Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

HRABKO KOMENTUJE REFERENDÁ NA ÚZEMÍ UKRAJINY: Na voličoch nezáleží

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Muži na Ukrajine si „slobodne“ odhlasujú to, že za Rusko aj narukujú a aj budú za neho v boji proti Ukrajine umierať, píše J. Hrabko.

Nielen na Slovensku sa dejú komediálne veci – napríklad, také referendum, aké sa dnes začalo na území Rusmi okupovaných území Ukrajiny, vojde isto do dejín. Najmä pre jeho výsledky, ale tiež spôsoby, akými sa realizuje.

Na jednej strane síce platí, že v prípade, ak by referendum nebolo úspešné, umožnilo by to zrejme V. Putinovi takpovediac dôstojný odchod z okupovaného územia a ukončenie tzv. špeciálnej vojenskej operácie, demilitarizácie aj denacifikácie Ukrajiny. Lenže to je čistá teória, nepravdepodobnosť najvyššej hodnoty a niet dôvodu si nemyslieť, že realita bude opačná.

To, že sa referendum uskutočňuje z vôle Ruska, mimo územia Ruska a jeho výsledky uzná iba Rusko, síce nie je žiadna maličkosť, ale v tejto chvíli to predsa len nie je až také podstatné. Referendum na cudzom území a na ruský spôsob – obrazne povedané s pištoľou pri hlave – už svet v roku 2014 na Kryme zažil a hoci aj nesmelo protestoval, smelo ho zobchodoval. Nečudo, že Rusko to viac povzbudilo, ako odstrašilo. Takže teraz sa situácia iba opakuje.

Ruské referendum na ukrajinskom území sa uskutočňuje v štyroch oblastiach - Doneckej Luhanskej, Záporožskej a Chersonkej. Na tento účel bude hlasovanie aj v zopár častiach Mykolajivskej oblasti, presnejšie tých, ktoré sú nateraz pod kontrolou okupantov. Tým je vo všetkých oblastiach daný aj výsledok referenda – vyjadrenie ruského prezidenta V. Putina o tom, že referendum podporuje, bolo iba preto, aby to docvaklo aj tým menej chápavým a aby bolo jasné všetkým zainteresovaným, aké majú byť výsledky.

Medzi zainteresovaných však v tomto prípade nepatria voliči. Účastníci referenda totiž dôležití naozaj nie sú – tobôž ich vôľa – ale sú iba prostriedkom na dosiahnutie želaného výsledku. Aj preto, lebo vyhlásiť výsledky referenda bez jeho uskutočnenia – a teda aj účasti hlasujúcich – sa nedá celkom dobre ani v samotnom Rusku, nieto na cudzom území.

Je to vskutku výnimočné referendum, teda také, aké tu ešte nebolo a treba veriť, že už ani nikdy nebude. Nie kvôli predpokladaným oficiálnym výsledkom, ktoré pozná každý už pred začatím hlasovania, pričom opak by bol skutočným zázrakom. Ale kvôli predmetu referenda. Totiž v čase, kedy ruskí muži utekajú z Ruska iba preto, aby nemuseli narukovať a umierať v bojoch na Ukrajine, muži na Ukrajine si „slobodne“ odhlasujú to, že oni veru za Rusko s radosťou aj narukujú a aj budú za neho v boji proti Ukrajine umierať. A ich manželky, matky aj dcéry ich v tom s rovnakým nadšením podporia.

Výsledok referenda totiž nebude znamenať nič iné.