Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

HRABKO KOMENTUJE NOVÚ VYHLÁŠKU: Koncert (ne)zrozumiteľnosti

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Najjednoduchšie to majú tí, ktorí nie sú zaočkovaní, píše J. Hrabko.

Vcelku nečakane uzrela svetlo sveta ďalšia vyhláška hlavného hygienika J. Mikasa. Môže poslúžiť aj ako vzor čítania s porozumením, keďže čitateľ veľmi rýchlo porozumie, že ju čítal zbytočne.

Nemá preto ani zmysel snažiť sa prerozprávať jednotlivé ustanovenia vyhlášky, ktoré hovoria o zákazoch a príkazoch pre ľudí. Tých pritom rozdeľuje do viacerých kategórií. Najjednoduchšie to majú tí, ktorí nie sú zaočkovaní. Zvyšok - teda zaočkovaných - vyhláška rozdeľuje podľa toho ako a čím sú zaočkovaní a kedy boli zaočkovaní. Od dnes tak ku kategórii OP+ pribudla aj kategória OP-: ide o ľudí, ktorí sa dali zaočkovať druhou dávkou pred deviatimi mesiacmi a ktorí tak už patria už do kategórie neočkovaných. - tzv. dezolátov. Slovami vyhlášky - kompletne očkovaná osoba je osoba „najmenej 14 dní po aplikácii druhej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s dvojdávkovou schémou, avšak nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky“. Týka sa to aj jednodávkovej vakcíny - pri nej totiž vyhláška rovnako uvádza „nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky“. Už iba pre úplnosť - tí ktorí sa zaočkovať nemôžu, si musia poradiť sami.

Vyhláška má iba 6 strán, takže azda postačí základná informácia: upravuje izoláciu a karanténu, pričom z nich stanovuje výnimky. To je zrejme aj najdôležitejšia časť vyhlášky, keďže „výnimoční“ ľudia nemusia byť ani v izolácii, ani v karanténe, ale - s povolením hlavného hygienika - môžu vírus roznášať ďalej. Vyhláška ich nazýva osoby v osobitnom režime a niektoré z nich aj priamo vymenúva - výpočet však nie je kompletný, keďže do tejto kolónky sa môžu dostať ešte aj „ďalšie osoby, o ktorých tak rozhodne regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo iný vecne príslušný orgán verejného zdravotníctva“.

Na to, aby si občan vyhlášku ctil a postupoval podľa nej, potrebuje aj viacero pomôcok - medzi nimi aj meter a hodinky. Inak totiž nebude vedieť, ako má podľa vyhlášky postupovať - či tak, že mal „bežný“ alebo „úzky kontakt“. Je v tom rozdiel - keďže „bežný kontakt je kontakt osoby s osobou pozitívnou na ochorenie, iný ako úzky kontakt“. A úzky kontakt je napríklad taký, ak boli osoby od seba vo vzdialenosti „menšej ako 2 metre dlhšie ako 5 minút“. Alebo ak „osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako 5 minút“. Meter a hodinky sa teda fakt zídu - doslova do písmena od jedného centimetra alebo jednej minúty záleží, ako sa bude osoba posudzovať.

Ako vidno, pravidlá sú nastavené naozaj veľmi presne. Ba puristicky. Hlavný hygienik si na nich vskutku dal záležať. To, čo pôsobí navonok ako chaos a zmätok, buď chaosom a zmätkom aj je alebo by J. Mikas mal dostať za tvorbu písania vyhlášok rovno Pulitzerovu cenu.

Faktom však je, že vyhláška prináša aj niekoľko ozajstných noviniek - napríklad, skrátil sa čas izolácie, aj karantény. Za pozitívnu sa podľa vyhlášky považuje už aj osoba po vykonaní domáceho antigénového testu, ale - posúdiť to musí jej všeobecný lekár. Vyhláška už nerieši čo robiť, ak sa osoba s pozitívnym domácim testom k lekárovi nedostane, ani telefonicky nespojí. Respektíve ak lekár, zastupujúci lekár alebo lekár zastupujúci zastupujúceho lekára vôbec neordinuje, hoci potvrdenie od neho do zamestnania - že je pozitívna - dotknutá osoba potrebuje. Ministerstvo zdravotníctva však aj napriek uvedenému tvrdí, ide o pragmatické riešenie a je to tak zrejme aj z dôvodu, že ohlásilo „nedostatok PCR testov, testovacích kapacít a personálu v laboratóriách“. Ale inak je krajina na nástup omikronu naozaj pripravená - aspoň tak to premiér E. Heger aj minister zdravotníctva V. Lengvarský pred niekoľkými mesiacmi tvrdili.