov a mnohé iné. Aj na to musí byť senát Špecializovaného trestného súdu pripravený, vrátane toho, že mu Najvyšší súd spis vráti a možno aj prikáže vykonať ďalšie dokazovanie. Alebo ich rozsudok rovno zruší a povie, že nekonali v súlade so zákonom a majú to napraviť. Povedať, čo nastane v prípade, ak tak Najvyšší súd neurobí a rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu potvrdí, sa nedá, možno o tom zatiaľ iba špekulovať. Rovnako ako o rozpustení vyšetrovacieho tímu.

Isté je zatiaľ iba to, že veľa vody ešte pretečie Dunajom, kým bude vyrieknutý definitívny ortieľ.