Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

JURAJ HRABKO KOMENTUJE stranu A.KISKU: Slovenský Yeti

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje diskusie o prípadnom vstupe prezidenta do straníckej politiky.

Strana, ktorú by viedol Andrej Kiska očividne nedáva politikom spávať. Verejne sa ňou zaoberajú všetci, vrátane predsedov parlamentných strán. Je to síce zvláštne , ale je to jednoducho tak. Aj keď reálnych problémov je v krajine takpovediac nadbytok, straníci namiesto ich riešení radšej kujú rôzne pikle a venujú sa klebetám.

Absurdnosť situácie takmer dokonale vykresľuje v tejto súvislosti aj klebetenie predsedov SNS a SaS v Hainburgu, ktorí sa navyše v Bratislave dokázali s vážnou tvárou pohádať o to, komu z nich by doteraz neexistujúca strana A. Kisku vzala voličov. K dokonalosti absurdnosti celej situácie tak chýba už iba to, aby nejestvujúcu stranu A. Kisku zaradili agentúry do prieskumov verejnej mienky a oslovili ľudí s obvyklou otázkou: Keby boli voľby túto sobotu....
Povedané jednou vetou: strana A. Kisku silno pripomína Yetiho – každý o nej hovorí, ale nikto ju nevidel.
Je priam neuveriteľné , že také niečo dokáže byť predmetom vážnej politickej debaty. Témou, ktorou sa vážne zaoberajú alebo na ňu rovnako vážne reagujú aj predseda parlamentu a premiér.

Prirodzene, uvedené neznamená, že chýry o možnej budúcej strane A. Kisku sú vycucané z prsta. Rozhodnutie vstúpiť do politiky myslel A. Kiska vážne - to o. i. vyplýva aj z toho, že do neho investoval priveľa peňazí na to, aby sa po prehratých prezidentských voľbách len tak stiahol do ústrania. To by bol zlý biznis plán. A ako je známe, A. Kiska je úspešným podnikateľom, takže je nutné predpokladať, že opakovane zvažoval riziká investovania vlastných peňazí do politiky, pričom o ne rozhodne nechcel prísť.

Fakt, že bol zvolený za prezidenta na tom nič nemení. Ak by sa prezidentom nestal, investované peniaze a preferencie by s pravdepodobnosťou, hraničiacou s istotou investoval do založenia politickej strany. Plán B však po zvolení do funkcie prezidenta zostal v zásuvke a nemusí ho realizovať ani dnes, keďže zatiaľ široko-ďaleko neexistuje pre neho žiadny relevantný protikandidát na prezidentský stolec.

Andrej Kiska je prezidentom, ktorý má stále značnú podporu ľudí. Jeho chyby, ktorých sa pri výkone funkcie dopúšťa sú ničím v porovnaní s chybami ostatných politikov. Tak vládnych, ako aj mimovládnych. Samozrejme, iné je krajinu riadiť a iné reprezentovať. Aj tak však niet dôvodu si myslieť, že jeho podnikateľským zámerom by bolo dostať sa z pozície úspešného prezidenta do pozície premiéra, ktorý je vždy a automaticky hromozvodom pre kohokoľvek.

Jasné, založenie strany A. Kiskom sa v budúcnosti nedá vylúčiť. Ale viesť o tom teraz, verejne a s vážnou tvárou politické debaty - navyše zo strany jeho možných politických protivníkov - je viac ako iba čudné. To je jednoducho ďalšie slovenské špecifikum.